E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiGüçlü bilançoda kar beklendiği gibi---

Güçlü bilançoda kar beklendiği gibi

Güçlü bilançoda kar beklendiği gibi
10 Ağustos 2021 - 11:44 borsagundem.com

Vakıfbank için, A1 Capital ve Yapı Kredi Yatırım "Tut", Deniz Yatırım "al" tavsiyelerini korurken, İş Yatırım ve Ak Yatırım da "nötr" tavsiye açıkladı.

BORSAGUNDEM.COM

Vakıfbank (#VAKBN) 2021 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Banka bu dönemde 660 milyon TL kar açıkladı. Borsagundem.com tarafından derlenen kurum analizlerinde mali tabloların gücünü koruduğu belirtilirken, piyasa beklentilerinden sapma görülmedi.

A1 Capital, Vakıfbank için 4,56 TL hedef fiyat ile "Tut" tavsiyesini sürdürdü.

A1 Capital konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Vakıfbank 2Ç21'de 660 mn TL kar açıkladı. Ortalama beklenti olan 639 mn TL'ye paralel diyebiliriz. Fakat vergi öncesi kar beklentimizin %28 altında. Vergi oranı sadece %3. Alım satım zararları kalemi beklentimizden olumsuz gerçekleşmiş, vergi öncesi karın düşüklüğü buradan kaynaklanıyor. Alım satım zararı dışında sonuçlar operasyonel olarak tatminkâr. Net faiz marjı hafiften yükseliyor, komisyon gelirleri özel bankaların seviyesinde artıyor, operasyonel maliyetler kontrol altında ve aktif kalitesi çok güçlü. Biz TUT tavsiyemizi sürdürüyoruz. "

Deniz Yatırım, Vakıfbank için 4,50 TL hedef fiyatını ve "al" tavsiyesini korudu.

Deniz Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Tavsiye AL
Fiyat/Hisse TRY3.51
Hedef Fiyat/Hisse TRY4.50
Getiri Potansiyeli 28%
HAO 16%
Piyasa değeri TRY13,709 mln
VAKBN 2Ç21 Finansalları Değerlendirmesi / nötr

Vakıf Bank 2Ç21 konsolide olmayan finansallarında bizim 692 milyon TL’lik beklentimizin altında ve 640 milyon TL’lik piyasa beklentisinin hafif üzerinde 660 milyon TL net kar açıkladı. Bankanın net kar rakamı %12 ç/ç ve %57 y/y daralırken, dönemsel öz sermaye karlılığı %5,5 olarak gerçekleşti.
Vakıf Bank için AL önerimizi ve hisse başına 4.50 TL olan hedef fiyatımızı koruyoruz. 1 yıl ileriye dönük tahminlerimize göre 0.25x F/DD ve 2.51x F/K çarpanları ile işlem gören Vakıf Bank hisselerinin kayda değer bir getiri sunduğu görüşündeyiz. Bu nedenle hisse için AL olan önerimizi koruyoruz. 2021 yılının Vakıf Bank için bir soluklanma dönemi olabileceği fikrimizi koruyoruz. Bununla birlikte TL fonlama maliyetlerindeki olası gerilemeye en hızlı ve kuvvetli bir şekilde Vakıf Bank’ın tepki verebileceği düşüncesindeyiz. Yüksek karşılık oranları (Grup 2 ve 3 krediler için sırası ile %14,1 ve %79,0), 1,472 milyon TL’lik serbest karşılık tutarı ve %15,1 seviyesinde bulunan SYR (Çekirdek SYR: %10,5) ile olası risklere karşı oldukça korunaklı olduğunu düşünüyoruz.

Bu dönem öne çıkan hususlar: Vakıf Bank’ın 2Ç21’de TL kredileri %1,0, YP kredileri ise %1,4 büyüdü. Bireysel segmentte düşük bazdan dolayı %16,7’lik ç/ç taşıt kredisi ile kredi kartı kredilerindeki %9,3’lük ç/ç artış daha belirgin iken, TL ticari krediler sınırlı bir şekilde %0,5 ç/ç daralmıştır. Mevduat tarafında ise TL mevduatlar %2,1 ç/ç artış gösterirken, YP mevduatlar ise Dolar bazında %5,1 ç/ç daralmıştır. Bankanın toplam mevduatının krediye dönüşüm oranı %95,3 ile oldukça rahat bir seviyededir.

Sermaye Yeterlilik Oranları ise toplamda %15,1 çekirdekte ise %10,5 olarak gerçekleşmiştir. Kuvvetli tahsilatlar sonrası net takibe intikal 460 milyon TL olurken takipteki kredi oranı yaklaşık %3.66 seviyesinde yatay gerçekleşmiştir. Grup 2 kredilerinin payı 7,9%’da yatay kalırken, yüksek karşılık politikası ile Grup 2 ve 3 krediler için ayrılan karşılık oranları sırası ile %14,1 ve %78,7 olarak gerçekleşmiştir.

Böylelikle takipteki krediler için ayrılan karşılık oranı serbest karşılıklar hariç yıllık yaklaşık 14 yüzde puanlık artış ile %123,9 seviyesine yükselmiştir. 16 baz puanlık çeyreksel marj artışına beş çeyreğin ardından TL kredi/mevduat faiz makası 13 baz puanlık olumlu katkı sağlamıştır. TÜFE’ye endeksli bonolar ise pozitif katkısı ile diğer TL fonlama kalemlerinin negatif etkisini kompanse etmiştir. Bankacılık hizmet gelirleri regülasyon değişikliği ve pandemi etkisi ile 1Y21’de %9 artarken, faaliyet giderleri ise bu dönemde yıllık %12 gibi sınırlı bir artış kaydetmiştir.

Vakıf Bank 2021 öz sermaye karlılığı beklentisini değiştirmedi. TL kredilerde %15 civarında büyüme beklenirken YP cinsi kredilerin yatay seyretmesi bekleniyor. Net faiz marjının tüm yıl için 130 baz puan daralma bekleniyordu, bunun biraz daha geniş olabileceği vurgulandı. Bankacılık hizmet gelirlerinin yatay kalması bekleniyordu ancak burada da düşük yüzde 10’lu bir büyüme olabileceği söylendi. Operasyonel giderler ise yüksek yüzde 10’lu seviyelerde gerçekleşmesi bekleniyordu bu rakam orta yüzde 10 olarak belirtildi. Kredi risk maliyeti ise 150 baz puan yerine 50 baz puan olabileceği söylendi. Birbirini dengeleyen bu beklentiler doğrultusunda ise öz sermaye karlılığının 2021 yılında daha önce açıklanan beklentiye paralel olarak yüksek tek haneli bir seviyede gerçekleşmesi bekleniyor."

İş Yatırım, Vakıfbank 2. çeyrek finansal sonuç değerlendirmesinde, sonuçlara piyasa tepkisinin nötr düzeyde olmasını beklediklerini belirtti.

İş Yatırım tarafından hazırlanan analizde:

"Vakıfbank yılın ikinci çeyreğinde TL 660mn net kar açıkladı. Söz konusu kar rakamı, piyasa beklentisi olan TL 639 mn ve bizim tahminimiz olan TL 604 mn'un üzerinde gerçekleşti. Açıklanan kar rakamının çeyreklik bazda %12, yıllık bazda ise %57 düşmüş olduğunu görüyoruz. Bankanın yıllıklandırılmış çeyrekteki öz kaynak karlılık oranı %5.5 olurken bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 100 baz puan gerileme yaşanmış durumda. Yükselen kısa vadeli fonlama ve swap maliyetleri nedeniyle bankanın marj problemeler devam etmekle beraber, Vakıfbank'ın marj açısından en kötüyü geride bıraktığını söyleyebiliriz. TÜFEX portföyünün değerlemesi için kullanılan enflasyon varsayımının %9.4'den %14'e revizyonuyla bu menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerin yaklaşık TL 600mn artış gösterdiğini bunun da marjları yaklaşık 20 baz puan arttırdığını görüyoruz. Bankanın aktif kalite dinamikleri de karlılığı desteklemeye devam ediyor. Net risk maliyetinin sıfıra yakın olarak sadece 11 baz puan seviyesinde olması karşılık baskısını son derece düşürmüş durumda. Kuvvetli ücret ve komisyon gelirleri de genel gelirleri desteklemeye devam ediyor.

Sonuçlara piyasa tepkisinin nötr düzeyde olmasını bekleriz.

Beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşen ikinci çeyrek kar sonuçlarına piyasa tepkisinin daha çok nötr olmasını bekliyoruz. Ancak marjların ilk yarıda dibi görmesi ve bundan sonraki çeyreklerde kademeli iyileşmelerin gelecek olması nedeniyle karlılık yılın geri kalan kısmında daha kuvvetli olacak. Bizce sonuçların olumlu taraflarından bir tanesi aktif kalite gelişiminin hedeflendiği gibi iyi bir doğrultuda devam ediyor olması olarak görülmeli. "

Ak Yatırım'ın Vakıfbank için hedef fiyatı 4,50 TL, tavsiyesi "nötr" belirtti.

Değerlendirmede şöyle denildi:

"Vakıfbank 2Ç21 net kârını önceki çeyreğin %12 altında 660 milyon TL olarak bildirdi. Bu sonuç bizim 650mn TL'lik tahminimize paralel gelirken ve analist medyan beklentisi olan 632 milyon TL’nin çok hafifi üzerinde kaldı. Buna göre, Vakıfbank'ın 2021 ilk altı aydaki net kârı önceki yıla göre yaklaşık %57 gerileyerek 1,41 milyar TL olarak gerçekleşti ve özkaynak kârlılık oranı sadece %6’da kaldı.

Banka kârında önceki çeyreğe göre düşüş daha önce işaret ettiğimiz gibi hazine işlem gelirlerindeki azalmadan kaynaklandı. Yorum öneri: Vakıfbank için net kâr tahminimiz 2021 için 3,5 milyar TL ve 2022 için 6,3 milyar TL olarak korunuyor. Hissede 12 aylık hisse fiyat hedefi 4,50 TL ve “Nötr” görüşümüz var"

Yapı Kredi Yatırım, Vakıfbank için 4,1 TL hedef fiyatla "tut" tavsiyesini korudu.

Değerlendirmede şöyle denildi:

"Vakıfbank’ın 2Ç21 net karı piyasa beklentisinin %4 üzerinde gerçekleşti. Sonuçları hisse için nötr olarak değerlendiriyoruz. Vakıfbank için TUT tavsiyemizi koruyoruz ve 12 aylık hedef fiyatımızı 4.1TL/pay olarak koruyoruz. Hedef fiyatımız %17 getiri potansiyeline işaret etmektedir. Vakıfbank güncel 2021 tahminlerimize göre 0.3x F/DD ve 4.2x F/K oranları ile işlem görmektedir. Hisse sene başından bugüne XU100 ve XBANK’a göre sırasıyla %22 ve %7 geride kalmıştır. "

VakıfBank'tan yılın ilk yarısında 1.4 milyar TL net kar

Şirketlerin 2021 yılı ikinci çeyrek kar zararları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 18,59
En Yüksek: 18,59
En Düşük: 17,59
Değişim 10,00 %
FK: 5,28
PD / DD: 0,77
İşlem Hacmi 2.543.228.297
Toplam Adet: 138.936.158
Ağırlıklı Ort.: 18,25
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • RAMO CANCAN10 Ağustos 2021 12:00

    zaten hisse şişmiş durumda aynen kanı arabası gibi üç aşağı bir yukarı çıkıyor bize mal çakacaksınız değil mi.