E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGüney Akdeniz'de 'elektrik' anlaşması!---

Güney Akdeniz'de 'elektrik' anlaşması!

Güney Akdeniz'de 'elektrik' anlaşması!
16 Ekim 2021 - 20:53 borsagundem.com

Mısır'la Güney Kıbrıs arasında elektrik temini anlaşması imzalandı

Mısır'la Güney Kıbrıs arasında Elektrik Bağlantısı Mutabakat Zaptı imzalandı.

Anlaşma çerçevesinde, Akdeniz'in altından döşenecek kablolar aracılığıyla yeşil enerji temin edilecek.

Mısır Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Muhammed Şakir ile birlikte imza töreninde konuşan Kıbrıs Enerji Bakanı Natasa Pilides, "Kıbrıs için, bölgedeki değerli stratejik müttefiklerimizden olan Mısır'la bu elektrik bağlantısı, yeşil ekonomiye geçiş ve iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki taahhütlerimizi yerine getirme çabalarımızın temel taşını oluşturma potansiyeline sahip." dedi.

Kahire ile imzalanan mutabakat zaptından övgüyle söz eden Pilides ayrıca, "Elektrik şebekelerimizi güçlendirmek ve yenilenebilir enerjilerin ilgili enerji karışımımıza daha fazla entegrasyonunu sağlamak, enerji arzımızın güvenliğini artırmak ve enerji ihracatçısı olmamızı sağlamak (anlaşmanın) somut faydalarından sadece birkaçı." diye konuştu.

Anlaşma izin onaylarını, fizibilite çalışmalarını ve inşaatı hızlandırmanın yanı sıra iki ülkenin elektrik düzenleyicilerini ve iletim sistemi operatörlerini daha iyi koordine etmeyi amaçlıyor.

Her iki ülkeden uzmanlardan oluşan bir çalışma grubu, planın teknik olarak ilerlemesini takip edecek.

Mısır'la Yunanistan arasında da Elektrik Bağlantısı Mutabakat Muhtırası imzalandı

Hafta başında Atina'da, Yunanistan'la Mısır arasında da Elektrik Bağlantısı Mutabakat Muhtırası imzalanmıştı.

Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, Mısır Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Muhammed Şakir ile Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Kostas Skrekas arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde, deniz altından döşenecek kablolar aracılığıyla yeşil enerji temin edileceği belirtilmişti.

Açıklamada, anlaşmanın Yunanistan-Mısır arasındaki stratejik ilişkiyi derinleştiren bir adım olduğu, Yunanistan'ın enerji güvenliğine katkıda bulunduğu ifadesine yer verilmişti.

Skrekas anlaşmanın, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Avrupa'daki jeopolitik rolünü artırdığını belirterek, "Anlaşma bölgedeki refah ve enerji güvenliğinin güçlendirilmesi için belirleyici bir adımdır." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yunan basınında, temelleri Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Haziran 2021'deki Mısır ziyareti sırasında atılan anlaşmanın Avrupa'nın enerji güvenliğine katkıda bulunacağı ve Mısır'ın ihtiyaç fazlası enerji arzını Avrupa pazarına ulaştırma arzusunu da karşılayacağı haberleri yer almıştı.

Fuat Oktay'dan sert Akdeniz açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI17 Ekim 2021 10:56

    mısır daha memurlarının maaşları abd tarafından ödeniyor imiş bu kaynağı nereden bulacaktır.

  • Yorum16 Ekim 2021 22:53

    Kablolar deniz altında bizim petrollerimizin doğal gazlarımızın üzerine kurulmasın sakın

  • serok agopyan16 Ekim 2021 21:35

    komşumuz ve dost ülke mısırın anlaşması akdenizde barış rüzgarları esmesi adına önemli bir gelişmedir.bu anlaşmadan en fazla karlı çıkan ülke türkiyedir.

  • ALİ KODUŞ16 Ekim 2021 22:38

    Paşinyan elimize ayağıza kapandı ve pes ettiki gelin ilişkilerimizi düzeltelim bizleri dümdüz ettiniz halkımız ekmek bulamıyor diye.sen neden bahis ediyorsun.ama muhalefet iktidara gelir ise dostunuz olur onada bir şey demem fakat bu milletimiz o kadar da bilgisiz değildir boşa sevinme sizlere ekmek yoktur.