E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinGüçlü ABD Doları ile seyahat edebileceğiniz en uygun 8 ülke---

Güçlü ABD Doları ile seyahat edebileceğiniz en uygun 8 ülke

Güçlü ABD Doları ile seyahat edebileceğiniz en uygun 8 ülke
21 Temmuz 2022 - 17:55 borsagundem.com

Dolar tüm para birimlerine karşı güçleniyor. Güçlü dolar seyahatin de yolunu açıyor. İşte güçlü doların en kazançlı olduğu seyahat bölgeleri…

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’da bulunan ABD’li bir turistin artık para birimlerini dönüştürmek için matematik bilgisini konuşturmasına gerek yok. Çünkü 11 Temmuz tarihi itibariyle pariteler eşitlendir ve 1 ABD Doları 1 Euro’ya eşit hale geldi. Sadece euro da değil, ABD doları hemen hemen tüm diğer para birimlerine karşı değer kazandı. Yatırımcılar, küresel bir resesyon tehdidinin ortasında FED’in faiz artırımları ve ABD destekli varlıkların güvenli şemsiyesi altında olan ABD varlıklarına akın ediyor.

Fortune’dan Nicholas Gordon’un haberine göre, güçlü dolar, denizaşırı ülkelerden mal satın alabilen ABD’li ithalatçılar ve ABD’de iş yapan yabancı şirketler için bir nimet anlamına geliyor. ABD doları cinsinden yaptıkları satışlar yerel para birimlerinde daha yüksek gelire dönüşüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, güçlü ABD doları, uluslararası seyahat edenler için de oldukça olumlu artılar sağlıyor. Çünkü yurt dışından aldıkları ABD doları yerel para birimine dönüşüyor. Satın alma gücünde meydana gelen bu artış turistlerin konaklama, yemek, eğlence ve alışveriş için harcayacak daha fazla yerel para birimine sahip olması anlamına geliyor.

Güçlü dolar ile nereye gidilir?

ABD’li turistlerin en çok tercih ettiği destinasyonlar, doların yerel para birimlerine karşı değer kazandığı yerler arasında yer alıyor. ABD Gümrük ve Sınır Koruma verilerine göre, pandemi sürecinden önce, 2019 yılında Kanada, Meksika ve Avrupa’daki havalimanlarına diğer bölgelerdeki merkezlerden daha çok Amerikalı turistler iniş yaptı. Aynı veriler birçok Amerikalı, Asya’nın en çok merak edilen varış noktalarından biri olan Japonya’ya da seyahat ettiğini gösteriyor. Japonya’nın yanı sıra Endonezya ve Tayland da diğer popüler destinasyonlar oldu.

Tüm bu bölgelerde ABD doları geçen yıla göre değer kazandı. Paralarının değerini korumak hatta artırmak isteyen ABD’liler, birkaç uyarıyı akıllarında tutarak bu varış noktalarını gönül rahatlığıyla seçebilir hale geldi.

ABD’den Avrupa’ya seyahat edecek kişi sayısının bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 600 oranında artacağı tahmin ediliyor.

Yüzde 600 artış

ABD’lilerin bu yıl denizaşırı bölgelerde elde edecekleri harcama rahatlığını fark etmeleri ve bu bölgelere seyahatlerini artırmaları oldukça muhtemel gözüküyor. Allianz Partners’ın Haziran ayında yaptığı tahminde ABD’den Avrupa’ya seyahat edecek kişi sayısının bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 600 oranında artacağını belirtti. ABD doları euro ve İngiliz Sterlini karşısında yaklaşık yüzde 14 değer kazandı.

Ancak Avrupa’nın ötesinde, ABD’li seyahat severlere daha kazançlı bir döviz kuru sunan bir destinasyon daha var: Japonya. ABD Doları bu yıl Japon Yeni karşısında yüzde 26,1 oranında değer kazandı. Uzmanlar, Japon Yeni’ndeki bu düşüşün Japonya Merkez Bankası’nın FED ile uyumlu olarak faiz artırımına gitmekteki isteksizliğine bağlıyor.

Yine Japonya’ya yapacağınız seyahat bazı kısıtlamaları da beraberinde getiriyor. Japonya ülkeye yalnızca sınırlı sayıda turist girmesine izin veriyor. Japonya Turizm Ajansı’nın belirlediği kurallara göre turistlerin bir paket tura dahil olmaları, sağlık sigortası almaları, her zaman maske takmaları ve kapalı alanlar, kalabalık yerler ve yakın temas ortamlarından kaçınmaları gerekiyor.

Bu süreçte, diğer Asya para birimleri de dolar karşısında değer kaybetse de bu düşüş Japon Yeni kadar keskin olmadı. Asya merkez bankalarının geniş döviz rezervlerinden yararlanarak para birimlerinin değerini dengelemek için para piyasalarına müdahale edip radikal değişikliklerin önüne geçtiği gözlendi.

Seyahat maliyetlerine dikkat

Güçlü bir ABD Doları denizaşırı seyahati kazançlı kılsa da bunun bir savurganlık seviyesinde olmaması gerekiyor. ABD Seyahat Birliği tarafından hesaplanan ABD Seyahat Fiyat Endeksi'ne göre, seyahat maliyetlerinin bir yıl öncesine göre yüzde 17,5 oranında arttığı belirtiliyor. Bu artış, en son yüzde 9.1 olarak hesaplanan ABD enflasyon oranının neredeyse iki katına denk geliyor. Endekse göre artışın çoğu artan ulaşım maliyetlerinden kaynaklanıyor. Bu dönemde motor yakıtları yüzde 60,2 oranında artarken uçak biletleri aynı dönemde yüzde 48,6 oranında artış gösterdi.

İşte güçlü ABD Doları’nın artılarını en çok hissedeceğiniz 8 seyahat bölgesi

Japonya

Avrupa

Birleşik Krallık

Tayland

Avusturalya

Endonezya

Meksika

Kanada

Faiz kararı sonrası dolarda son durum

 

Doların güçlenmesi küresel kriz mi getiriyor?

 

Euro ile dolar eşitliği ve borsa şirketleri

 

Euro krizi büyüyor: 90 sent uyarısı

 

Euro ile doların eşitlenmesi ECB’yi zora soktu

 

Doların değeri 20 yıl sonra euroyu geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bülent Günçe22 Temmuz 2022 09:40

    Maaşını dolarla almayan bir Türkiye vatandaşı olarak, bu haberi üzülerek okudum, haberi gözümüze soktuğunuz için teşekkür ederim.

  • HASAN HÜSEYİN KIRMIZICAN21 Temmuz 2022 21:31

    ülkemizin çılkımı çıktı 300 000-500 000 TL bir tatile vereyim.

  • Mucise Reis : )21 Temmuz 2022 19:38

    Türkiyeden ABD ye uçak bileti 1,000 usd üzerinde.. 20 - 25 bin arası bir kişi seyahat edebiliyor. Ülkenin geldiği durum işte bu. Değersiz TL ... Hatta avruapdan gelenler kışın biliyorum, tatile geliyorlar herşey dahil tatile geliyor. hem uçak bileti ucuz, hem tatil yapıoypr sonra TC deki ana ocana gidiyor...  :D

  • Hehe21 Temmuz 2022 19:13

    Size ne amerikalilardan yerse burada halkin fakirlesmesinden bahsedin azicik cesaret yaa

  • hım21 Temmuz 2022 18:55

    Güçlü türk lirasıyla hiç bir yere seyahat edemiyorsun

  • Murat21 Temmuz 2022 18:54

    Memleketten kazanıp, sonra o parayla dolar alıp memlekete bı kazık atıp dışarda yiyin..çakma vatanseverler....Yunan adaları çok güzel şekerim....