E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGümüş fiyatları global ticaret savaşından nasıl etkilenecek?---

Gümüş fiyatları global ticaret savaşından nasıl etkilenecek?

Gümüş fiyatları global ticaret savaşından nasıl etkilenecek?
08 Mayıs 2019 - 11:14 borsagundem.com

Yeni dönemin gözdesi gümüşün ticaret savaşlarının yaşandığı şu günlerde nasıl yön bulacağını Alan Yatırım yanıtladı.

Gümüş madenciliği, bundan 5.000 yıl önce Anadolu topraklarında başladı. Eski çağlarda; mücevherat, madeni para ve dekoratif eşya olarak kullanılan bu değerli metal günümüzde teknolojiden, sanayiye; yatırımdan bilime farklı alanlarda kullanılmaktadır. Gümüşe olan talebin yaklaşık %50’si endüstriyel, geriye kalan kısmı ise madeni para, mücevherat gibi değerli metal kaynaklıdır.

Gümüş üretiminde Meksika, Peru, Çin, Şili, Rusya ve Avustralya başı çekmektedir. 2018 yılında global bazda 1.4 Milyar Ons gümüş üretimi gerçekleşmiş olup 2018 yılındaki gümüş arzı bir önceki yıla göre %2 azalırken, gümüş talebi bir önceki yıla göre %4 artış göstermiştir. Gümüş fiyatları ise; 2017 yılındaki %3.8 değer kazancının ardından, 2018 yılında ABD Çin arasındaki ticaret savaşının kızışmasıyla birlikte %8.3 değer kaybetmiştir. Gümüş fiyatları jeopolitik gelişmelere karşı oldukça hassastır.

Altın günümüzde en fazla işlem gören değerli metal olma özelliğini korurken hemen arkasından gümüş gelmektedir. Altın ve gümüş arasındaki yüksek korelasyondan dolayı, altın fiyatlarını etkileyen her faktör aynı zamanda gümüş fiyatlarını da etkilemektedir. Merkez Bankaları da gümüşü altına alternatif olarak kullanabilmektedir. Altına olan ikamesinden dolayı güvenli liman yatırım enstrümanları arasında yer almaktadır. Dünyadaki en fazla gümüş talep eden ülke ABD’dir. ABD ekonomisindeki gelişmeler gümüş fiyatlarını da doğrudan etkilemektedir. Güçlenen dolarla birlikte genellikle emtia ve değerli metal fiyatları düşmektedir. Aralarında ters korelasyon olduğunu söyleyebiliriz.

Gümüş Fiyatları Önümüzdeki Süreçte Nasıl Bir Seyir İzleyecek?

Gümüş fiyatlarını etkileyen bir çok parametre var ama aralarında en etkili olanlar; arz-talep dengesi, makroekonomik gelişmeler ve doların değeridir. Gelecek dönemde gümüş fiyatları üzerinde en belirleyici faktör… raporun tamamına ulaşmak ve gümüş fiyatları ile ilgili beklentilerimiz için tıklayınız..."

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)