E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi---

Gözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi

Gözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi
18 Ağustos 2022 - 09:10 borsagundem.com

Küresel piyasalar, Fed'in temmuzdaki toplantı tutanakları sonrası negatif seyrederken, yurt içi piyasalar TCMB'nin faiz kararına odaklandı.

Yurt içi piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına odaklandı. 2022'de faizi yüzde 14 seviyesinde sabit bırakan Merkez Bankası için beklentiler değişmedi.

Yurt içinde, dün yükseliş eğilimini sürdürerek küresel pay piyasalarından pozitif ayrışan BIST 100 endeksi yine rekor kırarken, bugün gözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi.

Saat 14:00'da açıklanacak olan ağustos ayı faiz kararı için beklentiler yüzde 14'te sabit bırakılacağı yönünde.

Dün, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 2.983,22 puana taşıyan BIST 100 endeksi, günü de önceki kapanışın yüzde 2,29 üzerinde 2.980,00 puandan tamamlayarak kapanış rekorunu da geliştirdi.

Dolar/TL dün yüzde 0,1 artışla 17,9508'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,9550 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün Euro Bölgesi'nde TÜFE ve ABD'de Fed yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin yanı sıra işsizlik başvuruları ve ikinci el konut satışları verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.000 ve 3.020 seviyelerinin direnç, 2.950 puanın destek konumunda olduğunu söyledi.

Fed tutanakları borsada satışla karşılandı

Dün açıklanan Fed'in temmuz toplantısına ilişkin tutanaklar, New York borsasında satıcılı seyri de beraberinde getirdi.

Tutanaklar, ülkede enflasyonun önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımlarının devam edeceğini ve faiz artışlarının hızının gelen verilere bağlı olacağını ortaya koyarken, Fed yetkililerinin enflasyon baskılarının azaldığına dair bugüne kadar çok az kanıt olduğu konusunda hemfikir olduğuna işaret edildi.

Buna karşın, tutanaklarda gecikmeli etkisi olan para politikasıyla sürekli değişen ekonomik çerçevede gereğinden fazla sıkılaşmaya gidilmiş olabileceğine yönelik risklerin bulunduğuna yönelik ikilemlerin de yer alması, piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdı.

Para piyasalarında Fed'in eylülde 50 baz puan faiz artıracağına yönelik beklentiler sınırlı da olsa yükselerek yüzde 61 seviyesine çıkarken, 75 baz puanlık artış beklentisi ise yüzde 39 ihtimalle diri kalmaya devam etti.

Ülkede resesyon endişesi dün gelen makroekonomik verilerle güçlenirken, tahvil piyasalarındaki fiyatlamalar da söz konusu endişeye ayak uyduruyor.

ABD'de perakende satışlar, temmuzda artış beklentilerinin aksine değişim göstermezken, ülkenin büyük alışveriş mağazalarından Target'ın ikinci çeyrekteki karı, tüketicilerin yüksek enflasyon nedeniyle isteğe bağlı harcamalardan kaçınmasıyla yaklaşık yüzde 90 düşüş gösterdi.

Bugün ABD'de açıklanacak konut ve iş gücü piyasası verileriyle birlikte Fed yetkililerinin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,72, Dow Jones endeksi yüzde 0,50 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,25 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli işlem kontratları yeni güne de sınırlı düşüşle başladı.

Avrupa'da açıklanan veriler risk iştahını düşürdü

Avrupa pay piyasalarında da dün satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, bölgede açıklanan makroekonomik veriler risk iştahının düşmesinde etkili oldu.

Euro Bölgesi yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 3,9 büyüse de, beklentilerin altında kalırken, İngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 10,1 artışla son 40 yılın en hızlı yükselişine işaret etti.

Söz konusu veri sonrası İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) daha da şahinleşeceğine yönelik endişelerle risk iştahı azalırken, bugün bölgede gözler Euro Bölgesi'nde açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,27, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 2,04, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,97 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,04 değer kaybetti. Bugün Avrupa'da, endeks vadeli işlem kontratları yeni güne ise sınırlı da olsa alış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Asya piyasalarında negatif görünüm

Asya borsalarında da bugün satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Çin'in en büyük şirketlerinden Tencent'in gelirlerindeki rekor düşüş söz konusu seyirde etkili oluyor.

Çin'de ekonominin yavaşladığına dair gittikçe artan işaretler resesyon endişesini besleyerek pay piyasalarında satış baskısını güçlendirirken, konut piyasasında süregelen kriz ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı kapanmalar ülkede belirsizlikleri artırmaya devam ediyor.

Tayvan konusu üzerinden Çin ile ABD arasında yüksek seyreden tansiyon da gündemin odağındaki yerini koruyor. ABD yönetimi, Çin ile gerilimin yüksek olduğu bu dönemde Pekin yönetimiyle egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan ile yeni ticaret girişimi kapsamında resmi görüşmelere başlanacağını duyurdu.

Bu gelişmelerle, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 geriledi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, haziran ayı uluslararası yatırım pozisyonu

12.00 Euro Bölgesi, temmuz ayı TÜFE

14.00 Türkiye, TCMB'nin faiz kararı

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

15.30 ABD, ağustos ayı Philadelphia Fed imalat endeksi

17.00 ABD, temmuz ayı ikinci el konut satışları

En fazla banka sektörü hisseleri yükseldi

 

Borsada beş göstergeye göre durum

 

Fed tutanakları: Enflasyonun düşmesi beklenenden uzun sürebilir

 

Tarihi zirvesine ulaşan borsa 3000 puan sınırında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir dost18 Ağustos 2022 10:09

    Paranin dini imani milliyeti olmaz. Faiz karari ister insin ister ciksin , sorun degil, benmi yonetiyorum , yönetenlerin boynunda butun yük. Ekonomi saglam olsa emekliye 3500tl den fazla verilirdi, madem emeklide ekonomi düzelsin diye sorumluluk dagitiliyor, secim deki hakkim bu; 3500 lütfunda bulunanlara OY YOK.

  • Mucise Reis : )18 Ağustos 2022 09:22

    Ben başkanım... Şunu derdim  18 / 08 / 2022 itibari gelinen ekonomi ortada... Zaten dikkat edin bankaların çıkması = İsrail vb küs ülkele rile barışma haberlerinden sonra ilk fırsatta, dünya borsalarına ters çıkış tavan ettik... Yabancı dostlukları, siyasetin emrinden uzak ekonomileri hep sever.  Merkez olarak dünya devletierini izliyoruz. dünya devletleri ile TL ticaretinin uyumu için gereğini yaparız derdim ( faiz arttırabilir iması verir )... soru soranlarada, elimizde olmayan bir yetki yok. Gerektiğinde faiz düşürmek kadar arttırmakda yetkim dahilinde. ekonomi programı ile kordineli uyumlu çalışıyorum derdim :D ne olduuu bir kelime cambazlığı  + yapar ortamlar, bağımsız yapar kurumumu... Ya o kadar basit ki bu işler aslında,  Bankaların tavan olaylarını, mısır, esad, israil, sudi vb sıra ile iyileşmelerin gelme ihtimaline bağlıyorum. Merkerz pas desede, kelime oyunu yapması bağımsız iması çok önemli , heykel gibi açıkla kaç git olmaz.

  • baran18 Ağustos 2022 14:22

    Kripto jeton reklamı yapıp alın terinden bahsetme!  Cuma hutbesi, ilahi vs. konuları alay  konusu yapıp insanların inançlarını da küçümsediğin belli.  Dolar şaklabanlığı yapman da zaten tam bir rezillik!  Saçma sapan imla hataları ile dolu bir Türkçe kullanman eğitimsiz biri olduğunu da zaten gösteriyor. buna rağmen aklın erdiği ermediği her konuda şiddetle bir o kadar akıl noksanlığı ve bilgisizlikle saldırman karakter zafiyetini de ortaya koyuyor.  Bu kadar çelişki bu kadar hastalıklı kafa sahibine hayır etmez.  Yakında çay da bulamayacakmışım süt yumurta da bulamayacakmışım!  Neden çünkü bu karaktersiz sefil güruh öyle istiyor.  İçindeki niyeti açık ediyor!  Dolar almış ya  .... de kurtaracakmış geri kalana ne olursa ol sunmuş   Her seferinden dolar köpekliği yap fetocu başkası olsun Öyle mi?  Seni sefil çaycı yamağı seni!  

  • Mucise Reis : )18 Ağustos 2022 11:40

    Afiyet olsun içtiğin çaylar, Alınteri döken şerefli insanlar nesli tükeniyor, bir bir kapanımaya başladı malesef...... Yakında çayda bulamaycaksın :D  et, yumurta, süt, tavuk gibi ... Durmak yok Yola devam Baran efendi : )  Dolarla maaş alanlara koymuyor be gülüm :D Sen ağlamadan, bana sıra gelmez alamaya :D Dolar artıyorsa bana + geliyor : ))  ( Bu arada çaycılık yapan, namusu , şerefi, onuru, alın teri ile ekmeğini kazananlar adına bu konuya değinmiyorum. Baran  miden dışına çekip, hayal alemindeki konuları tartıştırmak istiyor... Çaycı ve  emekçiler rencide olmasın... ) Baran başka nicklerle gelecek buraya :D  korku sardı, çamur atıyor.. Penzilvanya kumandılı oyuncak o :D ..

  • baran18 Ağustos 2022 10:55

    Sen şu bizim çayları tazele!   :D  :D  :D  :D Ha bak sakın daha önce yaptığın gibi bardakları çamaşır suyunda yıkama yoksa işten atarım seni.  Seni üç kağıtçı seni.

  • baran18 Ağustos 2022 10:42

    Kafa gitmiş yine!  Senin ederin ne dümbük?   Başkan olsaymış şöyle dermiş te böyle dermiş te!   Bu ergen aklıyla saçma sapan zırvalaması  çok marazi bir durum almaya başladı.  Bütün devlet kurumları siyasi bir otoriteye bağlıdır. Kanun uygulayıcı mahkemeler hariç!  Bu anguta ne diyoruz hiç bir MB nın bağımsızlığı falan söz konusu değildir. Dünya yı uyutmak için böyle aptalların kulağına ninni söylemişler ki uyumaya devam etsin.  Ahmağın  önde gideni  faiz yükselince  sen rahat mı edeceksin?  Akıl alma z bir safsata akıl almaz bir sersemlik bir o dar da niyet  bozukluğu!  Çıkmış bir de ilimden bilimden bahsetmez mi hödük?  Neredeyse bu yalan ve yanlışlarından çatlayacak çarpılacak. Zaten akıl uçmaya başlamış