E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGündemde İngiltere var---

Gündemde İngiltere var

Gündemde İngiltere var
27 Eylül 2022 - 08:35 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


İngiltere'de yeni hükümetin mali planlarının GBP'de hızlı satışları tetiklemesi ve bu satışların İngiltere ekonomisinin yönü konusunda artan belirsizlikleri yansıtması, Avrupa ve ABD'de daha büyük ekonomik gerilime yol açabilme imkanı doğurdu. İngiltere, devasa enerji sübvansiyonlarına ek olarak vergi indirimleri planlıyor. Bu strateji ve bunun finansmanına duyulan güven eksikliği, geçen cuma ve dün hem sterlini hem de altını baskı altına almıştı.

Sterlinin rekor düşük seviyeye gerilemesi ve İngiliz tahvil fiyatlarının yeni krize tepki olarak düşmesinin ardından, BoE'nin geçen hafta faiz oranlarını %1,75'ten %2,25'e çıkardıktan sonra acil bir faiz artırımı yapacağına dair finans piyasalarında artan spekülasyonlara oluşunca BoE da , faiz oranlarını değiştirmekte tereddüt etmeyeceğini ve piyasaları "çok yakından" izlediğini söylemek zorunda kalmıştı.

İngiltere'deki kargaşa ilk olarak bazı bankaların mortgage ürünlerini, konut kredilerini geçici olarak askıya almalarına neden oldu. İngiltere'nin en büyük konut kredisi şirketi Halifax, belli bir ücret ödeyerek daha düşük faizden konut kredisi kullanılması ürününü geri çekerken, Virgin Money ve Skipton Building Society de tüm mortgage ürünlerini geçici olarak çekti.

Asya piyasalarına baktığımızda birkaç gündür hisse senetlerinde yaşanan tökezlemenin yatay harekete döndüğünü görmekteyiz.

Manşetlerde İngiltere olunca piyasalara sterline bakarak başlayalım. Dün rekor seviye olan 1.0327$'a kadar düşen Sterlin, 1.0742$' seviyelerine kadar toparlanmış görünmekte. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,1 gerilerken, Japon Nikkei %0.7 ve Vadeli tarafta da S&P 500 vadeli işlemleri %0,7 yükselmiş durumda.

Wall Street'in ayı piyasasına sürüklenmesi(S&P 500 endeksi dün seansı Haziran ortasındaki dip seviyesinin altında sonlandırdı) ABD gösterge 10 yıllık Hazine getirilerinin 20 baz puanın daha artarak 12 yılın en yüksek seviyesi olan %3.933'e yükselmesine neden oldu.

Dolar endeksi Mayıs 2002'den bu yana emsal para birimleri sepetine karşı en güçlü seviyesini olan 114.58'e dokunduktan sonra %0,1 düşüşle 113,8'de bulunurken, Euroya baktığımızda Cuma günü 20 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra şimdilerde %0.3 artışla 0.9634$'dan işlem görüyor.

Dün 1621$ seviyesine kadar düşen ons altın bugün tepki verme niyetinde ve %0.5 artışla ons başına 1.629$'a yükselmiş durumda. Petrol, Ocak ayından bu yana en düşük seviyelerinden hafif yükseldi. ABD ham petrolü %0.66 artışla varil başına 77.22$'dan, Brent petrol ise varil başına 84.71$' dan işlem görüyor.

ABD borsalarında negatif kapanış: Dow Jones ayı piyasasına girdi

 

Dolar tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)