E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüçlü yükseliş sonrası kar satışlarına dikkat!---

Güçlü yükseliş sonrası kar satışlarına dikkat!

Güçlü yükseliş sonrası kar satışlarına dikkat!
17 Aralık 2020 - 09:20 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne alıcılı başlaması bekleniyor

BİST: Güne alıcılı başlangıç yapan BIST-100 endeksi gün içinde 1.409,78 ile yeni tarihi zirve test ederken, gün sonuna doğru kazançlarını geri vererek günü %0,21 düşüşle 1.392,45’den kapattı.

Avrupa borsaları günü genel olarak yükselişle kapatırken, ABD borsaları zayıf gelen perakende satışlar verisi ve Fed faiz kararı sonrası günü karışık görünümle tamamladı. BIST yaptırım risklerinin geride kalması ve TCMB başkanı Naci Ağbal'ın açıklamalarından destek alarak gün içinde yeni tarihi zirve test etse de kazançlarını geri vererek günü sınırlı düşüşle kapattı. TL günü sınırlı değer kazancıyla kapatırken CDS’ler ise 364 seviyelerinden günü tamamladı. CDS’ler kısa vadede 415 altında kaldıkça kar satışları yaşansa da TL varlıklarda oluşan pozitif trendin orta vadede bozulması beklenmez. Fed faizlerde ve varlık alım miktarında değişikliğe gitmezken, enflasyon ve istihdam ’da hedefe ulaşana kadar faizlerin sabit bırakılacağı mesajı verdi.

BIST’te yabancı alımlarının yılsonu etkisi ile momentum kaybetmesiyle güçlü yükseliş sonrası kar satışlarının oluşabileceğini düşünüyoruz. Özellikle yurtdışı borsalarda kar satışlarının güçlenmesi durumunda BIST’in de kar satışlarının artması beklenmektedir. Ancak, olası kar satışlarının belli seviyelerde alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve orta vadede BIST’teki yükseliş trendinin devam etmesi beklenmektedir. Bugün İngiltere merkez bankası faiz kararı ile ABD’de açıklanacak Philadelphia Fed endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, konut ve inşaat başlangıçları verileri takip edilecek.

ABD ve Almanya vadeli endeksleri BIST kapanışına göre pozitif seyir izlerken, Asya borsalarında sınırlı pozitif eğilim var. Endeksin güne alıcılı başlaması beklenirken yükseliş eğilimi devam etse de yükselişlerin kar satışı fırsatı olarak kullanılması beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları:

USD/TRY paritesi dün 7,8131-7,8281 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %0,27 oranında değer kaybıyla 7,8229 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %0,12 oranında değer kazandı. Dün, borçlanma araçları piyasasında, on yıllık gösterge tahvilinin getirisi %13,22-%13,33 seviyeleri arasında hareket ederek günü, önceki kapanışa göre 2 baz puan artışla %13,23 seviyesinden tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

TCMB yeni başkanı Naci Ağbal, 2021 yılında uygulanacak para ve kur politikası hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Yayımlanan politika metnine göre, küresel talep ve varlık fiyatlarındaki toparlanmanın birikimli etkisinin enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yaratabileceği tahmin edilmektedir. Bu kapsamda, kısa vadede enflasyonun düşürülmesi ve orta vadede fiyat istikrarının sağlanması para politikasının temel çerçevesini oluşturacaktır. Para politikası kararlarının fiyat istikrarı önceliği korunarak alınacağının belirtilmesi piyasa ile uyumlu bir para politikası uygulanacağı mesajı vermektedir. Orta vadeli enflasyon hedefi %5 olarak devam edecektir.

Merkez Bankası’nın temel politika aracının 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı olduğu vurgulanmıştır. Türk Lirası likidite yönetiminde, gün içi oynaklığı azaltmak için kullanılan faiz koridoru ve nihai kredi verme merci işlevini gören geç likidite penceresinin belirtilen fonksiyonları dışında para politikası aracı olarak kullanılmayacağı açıkça belirtilmiştir. Bu kapsamda Türk Lirası fonlama kompozisyonunun sadeleşeceği ve piyasadaki belirsizliğin ortadan kalkacağını anlayabiliriz. Buna ek olarak parasal aktarım mekanizmasının işleyişini etkin hale getirmek ve makro finansal riskleri sınırlamak amacıyla zorunlu karşılıklar ve diğer Türk Lirası/Döviz likiditesi araçlarının etkin olarak kullanılacağı belirtilmiştir.

Politika karması da diyebileceğimiz bu uygulamada hem fiyat hem de finansal istikrarın yakından takip edileceği mesajını anlayabiliriz. Son olarak döviz likiditesi yönetiminin çerçevesi açıklanmıştır. Merkez bankasının reel ya da nominal herhangi bir kur hedefi bulunmadığı tekrar ifade edilmiş, kurların serbest piyasa koşullarında arz ve talebe göre fiyatlanacağı belirtilmiştir. Merkez bankasının kurun yönünü ya da seviyesini belirleyici döviz alım ya da satım işlemi yapmayacağının altı çizilmiştir. Döviz rezervlerinin güçlendirilmesinin para politikasının etkinliğini arttıracağına vurgu yapılmış, bu hedef doğrultusunda politika araçları şeffaf ve belirli bir plan dahilinde uygulanacaktır mesajı açıkça verilmiştir. Döviz politikasına ilişkin verilen mesajlardan, kurları baskılayıcı aksiyon alınmayacağı ve fiyat istikrarı odaklı bir politika takip edileceğini anlayabiliriz.

Geri çekilmeler sınırlı düzeltmeler mi?

Tarihi zirveye yakın seyir sürüyor

Piyasalar hafif alıcılı bir açılış bekliyor

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisseler

Merko Gıda ve Kardemir sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)