E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGüçlü dolar, bakır ve alüminyum fiyatlarını düşürdü---

Güçlü dolar, bakır ve alüminyum fiyatlarını düşürdü

Güçlü dolar, bakır ve alüminyum fiyatlarını düşürdü
09 Mayıs 2022 - 08:52 borsagundem.com

Bakır ve alüminyum fiyatları, Çin'de talep endişeleri ve güçlü doların baskısıyla geriledi. Demir cevheri vadeli işlemleri ise, bugün %6'dan fazla düşerek üst üste ikinci günde de düşüş yaşadı.

Bakır ve alüminyum fiyatları, Çin'de Kovid-19 kısıtlamalarının sıkılaştırılmasının taleple ilgili endişeleri artırması ve güçlü doların piyasada daha fazla ağırlık oluşturmasıyla düşüş yaşadı.

Londra Metal Borsası'nda (LME) üç ay vadeli bakır, erken Asya işlemlerinde 15 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra, TSİ 07.05'te %0,6 düşüşle 9.354 dolar/tondan işlem gördü.

LME'de alüminyum, %0,6 düşüşle 2.826 dolar/ton ile 5 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda Haziran bakır kontratı, 16 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra öğle tatilinde %0,5 düşüşle 71.840 yuan/tondan (10.710,72 dolar) işlem gördü.

Analistler, Çin'in karantina tünelinin sonunda kesin bir ışığın olmadığını belirterek ufukta beliren daha uğursuz agresif ABD faiz artışı bulutları ile sert emtialar gibi enflasyondan yararlananların baskısının azaldığını ifade etti.

LME'de çinko %0,2, kalay %2,5 düştü, kurşun durağan seyretti. ShFE'de alüminyum %2,4 ile keskin geriledi.

Çin'de demir cevheri vadeli işlemleri keskin şekilde düştü

Çin'de demir cevheri vadeli işlemleri, bugün %6'dan fazla düşerek üst üste ikinci günde de düşüş yaşadı. Çelik fiyatlarında da %3'ten fazla düşüş gerçekleşti.

Başkent Pekin'in "dinamik-sıfır yaklaşımını" sürdürme çabalarının emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturduğu belirtiliyor.

Analistler, hafta sonu açıklanan Pekin, Guangdong ve Jilin için Covid ile ilgili daha da olumsuz manşetlerle bu haftanın pek hoş görünmediğine işaret ediyor.

Dalian Emtia Borsası'nda Eylül vadeli demir cevheri, sabah seansında %6 düşerek 798 yuan/tona (119,09 doalr) geriledi. Kontrat TSİ 05.36'da %5,7 düşüşle 808 yuan/tondan işlem gördü.

Dalian'da koklaşabilir kömür %4,3 düşerek 2.658 yuan/tona, kok kömürü %3,8 düşerek 3.396 yuan/tona geriledi.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda Ekim vadeli inşaat demiri %3,4 düşerek 4.668 yuan/tona, sıcak haddelenmiş rulo %3,3 düşerek 4.770 yuan/tona geriledi.

Petrol fiyatlarına ambargo etkisi

 

Emtia fiyatlarında düşüş beklenmiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)