E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiGüçlü bilanço açıklaması beklenen şirketler---

Güçlü bilanço açıklaması beklenen şirketler

Güçlü bilanço açıklaması beklenen şirketler
19 Ekim 2021 - 17:44 borsagundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan 2021 yılı 3. çeyrek bilanço tahminleri raporunda finans ve finans dışı şirketlerin beklentileri ve hisse etkileri inceleniyor.

“Şirketler pandemi yaralarını hızla sarıyor” başlığı ile İş Yatırım tarafından hazırlanan raporda sanayi hisseleri öncülüğünde finans dışı şirketlerin güçlü performansının bu çeyrekte de sürmesi bekleniyor. Bankalarda üçüncü çeyrekte çeyreklik %21, yıllık %43 net kar büyümesi bekleniyor. Analiz şu şekilde:

Finans Şirketleri

Araştırma kapsamındaki bankalarımızdan üçüncü çeyrekte çeyreklik %21, yıllık %43 net kar büyümesi bekliyoruz. Karlılıktaki olumlu görünüm, çeyrek bazda 12 baz genişlemesini beklediğimiz swaplara göre düzeltilmiş net faiz marjı etkisiyle yine bu çeyrekte düşük seyretmesini beklediğimiz karşılık giderlerinin etkisiyle oluşuyor. Ayrıca yılbaşından bu yana çok güçlü seyreden ücret ve komisyon gelirleri de güçlü karlılığı destekleyen bir diğer önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor. Üçüncü çeyrek kar performansı olarak geçen çeyreğe göre karını %32 arttırmasını beklediğimiz Akbank (AKBNK.IS) ile yine 2Ç’ye göre %26 kar artışı beklediğimiz Yapı Kredi (YKBNK.IS) ön plana çıkıyor.

Finans Dışı Şirketler

Sanayi hisseleri öncülüğünde finans dışı şirketlerin güçlü performansının bu çeyrekte de sürmesini bekliyoruz. Pandemi sebebiyle uygulanan kısıtlamaların kalkması, TL’de deki değer kaybı, Türkiye’nin tedarik sorunlarının yaşandığı ortamda ihraç pazarlarında artan pazar payı ve emtia fiyatlarındaki artışlar güçlü performansın arkasındaki temel sebepler.

Tahminlerimize göre, güçlü seyretmeye devam eden çelik fiyatları sayesinde Erdemir (EREGL.IS) bu çeyrekte de yıllık bazda FAVÖK ve net kar artışında rekoru elden bırakmıyor. 3Ç’de yıllık bazda şirketin FAVÖK rakamında yaklaşık 4.5 kat net kar rakamında ise 8 kat artış öngörüyoruz.

Mevsimsellik ve pandemi sonrası ekonominin açılmasının etkilerinin en güçlü görüldüğü şirkteler, havacılık sektörü hisseleri (THYAO.IS, PGSUS.IS ve TAVHL.IS) ve Tüpraş (TUPRS:IS). Döviz bazlı gelirleri ve artan karlılıkları ile FAVÖK ve net kar büyümesinde ön plana çıkan diğer şirketler: Petkim (PETKM:IS), Sisecam (SISE.IS) ve Enka (ENKAI.IS). Son olarak, gıda fiyatları ve enflasyondaki artıştan olumlu etkilenen perakende şirketlerinin de güçlü 3Ç sonuçları açıklamaları bekleniyor. Bunların arasında açık pozisyonunu kapatarak zarardan kara dönen ve yıllık bazda FAVÖK’ünü %28 artırmasını beklediğimiz Migros (MGROS.IS) dikkat çekiyor.

Analizin tamamı için tıklayınız…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)