E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGözler Fitch'in not kararında---

Gözler Fitch'in not kararında

Gözler Fitch'in not kararında
13 Temmuz 2018 - 09:13 borsagundem.com

Borsa İstanbul, Fitch'in değerlendirmesi öncesinde temkinli duruş sergileyebilir

BIST… Endeks bankalardan sonra sanayi sektörüne gelen satışlarla düşüşe devam etti… Global hisse piyasalarında dün %1’e yakın yükseliş gerçekleşmesine rağmen, BIST 100 endeksi, sanayi sektörüne gelen satışlar eşliğinde günü %1,88 düşüşle 89,571 seviyesinden tamamladı. Son bir haftada bankacılık sektöründeki düşüş %16 şeklinde gerçekleşirken, sanayi sektöründeki düşüş %4 şeklinde gerçekleşmişti ve sanayi sektöründeki düşüş bankacılık sektörüne kıyasla sınırlı kalmıştı. Fakat dün endeksteki satış eğilimi sanayi sektörüne de kaydı ve sektördeki düşüş güçlendi. Endekste ağırlığı yüksek olan hisselerden TUPRS %7,41, EREGL%6,36, ARCLK%5,72 düşüş ile dikkat çekti. Böylece BIST 100 endeksi dün hafif pozitif seyirde olan global hisse piyasalarından negatif ayrışarak günü tamamlamış oldu. Bugün dikkatler FITCH’in Türkiye kredi notu görünümü kararında olacak, Türkiye’nin kredi notu mevcut durumda yatırım yapılabilir seviyenin altında bulunuyor. Sabah itibariyle Asya borsaları ve S&P vadelileri pozitif seyir izlemekte. 

USDTRY… Gelişen ülkelere göre TL’deki negatif ayrışma trendi devam etmekte… USDTRY geçtiğimiz Çarşamba gecesi Asya seansında 4,97 ile rekor seviyeye ulaşmıştı. Bunun ardından her ne kadar 4,79 seviyelerine gerilemiş olsa da, paritede genel olarak yükseliş eğilimli seyir devam edebilir.

EURTRY… TL’deki negatif eğilime bağlı olarak yükselişte… Çarşamba günü EURTRY paritesinde de 5,81 ile rekor seviye görüldü. Bunun ardından 5,65 seviyelerine gerilese de, genel olarak parite son bir haftalık dönemde yükseliş eğilimi içerisinde bulunuyor. Fakat orta ve uzun vadede EURUSD paritesinde düşüş eğilimli seyir beklenebilir, bu nedenle de TL’nin euro karşısındaki değer kaybı, dolar karşısındaki değer kaybına kıyasla daha sınırlı kalabilir. 

EURUSD… Uzun vadede düşüş eğilimini koruyor… Ticaret savaşının olumsuz etkileri ve Trump’ın, savunma harcamalarını artırmaları için Avrupa’ya yaptığı baskı altında, parite 1,17’den 1,16 seviyelerine geriledi. Orta vadede 1,15 – 1,18 bandında hareket sürse de, uzun vadede söz konusu düşüş eğilimli seyrin devam etmesi beklnebilir, 6 ay vadeli öngörümüz paritenin 1,12 seviyelerine kadar gerileyeceği yönünde. ABD’de Haziran ayı enflasyon verilerinin yıllık bazda hafif yükselmesi dolar açısından pozitif gibi görünse de, büyümenin devam edip edemeyeceğine ilişkin belirsizlikler söz konusu, bu da FED’in faiz artırım sürecini yavaşlattığı için kısa vadede yatay eğilim görülebilir.

XAUUSD… Dolardaki güçlenmeye rağmen ABD’de enflasyonun yüksek gelmesi altını yatay seyirde sınırlıyor… Kısa vadede güçlenen dolar altını baskılasa da, uzun vadede meydana gelecek olan düşük reel faiz ortamı altının yükselmesi için iyi bir zemin hazırlıyor. 

GLDGR… Gram altın USDTRY paritesinin yönünü takip etmeye devam ediyor… Gram altın USDTRY’nin yönünde pozitif hareket etmekte, fakat altında ons bazında henüz yükseliş gerçekleşmediği için, gram altında hafif yükseliş eğilimi beklenebilir. 

BRENT… Global büyümedeki belirsizlik ve negatif yönlü riskler nedeniyle düşüş eğilimli seyir… Brent petrol fiyatları dün 74$ seviyelerine geriledi ve gün içerisinde bu seviyelerde kalmaya devam ederek yatay seyir izledi. 

S&P 500… Ticaret savaşına ilişkin kısa vadede fiyatlanmasına bağlı olarak tepki yükselişinde…
Global ticaret savaşından ABD’nin de negatif etkilenebileceğini baz aldığımızda, S&P 500 endeksindeki son dönemdeki yükselişin zamanla güç kaybetmesi beklenebilir.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkoğlutürk 13 Temmuz 2018 12:30

    Onu bunu boşver benim notum sıfır. Rakamlar meydanda. Cari açığı yaratan, gelir dağılımını bozan, hukukun üstünlüğünü yokeden yabancı mı. Sokaklarda kazık yedikçe koyduk diye bağıranlar size üzülmüyorum. Size giren sizi mutlu edebilirde benim canımı acıtıyor.