E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGümüşün seyrini neler etkileyecek?---

Gümüşün seyrini neler etkileyecek?

Gümüşün seyrini neler etkileyecek?
27 Mayıs 2021 - 11:11 borsagundem.com

Gümüş fiyatları, dünya çapında emtia fiyatlarındaki artış ile birlikte geçen aydan bu yana yeniden yükselişe geçerken, yatırımcıların izlemesi gereken başlıklar neler?

Yılbaşında 26 dolar seviyesinden bulunun gümüş, altının ABD’de yükselen tahvil faizlerinden etkilenerek düşmesiyle Şubat ayı başında 29 dolar seviyesine kadar çıkarak yılın zirvesine ulaşmıştı.

Şubat ayında yükselişine devam eden gümüş, Mart ayında enflasyon endişelerinin artmasıyla sert düşerek 24 dolar seviyesine geriledi.

Nisan ayı başından bu yana da ons altın fiyatlarındaki yükselişi takiple yüzde 15’ten fazla primlenen gümüş, yeniden Şubat ayında gördüğü seviyelere ulaştı.

ENDÜSTRİYEL METALLERDEN DESTEK

Altın kadar endüstriyel metaller sayesinde de yükseldiği belirtilen gümüş için, Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, yüzde 50’sinin endüstriyel amaçlarla kullanıldığını ve bakır gibi fiyatları yükselişte olan metallerin de gümüş fiyatlarını desteklediğini söyledi. Salgının kuvvetlendiği 2020’nin Mart ayından beri giderek düşen altın/gümüş fiyat oranının da bunu açıkça gösterdiğini belirterek şunları ekledi:

O zamanlar 1 ons altın 120 ons gümüşe tekabül ediyordu, şimdiyse 1 ons altın 68 ons gümüşe karşılık geliyor.

Gümüşte dikkat çeken bir diğer durum ise fiyatların artmasına rağmen gümüşe dayalı Borsa yatırım fonlarında girişlerde ciddi bir artış yaşanmaması oldu.

ŞUBAT AYINDA GİZLİ!

Gümüşe dayalı borsa yatırım fonlarından çıkışlar kademeli olarak Mayıs başına kadar devam etse de geçen sürede gümüş fiyatları 2 dolar ile dibi gördükten sonra tekrar 27 dolara yükseldi.

“Artış yaşanmamasının sebebi Şubat ayında gizli” diyen Hansen, yatırımcıların gümüşe olması gerekenden üç ay önce girdiğini ve bundan dolayı borsa yatırım fonlarına daha fazla girişin olmadığını belirtti.

KISA POZİSYONLAR ARTTI

Gümüşte kısa pozisyon başına düşen uzun pozisyonların da geçen seneden bu yana düşüşte olduğunu belirten Hansen, gümüşün eninde sonunda 30 dolar sınırını kıracağını ve altın/gümüş oranının 60’a kadar gerileyeceğini belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı:

Topladığımız verilere göre geçen sene her kısa pozisyon başına 3,5 uzun pozisyon düşerken bu oran 1,5’e kadar geriledi. Şu an ise gümüş piyasasındaki her kısa pozisyon için 2,6 uzun pozisyon bulunuyor. Gümüş şimdiye kadar endüstriyel metaller etkilense de Çin’deki emtia kısıtlamalarından dolayı altından daha fazla etkileyecek. Altın içinse anahtar seviye 1.925 dolar.

Altın, zirveden döndü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)