E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGözler Powell ve Lagarde’ın açıklamalarında---

Gözler Powell ve Lagarde’ın açıklamalarında

Gözler Powell ve Lagarde’ın açıklamalarında
01 Aralık 2020 - 09:40 borsagundem.com

A1 Capital tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün pozitif açılış yapması öngörülüyor

BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,40 düşüşle 1.283 puandan kapattı. Toplam işlem hacmi 30,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 4,64, holding endeksi yüzde 2,50 değer kaybettiği günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,92 ile ticaret, en çok kaybettiren ise yüzde 5,46 ile metal, ana sanayi olduğu görüldü.

Avrupa borsaları, haftanın ilk işlem gününü düşüşle tamamladı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,42, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,33, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,59 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,3 değer kaybetti.

ABD piyasaları günü düşüş ile tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi yüzde %0,91, S&P 500 %0,46 ve Nasdaq Bileşik %0,06 değer kaybetti.

Bugün, Yurtiçinde İmalat PMI verisi takip edilecek. Global Piyasalarda, PMI dataları ve Euro Bölgesi Enflasyon yakından izlenecek. Gün içerisinde, Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Powell’ın ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde’ın açıklamaları izlenecek.

Yeni işlem gününde, Japonya ve Çin’de açıklanan PMI verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi risk iştahında artışları desteklediği görülürken, Asya seansında ve global piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmelerinde kısa vadede toparlanmanın devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar
• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısı ardından yaptığı değerlendirmede; "Hafta içi her gün gece saat 21 ile sabah 5 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacağını” açıkladı. " Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "(Sokağa çıkma sınırlaması) Hafta sonları cuma akşamı 21.00'den pazartesi sabahı saat 5'e kadar kesintisiz devam edecek. Cumartesi-Pazar artık evlerimizdeyiz" dedi. (Kaynak: Bloomberght)
• İçişleri Bakanlığı "Yeni kısıtlamalar ve tedbirler" konulu bir genelge de yayımladı. yeni bir karar alınıncaya kadar hafta içi saat 21.00-05.00, hafta sonu cuma 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağını belirtti. Yeni bir karar alınıncaya kadar ülke genelinde hafta sonları cuma günleri saat 21.00'de başlayacak, cumartesi ve pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve pazartesi günleri saat 05.00'te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı bildirilen genelgede, ilk uygulamanın 4 Aralık Cuma günü 21.00'de başlayıp 7 Aralık Pazartesi günü 05.00'te bitecek şekilde tüm vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması getirileceği ve bundan sonraki hafta sonlarında da uygulamanın aynı şekilde devam edeceği belirtildi.(Kaynak: Bloomberght)
• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan GSYH datasına göre; Ülke ekonomisi 2020 yılı üçüncü çeyreğinde piyasa beklentisi üzerinde % 6,7 büyüdü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %15,6 artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2020 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6,5 arttı.
• 05.05.2020 tarihli Basın Açıklaması ile de duyurulduğu üzere, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun(Kurul) 05.05.2020 tarihli ve 9010 sayılı Kararı ile Bankaların, yurtdışındaki konsolidasyona tabi kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıkları ile yurtdışındaki şubeleri de dahil olmak üzere, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasmanlar, TL depo, TL repo ve TL kredilerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %0,5’i ile sınırlandırılmasına karar verilmişti. Kurulca yapılan değerlendirme neticesinde, Kurulun 27.11.2020 tarihli ve 9273 sayılı Kararı ile, piyasaların etkin çalışmasına yönelik olarak, söz konusu sınırlamanın, %0,5 yerine %2,5 olarak yeniden belirlenmesine ve Bankaların yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlara tanımladıkları gün içi (overdraft) TL kredi imkânının bu sınırlamaya tabi olmamasına karar verildiği açıklandı.
• Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yılı Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,6 artarak 17,329 milyar dolar, ithalat %8,4 artarak 19, 703 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ekim ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %34,4 artarak 2,374 milyar dolara yükseldi.
• Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki döneme ilişkin kısa çalışma talebinde bulunan şirketler için başvuru süresi 31 Aralık 2020 tarihine uzatıldığı açıklandı.
• Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan Aylık Bankacılık Sektörü verilerine göre; 2020 yılı Ocak-Ekim dönemi sektörün karı 50,001 milyar TL oldu. Bankacılık sektörü aktif toplamı Ekim sonu itibarıyla 6 trilyon 236,0 milyar TL oldu. Bankacılık sektöründe Takipteki Alacaklar (brüt)/ Toplam Nakdi Krediler rasyosu % 3,97 olarak gerçekleşti. Bankaların sermaye yeterlilik oranı Ekim itibarıyla yüzde 19 ve Çekirdek sermaye yeterlilik oranı yüzde 15 oldu.
• Türkiye Varlık Fonu (TVF), Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payının Katar Yatırım Otoritesi’ne (QIA) devrinin tamamlandığını açıkladı. TVF'den yapılan yazılı açıklamaya göre, 26 Kasım'da TVF ve QIA arasında imzalanan mutabakat anlaşması kapsamındaki işlem, QIA'nın 200 milyon dolarlık yatırımıyla sonuçlandı. Söz konusu işlem bedeli, Borsa İstanbul’un 2 milyar dolarlık toplam sermaye değeri üzerinden belirlendi.(Kaynak: Bloomberght)
• H azine ve Maliye Bakanlığı Aralık 2020-Şubat 2021 dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisini paylaştı. Bakanlık, Aralık ayında toplam 12,7 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 10 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır. Ocak ayında toplam 36,9 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 36,9 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır. Şubat ayında toplam 48 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 48 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır.
• Avustralya Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi ve % 0,10 olarak korudu. Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe, bankanın tahvil alım programının gözden geçirildiğini, gerekmesi durumunda daha fazlasının yapılabileceğini ifade etti.
• ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yavaşlayan toparlanma ve hızlanan salgının, potansiyel aşının üretimi ve toplu dağıtımı konusunda karşı karşıya olunan zorluklar aşılana kadar, ABD'nin önünde "zorlu" bir kaç ay olduğuna işaret ettiğini vurguladı.
• Haftanın ikinci işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün pozitif açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Günün önemli şirket haberleri 01/12/2020

"Tepki yükselişi bekliyoruz…"

BIST-100 Endeksi güne nasıl başlar

Endekste dün satışlar derinleşti, bugün ne bekleniyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)