E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGün içindeki tepki yükselişleri satış fırsatı---

Gün içindeki tepki yükselişleri satış fırsatı

Gün içindeki tepki yükselişleri satış fırsatı
06 Mart 2020 - 09:48 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, "Beklentiden güçlü veriler yurtdışı borsalara moral vererek tepki alımları oluşturabileceği gibi sürpriz zayıf veriler büyüme endişeleriyle satışları daha da derinleştirebilir" kısmına dikkat çekiyor.

"BİST: Güne güçlü alımlarla başlayan BIST-100 Endeksi gün içinde yurtdışı piyasalardaki oynaklık nedeniyle dalgalı seyrini devam ettirerek günü %0,93 yükselişle 111.815 seviyesinden kapattı. Son iki günde güçlü pozitif ayrışan Bankacılık Endeksi negatif ayrışarak günü düşüşle tamamlarken, yurtdışı borsalardaki sert satışlara rağmen BIST pozitif ayrışarak günü yükselişle tamamladı. Fed’den gelen güçlü faiz indirimine rağmen korona virüsünün resesyona neden olabileceği beklentileriyle başta ABD Borsaları olmak üzere yurtdışı borsalardaki sert satış ve riskten kaçış devam ediyor.

Güvenli liman olarak kabul edilen 10yy ABD tahvilleri 0,80 ile tarihi dip seviyelere gerilerken, Altın’daki yükseliş devam ediyor. TL günü hafif değer kaybıyla kapatsa da EM para birimlerindeki güçlü değer kaybına karşın Fed faiz kararı sonrası pozitif ayrışmaya devam ediyor. CDS’ler düne göre hafif yükselişle günü 331 seviyelerinden kapattı. TL varlıklara yönelik risk alma iştahının tekrar güçlendiğinin teyidi için CDS’lerin tekrar 300 seviyesi altında geldiğini görmemiz gerekiyor.

VIX Endeksi 40 seviyelerinde ve yüksek seyrini koruyor. VIX Endeksi’ndeki yüksek seyir başta ABD Borsaları olmak üzere yurtdışı borsalardaki dalgalanma ve satış baskısının devam edeceğine işaret ediyor. Piyasalardaki volatilitenin düşmeye başladığının teyidi için VIX’in ilk etap da 29 altına, türbülansın sona erdiğinin teyidi için 19 seviyesi altına geldiğini görmemiz gerekiyor.

Rusya’da yapılan görüşmeler sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Başkanı Putin İdlib'de ateşkes sağlanması konusunda anlaştı. Anlaşmanın piyasalar üzerindeki pozitif etkisinin yurtdışı piyasalardaki riskten kaçış nedeniyle sınırlı kalması beklenir. Ancak Jeopolitik risklerin zayıflaması sonrası Fed faiz indirimi desteğiyle BIST ve TL varlıkların relatif olarak pozitif ayrışması beklenir.

Yurtdışı piyasalardaki güçlü satışlar ve son dönemde yaşanan tepki yükselişi sonrası BIST’te yeniden satışların güçlenmesi olasılığının yükseldiğini düşünüyoruz. Bugün ABD’de açıklanacak istihdam ve saatlik ücretler verileri takip edilecek.

Beklentiden güçlü veriler yurtdışı borsalara moral vererek tepki alımları oluşturabileceği gibi sürpriz zayıf veriler büyüme endişeleriyle satışları daha da derinleştirebilir. Asya borsalarında güçlü satıcılı seyir devam ediyor. Endeksin güne negatif eğilimle başlaması bekleniyor. Endekste gün içinde tepki yükselişi eğilimi oluşsa da olası tepki alımlarının satış fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dolar paritesi dün serbest piyasada 6,0770-6,1060 bandında işlem görerek günü önceki kapanışa göre %0,05 oranında değer kazancıyla 6,0990 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %0,38 oranında değer kaybetti. Borçlanma araçları piyasasında dün %11,22-%11,42 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 14 baz puan düşüşle gün içinde gördüğü en yüksek seviye olan %11,42’den günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

Türkiye ve Rusya İdlib’de ateşkes konusunda anlaştı: Anlaşmaya göre İdlib bölgesinde, tüm askeri faaliyetlerin 6 Mart 2020 saat 00.01’den itibaren durdurulmasının yanı sıra, "M4 kara yolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. Ayrıca, Türk ve Rus askeri birlikleri M4 karayolu çevresinde ortak gözlem yapacaklar.

TCMB kredi büyümesinin olası yan etkilerini yakından takip ediyor:

TCMB ekonomistler ve yatırımcılarla dün gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında, son dönemdeki hızlı kredi büyümesini ve enflasyon üzerindeki olası etkilerini yakından takip ettiklerini ve buna karşı hangi adımların atılabileceği üzerine çalıştıklarını belirtti.

TCMB’nin 9 Aralık’ta hayata geçirdiği reel kredi büyümesine göre zorunlu karşılık ayarlaması ile ilgili düzenlemede bazı değişikliklere gidebileceği konuşuluyor.

Sektör Haberleri:

Fitch Ratings, 19 gelişmekte olan ülke bankasının değişik kredi derecelendirme notlarını Şubat ayında yayınlanan yeni banka değerlendirme kriterlerinin ardından gözetim altına aldığını açıkladı.

Akbank (AKBNK), Fibabanka, İş Bankası (ISCTR), Odea Bank, Şekerbank (SKBNK), TSKB (TSKB), Vakifbank (VAKBN) ve Yapi Kredi Bankası (YKBNK) bu bankalar arasında yer almaktadır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)