E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGündem yoğun, gözler kurlarda---

Gündem yoğun, gözler kurlarda

Gündem yoğun, gözler kurlarda
02 Aralık 2021 - 09:07 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 13,4740 liradan, euro 15,2650 liradan güne başladı. TCMB Yatırımcı Toplantısı izlenecek

Serbest piyasada 13,4720 liradan alınan dolar 13,4740 liradan satılıyor. 15,2630 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 15,2650 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL 13,88 seviyelerinden düşüşe geçerek günü yüzde 2,8'lik azalışla 13,3125'ten tamamladı. Dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında ise 13,5160 seviyelerinde işlem gördü.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 13,2970 lira, euronun satış fiyatı ise 15,0850 lira olmuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Yatırımcı Toplantısı, yurt içinde en önemli gündem maddesi olacak.

Yurt dışında öne çıkan bir veri bulunmazken, merkez bankası yetkililerinin konuşmaları ile OPEC+ toplantısı takip edilecek.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan’ın yerine Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati atandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’un Omicron mutasyonuna en az 23 ülkede rastlandığını ve bu sayının artması beklendiğini açıkladı.

S&P, Türkiye’nin 2021 yılı için büyüme tahminini yüzde 8,6'dan yüzde 9,8'e, 2022 yılı için büyüme tahmini yüzde 3,3'ten 3,7'ye çıkarıldı.

ABD Kongresi, federal hükümete ödenek akışını devam ettirecek bir tasarıyı bu hafta içinde oylamaya sunmayı hedefliyor. Eğer Cuma geceyarısına kadar tasarı geçirilemezse ABD'de bir kez daha hükümetin kapanması krizi yaşanacak.

Fed, güçlü talebe rağmen, tedarik zincirlerindeki aksaklıklar ve iş gücü arzında yetersizliğin ABD'de büyümeyi kısıtlandığını bildirdi.

Financial Times gazetesinin haberine göre ABD, Trump döneminde uygulamaya konan çelik ve alüminyum ek tarifelerinin kaldırılması için İngiltere ile yapılacak anlaşmayı geciktiriyor.

Japonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Hitoshi Suzuki, Banka'nın çok uzun süre devam ettirilen gevşek para politikasının biriken yan etkilerine karşı uyanık olunması gerektiğini söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed'in varlık alımlarının azaltılmasını hızlandırmasına "çok açık" olduğunu, böyle bir adımın Fed'e ihtiyaç olması halinde gelecek yıl faizleri birkaç kez artırabilme imkanı vereceğini söyledi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Yurt içinde diğer bir gündem maddesi TCMB tarafından düzenli olarak yapılan yatırımcı toplantısı olacak. TCMB, yatırımcı, ekonomist ve analistlerle videokonferans yoluyla bir araya gelecek.  Yerli yatırımcılarla yapılacak toplantının saat 11:00'da, yabancı yatırımcılarla yapılacak toplantının 16:00'da gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kasım ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını basın toplantısıyla açıklayacak (11.30).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

YURT DIŞI GÜNDEM

Euro Bölgesi için işsizlik oranı ve üretici enflasyonu verileri beklenecek (13.00). İşsizlik oranının yüzde 7,4'ten yüzde 7,3'e inmesi, üretici enflasyonunun aylık yüzde 3,8, yıllık yüzde 20,0 olması bekleniyor.

ABD'de Challenger tarafından açıklanan işten çıkarma verileri (15.30), işsizlik başvuruları (16.30), doğal gaz stokları (18.30) bulunuyor.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic (16.30-19.30), ECB Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta (17.00) ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin (19.30) konuşma yapacaklar.

OPEC+, üretim politikasını belirlemek için bakanlar düzeyinde toplantı düzenleyecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)