E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGözler OPEC zirvesinde! Kısıtlama kalkarsa petrol 40 dolara iner---

Gözler OPEC zirvesinde! Kısıtlama kalkarsa petrol 40 dolara iner

Gözler OPEC zirvesinde! Kısıtlama kalkarsa petrol 40 dolara iner
16 Nisan 2019 - 08:19 borsagundem.com

Rossiyskaya Gazeta OPEC'te üretimi kısma anlaşmasının iptali durumunda petrolün varil fiyatının 40 dolara kadar düşmesinin ihtimal dahilinde olduğunu yazdı

Rusya'da ekonomi basını, çarşamba günü beklenen OPEC toplantısı öncesi yine petrol fiyatını ve rublenin olası seyrini konuşuyor. Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Anton Siluanov'un sözlerini sayfalarına taşıyan Rossiyskaya Gazeta üretimi kısma anlaşmasının iptali durumunda petrolün varil fiyatının 40 dolara kadar düşmesinin ihtimal dahilinde olduğunu yazdı. Ancak ekonomistlerin beklentisi anlaşmanın devam edeceği yönünde.

Petrol fiyatları ekonomisi büyük oranda petrol gelirlerine bağlı olan Rusya'nın para birimi rublenin seyrini de yakından ilgilendiriyor.

Buna göre, varil fiyatının 40 dolara düşmesi durumunda ekonomistlerin tahmini dolar-ruble kurunun 70-72, euro-ruble kurunun da 82-85 aralığında seyredeceği yönünde. Rusya bütçesinin yıl sonunda açık ya da fazla vermesi doğrudan petrol fiyatlarının seviyesiyle bağlantılı.

Öte yandan, aynı ekonomistlere göre, petrol harici üretim sektörünün dünyada rekabet edebilmesi için dolar-ruble kurunun 52-55, euro-ruble kurunun da 62-65 aralığında seyretmesi ideal. Uzun vadeli ekonomik gelişim içinse rublenin daha da güçlenmesi şart.

Bu arada yaklaşık üç yıl içindeki en uzun haftalık kazanç zincirini sonrası petrol fiyatları Pazartesi günü düşüş yaşarken, ABD’deki artan sondaj aktivitesi sinyalleri, majör petrol üreticilerinin toplantısı öncesinde kar realizasyonuna teşvik etti.

ABD WTI petrol 57 sent düşüşle 63,32 dolara geriledi ve geçen hafta gördüğü beş ayın yüksek seviyesi olan 64,79 dolardan geri çekildi.

Öte yanda, Brent 59 sent kayıpla 70,96 dolara düştü.

Cuma günü yayınlanan Baker Hughes verileri, ABD’deki üretimin gidişatına yönelik ön bir gösterge olan haftalık kuyu sayımında, bir önceki hafta görülen 15 kuyu artışını takiben 2 artış olduğunu gösterdi. Petrol fiyatları mevcut yüksek seviyelerde daha çok kaldıkça, ABD’nin kayaç petrol üreticilerinin OPEC öncülüğündeki arzı azaltma çabalarını etkisiz kılarak daha çok üretim yapacak olması olası.

Kartel ve Rusya öncülüğündeki müttefikleri küresel arz fazlasını azaltmak için üretim kesintilerine dayanırken, ABD üretimi rekor seviyelere koşuyor. Enerji Bilgilendirme Dairesi’nin son verileri, günlük 12,2 milyon varil üretim olduğunu gösterdi.

OPEC, Rusya ve diğer majör ihracat ülkelerinin petrol bakanları, gelecek altı aya yönelik üretim politikasına karar vermek için Çarşamba ve Perşembe günleri Viyana’da toplanacak. Raporların iddia ettiğine göre, grup, petrolde bu yıl şimdiye kadar yaşanan rallinin arkasındaki majör faktör olan üretim kısıtlamaları üzerine yapılan anlaşmanın uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin somut bir kararı erteleyecek.

Investing.com’da kıdemli emtia analisti Barani Krishnan uyardı, “boğalar bu hafta ABD ham petrolün 65 ve Brent’in 73 dolara yükseleceğini beklese de, daha çok farkına varan uzunlar, Rusya’nın Haziran sonrasında da OPEC üretim kesintileri ile devam etme isteksizliğine yönelik işaretleri izleyecek – böyle bir sonuç petrol rallisine ciddi bir yük oluşturabilir.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)