E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlak'Günlük kiralık' isyanı---

'Günlük kiralık' isyanı

'Günlük kiralık' isyanı
13 Haziran 2021 - 10:05 borsagundem.com

Korona salgınının etkisiyle kalabalıktan uzaklaşmak isteyenlerin tercih ettiği günlük kiralık konut sistemi, otelciler kadar kiracıları da isyan ettirdi

Pandeminin etkisiyle kalabalıktan uzaklaşmak isteyenlerin akın ettiği tatil beldelerinde yazlık fiyatları uçuşa geçti. Birkaç yıl öncesine kadar Marmaris'te aylık kirası 600 TL olan 1+1 daireler, tatilcilere günlüğü 400 ila 2 bin TL arasında kiralanmaya başladı. Adeta otel olarak işletilen evlerin sayısı mantar gibi çoğalınca, emlakçılar, otelciler ve acentalar isyan bayrağını açtı. Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Kenan Akkuş, "Mülk sahiplerinin büyük kısmı sözleşme süresi dolan evlerini boşalttırıyor, otel gibi işletiyor. Dairelerin günlük kiraları, 400 ila 2 bin TL arasında değişiyor. Bundan iki ya da üç yıl önce bu rakamlar aylık kira için talep ediliyordu" dedi.

AYLIK 300 BİNE VİLLA VAR
Akkuş, Antalya, Bodrum, Çeşme gibi ülkenin diğer tatil merkezlerinde de 'otel ev' işletmeciliğinin çığ gibi büyüdüğünü söyledi. Bodrum'da 2+1 dairelerin aylık kirası 37.500 liradan başlarken, villalarda fiyatlar 160 bin liraya kadar çıkıyor. Çeşme'de de benzer örnekleri görmek mümkün. Daire fiyatları 30-40 bin TL aralığındayken, villalarda aylık kira bedeli 100 bin liranın üzerinde. Hatta özel havuzlu ve plajlı villalarda aylık kira 300 bin liraya kadar yükseliyor. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu da, "Milyonlar tam kapanma öncesi yazlık kentlere akın etti" diyerek, bu kişilerin günlük kiraladıkları evlerde kaldığına dikkat çekti.

PARA PEŞİN!
Çoğu bakımsız ve küçük sayılabilecek evler için verilen ilanların ortak özelliği sezonluk hatta yıllık olarak kiraların peşin istenmesi.

HER YIL 15 MİLYON KİŞİ KONAKLIYOR
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Marmaris Temsil Kurulu Suat Esin ise, yasal mevzuatlara uymadan konutların tatilcilere kiralanmasını 'kaçak acentacılık' diye tanımladı. Esin, "Pandemide öyle çoğaldılar ki, baş etmek mümkün değil. Tek tek evleri dolaşamayız. Ama şu bir gerçek ki, bizim gibi birçok sektör ve kiracılar mağdur duruma düştü" dedi. Esin, şunları söyledi:

VERGİ KAYBI 2 MİLYAR
"TÜRSAB'ın 2016'da açıkladığı verilerde, Türkiye'de bu şekilde kiralanan yaklaşık 100 bin evin olduğu, her yıl yaklaşık 15 milyon yerli ve yabancı turistin de bu evleri kiraladığı, bu konudaki vergi kaybı ise 2 milyar lirayı bulduğu belirtildi. Bugün bu rakamların kat ve kat arttığını kolaylıkla söyleyebiliriz."
(Ender Türkkan /Akşam)

Kiralık villa dolandırıcılığı

Turizm tesislerine kira erteleme geliyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkoğlutúrk27 Haziran 2021 09:47

    Bu konuda hemen devreye girilir bakanın otelleri zarar etmez

  • tarkanın oğlu şemsettin13 Haziran 2021 22:54

    nakit parayı ortadan kaldırıp, kartla ödeme sistemine geçmek lazım. kartlı harcamaya vergi iadesi oto kontrolu sağlar. böylece az kazanan az ,çok kazanan çok vergi verir. ister ev ,ister otel olsun sen vergiyi şöyle veriyorsun dırdırı kapanır. 

  • ANTAKYA li13 Haziran 2021 22:38

    sanarsın oteller vs ler vergi veriyor, lan ne ara dürüst vergisini veren esnaf oldunuz..... 50 euro ya bir-tek lahmacun satıyor sunuz sonrada vicdan yapip ağıyor 1 euro ya sattık diye de deftere yaziyorsunuz...simdi de ağıt mi ağlıyor sunuz soyguncular

  • mesut kaya27 Haziran 2021 11:08

    👏👏👏..

  • Mehmet Yıldız13 Haziran 2021 16:35

    Vatandaş üç kuruş para kazandı hemen göz diktiler o zaman yeni bir mezuat hazırlanır makul bir vergi alınabilir. 25-30 Yıl otelcilik yapmış arkadaşım anlatıyor otellerin hemen hemen hiçbiri vergi vermiyor hepsi vergi kaçırıyor hiçbir denetimde yok. Tabiri caizse devlete millete bir faydaları yok sadece kendilerine faydaları var diyor. Devlet devlet ise vatandaşın bağazına yapışacağına vergi toplasın kaçakçılardan.

  • Bir yorum13 Haziran 2021 14:07

    Vermeyin kardeşim; ehli insaf limitlerini aşana itibar etmeyin!  Oteller gayet güzel ve nezih!  Zengin bile olup bunlara istediği parayı veren tam bir görgüsüz para delisidir. 

  • Keklik13 Haziran 2021 12:35

    Oteller de vergi ödeniyor, üstüne teşvik alan da çok

  • Vatandaş13 Haziran 2021 11:08

    Parayı kimliği belirsiz otel sahipleri kazanacağına vatandaş kazansın sanki şirketler vergi ödüyor ver mali müşavire ve siyasetçiye kemik vergini silsin.

  • 😂😂13 Haziran 2021 10:54

    Ahahahaha kendileri kazıklayamadığı için üzülmüşler gidin yabancıya verin odalarınızı ağlaklar.