E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGözler Merkez'de---

Gözler Merkez'de

Gözler Merkez'de
22 Mayıs 2014 - 10:00 borsagundem.com

Bugünün en önemli gelişmesi Merkez Bankası'nın faiz kararı

Dün kur tarafına baktığımızda görülen geri çekilmelerin Salı günü yaşanan yükselişin bir miktar konsolidasyonu olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle gelişmekte olan piyasalar üzerine risk algısının bozulması ve TCMB’nin faiz indirme olasılığının fiyatlanması ile kurun 2.1190 seviyelerine kadar yükselmesinin ardından dün yaşanan geri çekilmeler ile kurda 2.0980 seviyelerine kadar geri çekilmeler gözlemlendi. Akşam saatlerinde ise FED başkanı Janet Yellen ve FOMC toplantı tutanakları takip edildi. Janet Yellen para politikası hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı. Piyasa daha çok FOMC toplantı tutanaklarına odaklanmıştı fakat burdan da bir sürpriz çıkmadı ve piyasalar üzerindeki etkisi oldukça sınırlı kaldı.  Bugün yurtiçi piyasaları etkileyecek en önemli gelişmenin ise Merkez Bankası’nın PPK toplantı sonuçları olacağını belirtelim. Piyasa beklentisi faizlerde indirim olmayacağı yönünde olsa da bu olasılığa açık kapının bırakıldığını belirtelim. Beklentiler doğrultusunda faizlerin sabit bırakılması durumunda USD/TL paritesinde gerilemeler gözlenebilir fakat bu geri çekilmenin kalıcı olmasını beklememekteyiz. Teknik olarak kurun 2.0950 seviyesinde tutunmaya çalıştığını görüyoruz. Bu seviyenin kalınması durumunda 2.1060 seviyeleri direnç konumunda bulunmakta. Bugün TCMB’den faiz indirimi gelmemesi durumunda TL’de değer kazanımları görülebilir fakat bu gevşemenin kalıcı olmayacağını düşünmekteyiz. Bu gibi durumlarda kur tarafında rakam vermenin zor olmasını söylememizle birlikte 2.08 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
 
Avrupa tarafında ise hemen hemen her gün yetkililer tarafından Euro’nun değer kaybetmesini sağlayan cümlelerin kurulduğunu görmekteyiz. Bu etki ile EUR/USD paritesinde geri çekilmeler görülmekte. Özellikle 1.3700 kritik destek seviyesinin üzerinde tutunamayan paritenin 1.3670 seviyesini de aşağı yönde kırarak 1.3630 desteğine kadar geri çekildiğini gördük. Dün akşam ABD’de FED başkanı Janet Yellen’ın konuşması ve FOMC toplantı tutanaklarının etkisinin sınırlı kalması ve 1.3630 seviyesinin güçlü destek konumunda bulunmasından dolayı paritede yeniden sınırlı da olsa yükseliş hareketleri görüldü. Bugün ise Avrupa kanadından gelecek Euro Bölgesi, Almanya ve Fransa PMI verileri oldukça önemli. Gelecek veriler parite üzerinde dalgalanma yaşanmasına neden olabilir. Teknik olarak paritenin 1.3670 seviyesinin altında kalması, hedefi bir kez daha 1.3630 seviyeleri olarak belirleyecektir. 1.3670 seviyesinin üzerinde ise 1.3700 ve 1.3745 seviyeleri direnç konumunda bulunmakta. Bugün Avrupa tarafından gelecek PMI rakamlarının parite üzerinde dalgalanmalara neden olabilir. Açılacak pozisyonlarda mutlaka stop-loss seviyeleri belirlenmelidir.
 
Altın tarafında Ukrayna kaynaklı haber akışının durulması ile birlikte yatay hareketler görülmekte. Fiyatların ise 1305 ve 1278 seviyeleri arasında sıkıştığını belirtelim. Teknik olarak üçgen formasyon içerisinde hareket eden altının kırıldığı yöne doğru sert hareketler yapması beklenir. Fakat formasyon içerisinde 1285 seviyesi destek konumunda bulunuyor. Dün FOMC toplantısı tutanaklarının açıklanmasının ardından altın fiyatlarında dalgalanma yaşanarak 1283 seviyelerine kadar düşüşler görüldü. Fakat bu seviyelerde tutunamayarak yeniden 1290 seviyelerine yükseliş hareketleri gözlendi. 1290 seviyesinin üzerinde kalınması durumunda altın fiyatlarında takip edilmesi gereken dirençler 1300 ve 1305 seviyeleridir. Olası geri çekilmelerde 1285 ve 1278 seviyeleri destek konumunda bulunmakta.
 
GBP/USD paritesinde dün sert hareketler gözlendi. Bunun sebepleri olarak İngiltere Merkez Bankası’nın ( BOE ) toplantı tutanaklarının açıklanması ve Perakende satışların beklentilerden olumlu gelmesi gösterilebilir. Piyasanın özellikle toplantı tutanaklarına dikkat ettiğini belirtelim. Tutanaklarda BOE üyelerinin faizleri ve varlık alım programını sabit bırakma kararını oy birliği ile aldıkları görülüyor. Fakat faizlerde kademeli bir artış düşünülüyorsa sürecin erkene alınması konusunun da tartışıldığı tutanaklarda yer alıyor. Faizlerin beklentilerden daha erken arttırılabileceği algısı ile GBP/USD paritesinde 1.6840 seviyelerinden 1.6920 seviyelerine doğru sert yükselişler yaşandı. Gün içerisinde açıklanacak büyüme verisinin İngiltere ekonomisinde toparlanmanın hız kazandığını teyit etmesi durumunda paritede yükseliş hareketleri hızlanabilir. Teknik olarak paritede, 1.6840 seviyesinin üzerinde bulunulduğu sürece yükseliş hareketinin devamı beklenebilir. An itibari ile 1.6880 bulunan paritede gün içerisinde İngiltere büyüme rakamının beklentilerden olumlu gelmesi durumunda 1.70 seviyelerine doğru sert yükseliş hareketleri görülebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.6840 ve 1.6790 seviyeleri destek konumunda bulunmakta.
 
Bugün Açıklanacak Önemli Veriler:
 
Saat 10.30 Alman İmalat PMI ( Beklenti: 54.0 )
Saat 10.30 Alman Servisleri PMI ( Beklenti: 54.5 )
Saat 11.00 Euro Bölgesi Hizmetler PMI ( Beklenti: 53.0 )
Saat 11.00 Euro Bölgesi İmalat PMI ( Beklenti: 53.2 )
Saat 11.30 İngiltere Büyüme Oranı ( Beklenti: çeyreklik, %0.8 – yıllık, %3.1 )
Saat 14.00 Türkiye PPK Toplantısı
Saat 15.30 ABD İşsizlik Başvuruları ( Beklenti: 2.660K )
Saat 17.00 ABD Şuan ki Ev Satışları ( 4.68M )
 
DESTEK MENKUL
www.destekmenkul.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)