E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGüne yükselişle başlayan dolarda tansiyon nasıl---

Güne yükselişle başlayan dolarda tansiyon nasıl

Güne yükselişle başlayan dolarda tansiyon nasıl
19 Ocak 2022 - 12:44 borsagundem.com

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 13,46 seviyelerinde işlem görüyor.

Dün, yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,7 artışla 13,5288'den tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 17.37 itibarıyla önceki kapanışın yüzde  13,46 seviyesinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro/TL ise 15,28'den satılıyor.

Dolar endeksi, dün yüzde 0,5 değer kazanmasının ardından bugün önceki kapanışa göre yüzde 0,1 azalışla 95,7 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise yüzde 0,2 artışla 1,1330'dan alıcı buluyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu sene 4 faiz artışına gideceğinin fiyatlanmasıyla tahvil piyasalarında satış baskısının devam ettiğini belirterek, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 1,90 sınırına yükseldiğini vurguladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin de küresel ölçekte risk algısını artırdığına değinen analistler, konuyla ilgili gelişmelerin piyasalar üzerinde etkili olacağını ifade etti.

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası arasında ikili para takası (swap) anlaşması imzalandı.

TCMB'den yapılan duyuruya göre, swap anlaşmasının nominal büyüklüğü karşılıklı olarak 18 milyar BAE dirhemi ve 64 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Analistler, bugün yurt içinde veri takviminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de konut başlangıçları ve inşaat izinleri verilerinin takip edileceğini kaydederek, teknik açıdan dolar endeksinde 96,0 seviyesinin direnç konumunda olduğunu söyledi.

Vakıf Yatırım Strateji bülteninde,'Geçen hafta dolar endeksindeki zayıflamayla birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kazancı görülürken, Türk Lirası dolara karşı haftayı %2 civarında değer kazancıyla kapattı. Kurda olası yukarı hareketin devamı için teknik olarak 13.90-14.00 direnç bölgesini takip etmeye devam edeceğiz. Bu bölge aşılmadığı sürece dalgalanmanın devam etmesi beklenebilir. Aşağı yönlü hareketin sürmesi durumunda ise 13.20-13.00-12.80 seviyeleri ilk aşamada destek olarak izlenebilir. Türkiye 5 yıllık CDS primi ise geçen hafta bir miktar gevşemeyle 548 seviyesine kadar gerilerken, bugün 559 seviyesinden işlem görüyor. Döviz piyasaları açısından bu haftanın en önemli verisi, perşembe günü açıklanacak olan TCMB faiz kararı olacak. Ekonomistler, politika faizinin %14 seviyesinde sabit tutulmasını bekliyor.' denildi.

İnfo Yatırım Foreks bülteninde, 'İçerisinde bulunduğumuz haftaya 13.44 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde dalgalı bir seyir izledi. Son günlerde paritede ki volatilitede de bir miktar düşüşler olduğu görülüyor. Haftanın üçüncü işlem gününe başlarken artık Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yarın gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu Toplantısı merakla beklenmeye başlandı. Banka yarın biraraya gelecek ve 14:00’da faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasalardaki beklentiler bu toplantıda bankanın pas geçebileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Karar ile birlikte TL varlıklarında volatilite oldukça artacaktır. Bu sebeple karar ve karar metni titizlikle incelenecek. Dolar endeksi kanadına baktığımızda ise yeni yıl ile birlikte FED’in sıkılaşma patikasını nasıl şekillendireceğinin ipuçları hala aranıyor. Beklentiler ilk adımın Mart aylarında atılabileceği yönünde. Bu sebeple küresel gelişmeler de fiyatlamalar için oldukça önem arz ediyor. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.00 – 14.40 – 14.65 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 13.15 – 12.81 – 12.45 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.' denildi

Goldman'dan petrol için 105 dolar tahmini

 

Gram altın hafif yükselişte

 

Politika faizi yüzde 14, hissedilen yüzde 32

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dolora ölüm19 Ocak 2022 20:31

    birakin dolor birakin altin birakin araba birakin konut ev birakin parayi biraz da ölüm tatacak hele dunya yoneten zenginler ölüm tatacak 5 sene sonra su savasi biraz da en buyuk zwnginlik fakire bakan zengindir

  • Ahmet Özbir19 Ocak 2022 12:51

    arap dirhemi doları düşürmüyor, onu anladı piyasa