E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGrantham: Borsalar süper balondan savaş sayesinde kurtuldu---

Grantham: Borsalar süper balondan savaş sayesinde kurtuldu

Grantham: Borsalar süper balondan savaş sayesinde kurtuldu
28 Mart 2022 - 16:40 borsagundem.com

Borsa uzmanı Jeremy Grantham ABD borsalarında patlamak üzere olan süper balonun savaş belirsizliği nedeniyle öngörülemez hale geldiğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü borsa uzmanı Jeremy Grantham bir ay öncesine kadar ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin “süper balon” etkisi altında olduğunu ve bu balonun patlamasıyla hisse senetlerinin %50 oranında çökeceğini öngörüyordu. Grantham şimdiyse Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin nedeniyle bu öngörüsünden şüphe ediyor.

Tecrübeli yatırımcı ThinkAdvisor’daki röportajında, “Herkesin risk profili bir miktar yükseldi. Zira bir miktar çılgın ve irrasyonel olan Rusların neler yapabileceğini çözemezsiniz. Putin sınır kişilik bozukluğu olan bir psikozlu biri. Taktiksel nükleer silah kullanıp kullanmayacaklarını tahmin edemezsiniz” dedi.

Yatırım danışmanlığı şirketi GMO’nun Kurucusu Ocak ayında verdiği bir röportajda olağanüstü bir borsa çöküşünün gelmekte olduğunu söylemişti. Grantham tüm önlemlere rağmen ABD’nin yüzyılın dördüncü süper balonuyla karşı kaşıya olacağını öngörmüştü.

Ancak Grantham Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra bu öngörüsüne aynı ölçüde güvenmediğini açıkladı. Tecrübeli yatırımcı savaşın karmaşık bir durum olduğunu ve beklenmedik sonuçlara gebe olduğunu söyledi.

Borsa uzmanı açıklamasında, “Rota bir ay öncesine göre aynı değil. Hiçbir zaman böylesine büyük bir balonun ortasına savaş atılmadı. Bu sebeple durumu değerlendirmek ve sonuçlarını bulmak için biraz daha zaman ayırma hakkımı saklı tutuyorum” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Avrupa'daki savaşı nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar emtia piyasalarını altüst ederek finansal piyasalar üzerinde büyük bir belirsizlik yaratıyor. Tedarik sıkıntısı yaşanması korkusu petrolün yükselmesine neden oldu ve nikel piyasasında kaosa yol açtı.

2008 konut piyasası balonu ve Küresel Finansal Krizi de dahil olmak üzere on yıllardır piyasa balonlarını doğru tahmin eden piyasa tarihçisi Grantham, yatırımcıların her şeye hazırlıklı olması gerektiğini söylüyor.

Grantham, "Savaş; küresel büyüme, küresel ticaret ve fiyat artışları için çok kötü bir gelişmedir” dedi. Borsa uzmanı Rusya’nın 24 Şubat’ta gerçekleştirdiği işgalden bir gün öncesine kadar boğa piyasasının son aşamalarında olduğunu söyledi. Grantham “Vampir Evresi” olarak adlandırdığı bu dönemin işgalin hemen öncesinde bitmek üzere olduğunu dile getirdi.

Borsa uzmanı, “Ancak savaş başlayınca her şey karıştı ve bu tüm belirsizliklerin sayısını artırır. Kesinlikle Vampir Evresi'ndeydik. Ama şunu söyleyecek kadar alçakgönüllüyüm: Bu büyüklükte bir savaş meydana geldiğinde bunun ötesine uzanabilecek sonuçlarla beraber tüm bahisler iptal olur” açıklamasında bulundu.

Grantham, tahminleri bozulmadan önce, 2022'nin borsalarının yüzyılın başındaki dot-com balonu benzeri bir süper balon haline geldiğini söyledi.

Tecrübeli yatırımcı, “Büyük sermayeli hisse senetlerinin birkaç ay boyunca istemsizce düşmeye devam etmesini, sonunda da sonbahar aylarında 2000 yılında olduğu gibi ruhunu teslim etmesini bekliyordum” dedi.

Grantham süper balonun sönme ihtimalinin hala büyük olduğunu belirtti. Borsa uzmanına göre bu süreçte en önemli faktör ABD hükümetinin salgın döneminde yaptığı gibi ekonomiyi desteklemek için daha fazla teşvik ödemesi enjekte edip etmeyeceği olacak.

Grantham, ABD hükümetinin Şubat ayında 1982'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşan enflasyondan endişe duyduğunu, bu yüzden daha fazla teşvik paketinin hayata geçmeme ihtimalinin daha yüksek olduğunu öne sürdü.

Borsa uzmanı, teşvik politikalarına ilişkin, "Yine de bunu yapmayacaklarını nereden bilebilirsiniz? Ne olursa olsun yoktan yonga çıkaramazsınız. Aşırı pahalı hisse senetleriniz varsa, kötü bir getiri elde edersiniz. Bizim de aşırı pahalı hisse senetlerimiz var ve kötü bir getiri elde edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

BlackRock: Avrupa’da stagflasyon yaklaşıyor

 

Avrupa'da doğalgaz fiyatları yükselişe geçti

 

Boğa piyasasına inanmak için 3 sebep

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)