E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGözler yurtiçi verilerde: Haftaya kritik gündem!---

Gözler yurtiçi verilerde: Haftaya kritik gündem!

Gözler yurtiçi verilerde: Haftaya kritik gündem!
26 Şubat 2021 - 11:32 borsagundem.com

Türkiye'de GSYH ve enflasyon, ABD'de istihdam verileri izlenecek

Ayın ilk haftasında Türkiye'de GSYH ve enflasyon beklenirken, ABD'de istihdam verisi yurt dışı için ön önemli veri olarak takvimde yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak, İnsan Hakları Eylem Planı da takvimde yer alıyor.

1 MART PAZARTESİ - GSYH

Piyasalar ayın ilk gününü Türkiye'de önemli bir veriyle karşılayacak. 2020 yılı ve 4.çeyrek döneme ilişkin GSYH verileri açıklanacak (10.00).

Türkiye İSO İmalat Sektörü PMI raporu yayımlanacak. Yılın ilk ayında Endeks 54,4 seviyesinde gelmişti.

Türkiye geneli için öncü verilerden biri olan ve İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanan İstanbul Perakende Fiyat ve Toptan Fiyat Endeksleri gelecek (12.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), 2021 yılının ilk ayına ilişkin sektör verilerini yayımlayacak (14.00).

Bu arada Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören şirketlerin ve bankaların 2020 yılına ilişkin konsolide olmayan finansal sonuçlarını göndermeleri için son gün olacak.

Yurt dışında en önemli veriler İmalat Sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi(PMI) verileri olacak. Asya'dan başlayarak sırasıyla 37 ülke veya bölge için PMI verileri açıklanacak.

ABD'de inşaat harcamaları, ISM imalat sektörü PMI (18.00) verileri takip edilecek.

Avrupa'da günün en önemli verisi Almanya'dan gelecek olan enflasyon rakamları olacak (16.00).

New York Fed Başkanı John Williams, ABD Merkez Bankası(Fed) Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard (17.00), Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos ve Fransa MB Başkanı François Villeroy de Galhau (18.00) konuşma yapacak. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın Almanya KOBİ işletmeleri etkinliğine gönderdiği video mesaj yayınlanacak (19.10).

2 MART SALI – İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI

Haftanın ikinci günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıklaması bekleniyor.

TCMB Finans Dışı Firma Net Döviz Pozisyonu verilerini açıklayacak (14.30).

Yurt dışında günün erken saatlerinde Avustralya Merkez Bankası(RBA), faiz kararını duyuracak. Piyasalarda beklenti faiz kararında değişiklik olmayacağı yönünde oluştu. 2020 Yılı Kasım ayında faizi yüzde 0,25'ten yüzde 0,10'a çeken RBA, son iki toplantısında bu faizde devam etti.

ABD'de New York ISM İş Koşulları Endeksi (17.45), IBD/TIPP Ekonomik İyimserlik Endeksi (18.00) verileri bulunuyor.

Günün diğer önemli verileri Japonya işsizlik oranı (02.30), Almanya işsizlik oranı (11.55), Euro Bölgesi öncü tüketici fiyatları (13.00) olarak görülüyor.

Japonya 10 yıllık, İngiltere 40 yıllık tahvil ihalelerine çıkacak.

Günün konuşması beklenen yetkilileri ECB Denetim Kurulu Üyesi Elizabeth McCaul (17.00), Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard (21.00) ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly(22.00) olacak.

3 MART ÇARŞAMBA - ENFLASYON

Türkiye'de enflasyon günün en önemli verisi olarak takip edilecek. Yılın ilk ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 1,68, yıllık yüzde 14,97 artış göstermişti (10.00). Aynı saatte yurt içi üretici fiyatları da açıklanacak. Ocak ayında yurt içi üretici fiyatlarında artış aylık yüzde 2,66, yıllık yüzde 26,16 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşmişti.

ABD'de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verileri öncesi her zaman olduğu gibi ADP özel sektör istihdam rakamları izlenecek(15.00).

ABD'deki diğer veriler API petrol stokları (00.30), MBA mortgage verileri (15.00), hizmet sektörü PMI (17.45), ISM Hizmet Sektörü PMI (18.00), DOE petrol stokları olacak.

Global piyasalarda Hizmet Sektörü PMI verileri takip edilecek.

Euro Bölgesi üretici fiyatları (13.00), Almanya 15 yıllık, İngiltere 10 yıllık tahvil ihracına çıkacak.

ECB Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta (16.00), Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindo (18.00), BoE para politikası kurulu üyesi Silvana Tenreyro (19.00), Chicago Fed Başkanı Charles Evans Chicago (21.00), ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel (22.30) konuşma yapacaklar.

ABD'de 'Bej Kitap(Beige Book)' raporu açıklanacak (21.00).

Polonya ve Arnavutluk merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak.

4 MART PERŞEMBE – REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU

TCMB Şubat ayına ilişkin Reel Efektif Döviz Kurlarını açıklayacak. Ocak ayında TÜFE bazlı kur 66,28, Yİ-ÜFE bazlı kur 78,63 seviyesinde gerçekleşmişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Yurt dışında en önemli gündem Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşması olacak. Powell, WSJ İstihdam Zirvesi'nde ABD ekonomisine ilişkin bir konuşma yapacak. Zirveye Powell'ın yanı sıra çeşitli şirketlerin insan kaynakları yöneticileri ile iş ve işçi bulma kuruluşlarının temsilcileri konuşmacı olarak katılacaklar.

Günün erken saatlerinde Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan (02.05), Avustralya Merkez Bankası (RBA) Mali İstikrar Kurulu Başkanı Jonathan Kearns'ın (04.00) konuşmaları izlenecek. Akşam saatlerinde de BoE Yönetim Kurulu Üyesi Tangy Morgan (20.05) konuşacak.

ABD'de Challenger işten çıkarmalar (15.30), işsizlik başvuruları, tarım dışı verimlilik (16.30), fabrika siparişleri (18.00) verileri takip edilecek.

Euro Bölgesinde perakende satışlar ve işsizlik oranı açıklanacak (13.00).

OPEC ve OPEC dışı petrol üreticilerinin bakanlar toplantısı Viyana'da video konferans yoluyla gerçekleştirilecek.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, B ve CCC nota sahip ülkelere odaklanılacak ülke notu webinarı düzenleyecek (17.00).

Sri Lanka, Malezya, Ukrayna merkez bankalarından faiz kararları izlenecek.

5 MART CUMA – ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM

ABD'de haftanın en önemli verisi olan tarım dışı istihdam rakamları açıklanacak. Geçen ay istihdamda 49 bin artış olurken, işsizlik oranı yüzde 6,3 seviyesinde açıklanmıştı (16.30). Bu ay için tahminler tarım dışı istihdamda 110 bin artış olacağı, işsizlik oranının yüzde 6,4'e çıkacağı yönünde oluştu.

ABD'nin diğer verileri dış ticaret (16.30), Baker Hughes sondaj kule sayıları (21.00) ve tüketici kredileri (23.00) olacak.

Avrupa'da en önemli veri Almanya'dan gelecek fabrika siparişleri olacak (10.00). Bir önceki ay yüzde 1,9 azalan siparişlerin yüzde 0,8 artacağı yönünde beklenti oluştu.

Çin Ulusal Halk Kongresi başlayacak. Kongrede hükümetin çalışma raporu ile 14'ncü 5 Yıllık Kalkınma Planı taslağı ele alınacak. Çin Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık toplantısı en az 10 gün sürüyor.

BoE Yönetim Kurulu Üyesi Jon Hall (15.00) ve Jonathan Haskel (17.00) günün konuşması beklenen yetkilileri olacak.

Yurt içinde öne çıkan bir veri bulunmuyor. TÜİK bitkisel ürün fiyatları ve üretim değerleri (10.00), Hazine nakit gerçekleşmeleri (17.00) açıklayacak.

Dolarda tahvil kasırgası sürecek mi?

Küresel borsalar düşerken rekora koşan 2 sektör

Borsalarda dikkat edilmesi gereken uyarı sinyalleri

Borsa İstanbul'da sert düşüş!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)