E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGünün büyük bombası: Neler düşecek---

Günün büyük bombası: Neler düşecek

Günün büyük bombası:  Neler düşecek
18 Eylül 2013 - 10:50 borsagundem.com

Gözler, kulaklar FED’de... Kararlar akşam açıklanacak, sonra neler olacak? Piyasa nasıl tepki verecek? İşte Döviz Destek by A1’den çarpıcı analiz

Piyasaların uzun süredir merak ettiği Fed kararını bugün 21.00’da öğreneceğiz. Fed’in varlık alım programını değiştirip değiştirmeyeceği en merak edilen nokta olsa da bugün dikkat edilecek çok fazla şey var. Başlayalım:
* Şu anda piyasanın beklentisi 85 milyar dolarlık değerli kağıt alımlarının en azından 75 milyar dolara düşmesi. Bu azaltımın da ABD devlet tahvillerine gelmesi bekleniyor. 70 milyar düşmesini bekleyenler ise ek olarak mortgage tahvillerine 5 milyar dolarlık indirim öngörüyorlar.
* Bu nokta üzerinden gidersek varlık alım programı sabit kalırsa dolar yıkılır diyebiliriz. Ama Fed buna gerekçe olarak ekonomideki kötüleşen durumu göstermek zorunda. Çünkü son dönemde azaltım için gereken tüm mesajlar verilmişti Fed tarafından. Fed’in ekonomiye dair görünümünü düşürmesi, "korkuyorum" mesajı olarak algılanabilir piyasalar tarafından. Dolayısıyla bu senaryoda doların en büyük değer kaybı JPY’ye karşı olabilir. USDJPY satışı bu senaryonun tercihi olarak duruyor.
* Ancak Fed büyük olasılıkla 10 milyar dolarlık azaltıma gidecek. En azından piyasa beklentisi bu şekilde. Bu yüzden de bu senaryoda 15 yerine 10 milyar dolar olduğu için bir miktar dolar satışı gelecektir.
* 21.00’da Fed’in aynı zamanda ekonomik tahminlerini yayınlayacağının da altını çizelim. Ve Fed muhtemelen ekonomik görünümü aşağı revize etmek durumunda kalacak.
* 15 milyarlık varlık indirimi dolar açısından pozitif olsa da alımların çok büyük çaplı olmamasını beklemek lazım. Çünkü piyasa beklentisine bir miktar işlemiş durumda bu senaryo.
* 15 milyar dolar üzeri her rakam ise dolar için net ralli demek olacaktır bizce.
* Yine de şunu ısrarla vurgulamak lazım; rakamdan başka pek çok nokta var. Fed’in ekonomik tahminleri ne anlatacak? Yılın geri kalanı ya da önümüzdeki yıl için beklentiler ne ölçüde değişti? Bu soruların cevapları da doların tepkisinin kısa vadeli mi yoksa uzun vadeli mi olacağını büyük ölçüde belirleyecektir.
* Bir başka soru: Fed, faiz artırım koşullarını değiştirecek mi?
Şu anda bu ihtimal düşük ama Fed %6.5 işsizlik oranı bariyerini %6’ya çekmeyi düşünebilir. Ayrıntısına girmeyerek bu ihtimalin çok sorun barındırdığını söyleyelim ama Fed 20 milyar dolar azaltım yapsa bile beraberinde böyle bir adım atması sert dolar satışı getirecektir.
* Ve tabii ki Bernanke... Fed Başkanı Ben Bernanke, 21.30’da basının karşısına geçecek ve bugün alınan kararları açıklayacak, basından gelen soruları yanıtlayacak.
* Bernanke’nin Fed’in bugün alacağı olası kararlara ve Fed’in bundan sonraki yol haritasına dair yapacağı yorumlar oldukça önemli. Piyasa Fed’in varlık alım programını ne kadar azaltacağına odaklansa da daha önemli olan programın ne zaman biteceği.
* Başkan daha önce 2014 ortasını işaret etmişti basın toplantısında. Bugün bu konuda yapacağı yorumlar da dolar üzerinde büyük dalgalanma yaratacaktır.
* Özetlersek, masada çeşitli senaryolar var ama aslında sonsuz ihtimal var. Dolayısıyla gelişmeleri anlık olarak değerlendirmek ve bahsettiğimiz kritik noktaların hepsine dikkat etmek yatırımcılar için büyük önem taşıyor. www.dovizdestek.com
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)