E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGraham: Umarım Başkan Suriye konusunda etraflıca düşünür---

Graham: Umarım Başkan Suriye konusunda etraflıca düşünür

Graham: Umarım Başkan Suriye konusunda etraflıca düşünür
17 Ocak 2019 - 07:00 borsagundem.com

Münbiç'teki saldırının ardından konuşan Senatör Graham, Suriye konusunda sert eleştirileriyle bilinen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham “Umarım Başkan Suriye’de nereye doğru yöneldiği konusunu etraflıca düşünür” dedi.

Trump yönetiminin Suriye’den çekilme kararını açıkladığı bir döneme denk gelen ve ABD askerlerinin de öldüğü Menbiç’teki saldırı Amerika’da Suriye’den çekilme politikasına ilişkin tartışma başlattı. Suriye konusunda sert eleştirileriyle bilinen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham “Umarım Başkan Suriye’de nereye doğru yöneldiği konusunu etraflıca düşünür” dedi.

Graham, Senato Adalet Komisyonu’nda Başkan Trump’ın adalet bakanlığına aday gösterdiği William Barr’ın onay oturumunda Menbiç’teki saldırıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Senatör Graham, saldırının bölgede görev yapan ABD askerlerinin gittiği restoran yakınlarında düzenlendiğine dikkati çekerek, “Sanırım benim de Suriye ziyaretimde Kürtler ve Araplar’la gittiğim aynı restoran” dedi. Senatör Graham “Her ABD vatandaşı askerimizin eve geldiğini görmek ister. Ama hepimiz askerler eve döndüğünde güvende olduğumuzdan emin olmak isteriz. Oradaki insanlar oturup konuşamıyorken nasıl güvende olabiliriz bilmiyorum. Umarım Başkan Suriye'de nereye yöneldiği konusunu etraflıca düşünür” diye konuştu.

Senatör Graham Başkan Trump’ın yaklaşımının IŞİD teröristlerini güçlendirdiğini ve bu tür saldırıları cesaretlendirdiğini ima etti. “Benim kaygım Sayın Trump’ın açıklamalarının mücadele ettiğimiz düşmanda bir heves yaratması. Onlar cesaretlendikçe, bizim yardım etmeye çalıştığımız insanlar daha da belirsizliğe düşecek. Bunu Irak’ta gördüm, şimdi de Suriye’de görüyorum” dedi.

Graham, “İnsanlarda hayalkırıklığı olmasını anlıyorum ama orada radikal ideolojiye karşı çıkacak bu insanlara yardım etmeye istekli olmazsak, burada hiçbir zaman güvende olmayacağız” diye konuştu.

Lindsey Graham, Başkan Donald Trump Suriye’den çekilme kararını ilk açıkladığında en sert eleştiren isimlerden biri olmuştu. Senatör Graham daha sonra Beyaz Saray’da Trump’la bir araya geldikten sonra Suriye konusunda kendisini biraz daha rahat hissettiğinin mesajını vermiş, çekilme sürecinin yavaş olacağını söylemişti.

“Erdoğan’la görüşmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” demişti

Lindsey Graham 5 gün önce de Suriye konusunda yazılı bir açıklama paylaşmış, “Yakın gelecekte Suriye’nin kuzeydoğusunda ortak çıkarlarımız ve güvenlik kaygılarımızı görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” ifadesini kullanmıştı.

Graham, “Türkiye’de Türk toplumunun parçası olarak ekonomiye, kültüre ve demokrasiye katkıda bulunan milyonlarca Kürt var. Ama uzun süredir Suriyeli Kürtler’in arasında Türkiye’ye yönelik meşru bir ulusal güvenlik tehdidi teşkil eden unsurlar olduğunu da söylüyorum. Türkiye’nin YPG unsurlarıyla ilgili kaygısı Türkiye’nin sınırlarının güvenli ve her tehditten korunaklı olacak şekilde giderilmeli. Suriye’deki her türlü nihai çözüm Türkiye’nin ulusal güvenlik çıkarlarını ve kaygılarını gidermeli” demişti.

Yazılı açıklamada ABD’nin Suriye’den çekilmesinden zafer kazanan tarafların İran, Rusya ve Esat rejimi olmaması gerektiğini savunan Graham, “Suriye’deki misyon henüz sona ermedi. IŞİD’in bir daha dönmeyecek şekilde yok edilmesinin sağlanması için ortaklarımız ve müttefiklerimizle çalışmaya devam etmeliyiz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

“IŞİD tehlikeli bir direnişe dönüşüyor”

Menbiç’teki saldırının ardından bir tepki de Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio’dan geldi. Rubio, Twitter’dan paylaştığı mesajda “IŞİD Suriye’de Amerikan askerlerinin öldüğü saldırıyı üstlendi. Eğer doğruysa bu, IŞİD’in yenilgiye uğratılmadığını ve tehlikeli bir direnişe dönüştüğünü trajik bir şekilde bize hatırlatıyor. IŞİD’le mücadeleden çekilecek zaman yok. Bu onları sadece güçlendirir” diye yazdı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oval of Family 17 Ocak 2019 07:21

    SARIKAFA o kadar etraflıca düşünüyor ki hemen aile meclisini toplamış bile ... Arı gibi aile vızır vızır maşallah ...