E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinGribinde uzun Kovid gibi aylar süren etki bıraktığı ortaya çıktı---

Gribinde uzun Kovid gibi aylar süren etki bıraktığı ortaya çıktı

Gribinde uzun Kovid gibi aylar süren etki bıraktığı ortaya çıktı
29 Eylül 2021 - 14:30 borsagundem.com

Oxford Üniversitesi'nin yeni araştırması, grip olan kişilerin, uzun Kovid'e benzer bir şekilde, aylarca hastalık belirtileri gösterebildiğini ortaya koydu.

ABD'de bulunan ve enfeksiyondan 3-6 ay sonra sağlık kuruluşlarına başvuran 100 bin Kovid hastası ve 100 bin grip hastasının verilerini inceleyen araştırmacılar anksiyete, solunum bozuklukları, yorgunluk ve baş ağrısı gibi belirtilerin devam edebildiğini fark etti.

BBC Türkçe'de yer alan haberde araştırma ekibinden Prof. Paul Harrison, "Pek çoğumuzun grip olduktan sonra beklediğimiz hızda tamamen iyileşemediği zamanlar olmuştur" dedi.

Araştırmada yer alan bir diğer bilim insanı olan Dr. Max Taquet de "Bugüne kadar gribin uzun süren belirtileri muhtemelen ciddiye alınmıyordu" ifadelerini kullandı.

Kovid-19'u ağır geçiren hastalarda uzun Kovid riskinin de daha fazla olduğu görüldü.

GRİP HASTALARINDA YÜZDE 30

PLOS Medicine adlı bilimsel dergide yayınlanan makalede, semptomların ne kadar sürdüğü veya ne kadar güçlü olduğu incelenmedi.

Uzun süren belirti gösterme oranı Kovid hastalarında yüzde 42, grip hastalarında ise yüzde 30 olarak tespit edildi.

Oran farkında, Kovid-19 hastalarının grip olanlara kıyasla belirtilere daha fazla dikkat etmesi ve sağlık yardımı almaya daha istekli olmasının da etkisi olabileceği belirtilse de, araştırmacılar Kovid'in uzun süreli belirti yaratma riskinin daha yüksek olduğu görüşünde.
Fakat bu oranlar toplum genelindeki Kovid veya grip hastalarının uzun süreli belirti gösterme oranını yansıtmıyor.

Bunun nedeni, araştırmada incelenen grubun zaten şikayetleri nedeniyle hastaneye başvuran kişiler olması, bunun da uzun süreli hastalık belirtisi gösterme ihtimallerini büyük oranda artırması.

Turk İlaç'tan Kovid aşısı için acil onay başvurusu

 

Kovid-19 ilacında heyecanlandıran gelişme

 

İki yıl sonra grip vakaları geri dönüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)