E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
16 Haziran 2011 - 09:08 borsagundem.com

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor? Öne çıkan haberler ve piyasa takvimi

Bir Alman ve Bir Fransız..
ABD’de ekonomik aktivitenin yavaşlaması fiyatlanıyor, petrol fiyatı çıkıyor ekonomik aktivite yavaşlıyor, petrol fiyatı düşüyor ama reel geliri azalan tüketici harcamakta istekli olmuyor ekonomik aktivite yine yavaşlıyor.
Yunanistan’ın borç sorunun nasıl çözüleceği konusunda çekişme içinde olan bir Alman ile Bir Fransız yarın bir kere de baş başa görüşecekler, Yunanistan sorunun çözümü yolunda atılacak adımların gecikmesin fırsattan istifade İrlanda’nın batan ve devletin ortak olduğu iki şirketin bonolarından alan yatırımcılarında zarara katılmaları gerekir, bu konuda IMF’le de görüşüyoruz açıklaması yapması , Moody’s in Portekiz bankalarını da unutmayın açıklaması euro/dolar’ı 1,41’e çekti. Avrupa’daki sorunun nihayet euro sorunu olduğunu ve dağılma riskini içerdiğini ECB’nin anlamaya başlamasına da euronun sadece Almanya/Fransa ve İtalya’dan oluşmadığını fark etmesine veriyoruz.
Asya’da bu denklemin içinde hem Yunanistan’ın durumunun gün geçtikçe Fransa-Almanya çekişmesinden dolayı sarpa sarar konuma gelmesi, Fransız bankalarının görünümünü ellerindeki yunan bonolarından dolayı negatife çevirip ve notunuz artık tehlikede demesi , hem para birimlerinin değer kazanması Asya’daki ihracatçıları vuruyor, hem de ağırlıklı olarak ellerinde bulunan Portekiz ve İspanyol kağıtlarının değerleri geriliyor, global ekonomik toparlanmasının sorgulanması emtiaları da aşağı çekiyor, sonuç Asya’da %1 ortalamalı gerileme. Asya’da tarafında son bir haftadır yeni bir korku havası da görüyoruz, düşen issizlik bu ortamda enflasyon yaratır!
Dolar/TL 1,57’yi destek yapmıştı ve euro/dolar paritesinin de etkisiyle 1,6125 euro/dolar’ın 1,41’iaşağı kırması dolar/tl’nin 1,6250’yı test etmesine olanak sağlar. IMKB’mi ? ben kendi derdimden zaten müzdaribim bir de yine senden darbe yedim modunda hareketine devam ediyor. 70,000 seviyesinden geri dönüp 67,500’ü de üç defa destek yapmaya çalıştığımızdan beri burası düşüyor dediğimiz , içsel ve dışsal nedenlerini anlattığımız stop-loss seviyeleri ile de sizleri uyarmaya çalıştığımız IMKB’deki geri çekilmenin devam etmesini bekliyoruz.
Dolar dün 1,4% değer kazanması emtialarda aşağı yönlü bir baskı oluşturdu. Ancak Avrupa Birliği’nin Yunanistan’ı kurtarma planı konusunda anlaşamaması ve Fitch’in Yunanistan ile ilgili olumsuz açıklamaları ülkeye yönelik endişleri artırarak emtiaların toparlanmasına neden oldu. Altın dün 0,04% değerlenerek 1530,85$/ons’tan kapatırken, gümüş ise 0,1%’lık değer kazandı ve 35,81$/ons oldu.
Petrol fiyatlarıda ABD’de bekletilerden kötü gelen enflasyon, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri ile talebin azalacağı yönündeki endişlerin artması ve Yunanistan'da yaşanan krizin ekonomiyi yavaşlatacağına dair endişelerle değer kaybetti. Brent Petrol dün 4,5% gerileyerek varili 113,8 $ oldu.
Yurtdışı
 İspanya, bugün yapacağı Ekim 2019 ve Temmuz 2026 vadeli tahvil ihalelerinde 2.5-3.5 milyar Euro aralığında bir satış hedefliyor.
 Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, yeni kabine kurarak, Parlamentodan güvenoyu isteyeceğini açıkladı.Yunan basını, Yunanistan'daki mali krizin aşılması yönünde anamuhalefet ve muhafet partileri liderleriyle görüşen Papandreu'nun, medyada yer aldığı şekilde geniş tabanlı koalisyona gitmeyeceğini, kabinesinde köklü değişiklikler yapacağını duyurdu.
 Ekonomist Robert Shiller'e göre, ABD'nin tekrar resesyona girmesi yönünde büyük bir olasılık sözkonusu. ABD konut piyasasından gelen verilerin uyarı işaretleri olduğunubelirten Shiller, "Ekonomi şu anda bardağın taşması noktasında. Tahmin modelleri ABD ekonomisinin ikinci bir dip ile karşı karşıya kalıpkalmayacağı sorusuna 'hayır' yanıtını verecek. Ancak ben, beni bundan endişe etmeye cesaretlendirecek işaretler görüyorum" diye konuştu.
 Financial Times'ın haberine göre Almanya, Yunanistan'a yeni kurtarmayardımı planına özel sektörden tahvil yatırımcılarının da katılımına ilişkin zaman dilimi konusun duruşunu gevşetiyor. Habere göre Almanya'nın bu tavrından IMF'in Yunanistan'a 110 milyar Avro tutarındaki ilk kurtarma yardımının 12 milyar Avro tutarındaki yeni diliminin ödenmesini desteklemeye hazır olduğunu açıklaması etkili oldu.
 Çekirdek enflasyonun son 5 yılın en hızlı seviyesine ulaştığı ABD’de Fed yetkilileri net bir hedef enflasyon belirlemeyi düşünmeye başladı.
 İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, Banka'nın faiz oranlarını artırmasının, İngiltere bankacılık isteminin normal kredi şartlarına ne kadar hızlı döneceğine ve kredi temin edilebilirliğinhafiflemesine bağlı olduğunu bildirdi.
 Harris Associates'in uluslararası hisse senetleri baş yatırım yetkilisi David Herro'ya göre gelişmekte olan piyasa hisse senetleri pahalı ve gelişmekte olan ekonomiler global ekonomik büyümeyisürüklemeye devam etseler bile bu Hisse senetlerini çekicilikleri azalıyor.
Yurtiçi
 Merkez Bankası Döviz Rezervi geçen hafta 1 milyar 605 milyon dolar artışla yeni bir zirve yaptı.Merkez Bankası verilerine göre, 3 Haziran haftasında 92 milyar 200milyon dolar ile rekor seviyede olan rezervler, 10 Haziran haftasında 93 milyar 805 milyon dolara çıkarak yeni bir rekor kırdı.
Şirket Haberleri
 BUMYO’nun Genel Kurul Toplantısı yapılacak.
 BJKAS Manchester United F.C. oyuncusu Tiago Manuel Dias Correia "Bebe" nin 2011-2012 sezonu için kiralanması konusunda anlaşma sağlanmış olup; anlaşma karşılığında Manchester United kulübüne 1.000.000.Euro kiralama bedeli ödeneceği duyuruldu.
 CEYLN Şirket, hisse senetlerinin işlem gördüğü Gözaltı Pazarından bir üst pazara alınmasına ilişkin İMKB'na başvuru yaptığını duyurdu.
 EGCYO [EGCYH] Egeli & Co Yatırım Holding A.Ş.'nin hissedarı bulunduğu Batı Tarımsal Yatırımlar A.Ş. unvanlı şirket nezdinde bu şirkete ait bulunan toplam 454.960 TL nominal değerli, 454.960 adet hisselerin 463.425 TL bedelle satın alınmasına karar verildiği duyuruldu.
 HALKB Banka, en fazla 3 milyar TL'ye kadar banka bonosu ve/veya tahvilinin ihracına ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu'na izin başvurusunda bulunulduğunu duyurdu.
 IHGZT Şirket, T.Cduyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı Devlet Kitapları Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü'nün açmış olduğu 19 iş kalemi, 61 çeşit kitap, toplam 13.160.341 adet kitabın, kağıt ve kaplık dahil kitap baskısının yapılarak, 81 İl ve 259 İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine teslim işi ihalesine teklif verdiğini .
 MH Perakendecilik ve Ticaret, son dönemde satılan Migros Ticarethisselerinin geri satın alınması yolunda mevcut bir kararları olmadığını bildirdi.
 İDO özelleştirmesini 861 milyon dolara kazanan Tepe-Akfen-Souter-Sera Gayrimenkul Ortaklığı Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde 210 milyon 900 bin TL sermaye ile TASS Denizcilik ve Ulaştırma Hizmetleri adıyla yeni bir şirket kurdu.
Turkish Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)