E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGözler yarın açıklanacak olan ABD Tüketici Enflasyonu'nda---

Gözler yarın açıklanacak olan ABD Tüketici Enflasyonu'nda

Gözler yarın açıklanacak olan ABD Tüketici Enflasyonu'nda
09 Mayıs 2018 - 11:45 borsagundem.com

Alan Yatırım, ABD TÜFE verisinin piyasalara yapacağı etkiyi değerlendirdi

FED’in faiz politikası kararlarında oldukça önemli olan TÜFE verisi, yarın TSİ 15.30’da açıklanacak. Genel olarak baktığımızda, ABD’de enflasyon oranlarının yükseliş eğiliminde olduğunu görmekteyiz. FED, ülkenin ekonomik durumunu, maliye politikasını, enflasyon oranlarını ve istihdam verilerini değerlendirirken PCE verilerine oldukça önem veriyor. Enflasyon, tüketici harcamalarının tasvir edilmesine yardımcı olurken, yalnızca bir önceki dönemdeki verilere kıyasla gerçekleşen değişimini gösteriyor. PCE ise tüketici harcamalarını enflasyona göre daha geniş bir çerçevede incelemekle beraber, tüketicilerin talep elastikiyetini de ortaya çıkarmaktadır.

FED Mart ayındaki toplantısında, enflasyon beklentilerini önemli bir oranda değiştirmese de yükseltmişti. FED 2018 yılında enflasyonun %1.8 ile %2.1 arasında gerçekleşmesini bekliyor. Mart ayı PCE verileri %2.0 seviyesinde olmakla beraber, 2019 ve 2020 yıllarına ilişkin enflasyon beklentisi %2.3 seviyesinde bulunuyor. FED’in uzun vadeli olarak enflasyon beklentisi ise %2.0 seviyesinde bulunmaktadır.

Enflasyon, ABD’de 2018 yılı ortalarına kadar yükselmeye devam edebilir…

Bu hafta açıklanacak olan ABD TÜFE verisinde, piyasaların beklentisi aylık bazda %0.3, yıllık bazda ise %2.5’e yükselmesi ve çekirdek TÜFE’de aylık %0.2, yıllık %2.2’ye yükselmesi bekleniyor. Bizim tahminlerimiz, enflasyondaki yükseliş eğiliminin, gelecek aylarda da global emtia fiyatlarındaki yükselişe, ABD ekonomisindeki büyümeye, vergi teşviklerine bağlı ücret artışı yükseliş eğilimine ve baz etkisine bağlı olarak %3.0’a yaklaşacağı yönünde. Geçtiğimiz yıl Nisan-Temmuz döneminde aylık ortalama enflasyon %0’a yakın bir oranda gerçekleşmişti. Dolayısıyla baz etkisinden kaynaklanan bu ivme Temmuz sonuna kadar devam edebilir. Enflasyon artışına sebep olan diğer faktörler arasında, işsizlik oranının 2008 krizinden günümüze kadar olan dönemdeki en düşük seviyede olması ve beraberinde şu anda %2.5 seviyesinde olan GDP’nin artışının devam etmesi de bulunmaktadır.

Yarın Açıklanacak Olan Enflasyon Verisinin FED Faiz Kararı Üzerindeki Etkisi…

ABD’de enflasyon oranlarının FED’in projeksiyonlarının üzerinde seyretmesi nedeniyle, FED’in 13 Hazirandaki toplantısında politika faizlerini %1.75’ten %2.00’a yükseltmesi bekleniyor. Bloomberg piyasa beklentisine göre, bu toplantıda, faiz artış olasığı %100 seviyesinde bulunuyor. Dolayısıyla bu piyasa beklentisi, bizim görüşlerimiz ile paralel bir durumdadır. Enflasyonun Piyasa beklentisini aşması durumunda, FED’in 2018 yılında 3 yerine 4 kez faiz arttırma beklentileri güçlenecektir. Eğer piyasa beklentileri paralelinde gelirse, FED faiz kararını değiştirmeyecektir. Beklentilerin altında kalması durumunda ise FED’in yine kararını değiştireceğini düşünmüyoruz. FED’in, kararını değiştirmesi için, enflasyon oranlarının gelecek aylarda da beklentilerin altında açıklanması gerekiyor. Fakat, biz bu durumun gerçekleşebilme olasılığını düşük görmekteyiz.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)