E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGözler bugün Merkez Bankası'nda---

Gözler bugün Merkez Bankası'nda

Gözler bugün Merkez Bankası'nda
16 Mart 2015 - 17:30 borsagundem.com

Merkez Bankası bugün kritik faiz kararını açıklayacak

Türkiye
TSİ 14:00 Para Politikası Kurulu


Geçen yılın son çeyreğinden itibaren hissedilen zayıf ekonomik faaliyetin bu yılın ilk çeyreğinde de devam ettiğini sanayi üretimi ve PMI gibi verilerden görebiliyoruz. Her ne kadar mevcut ekonomik görünüm TCMB'nin faiz indirim yapmasını gerekli kılsa da TÜFE enflasyonundaki düşüş trendinin istenen noktaya ulaşmamış olması ve Dolar/TL kurundaki aşırı oynaklık faiz indiriminin önündeki en büyük engel durumunda. Enflasyondaki gerileme çekirdekte kendini gösterse de henüz manşete yansımış değil. Mevsimsel koşullardan dolayı gıda fiyatlarındaki artış ve TL'nin yılbaşından beri %10'nun üzerinde değer kaybı dez-enflasyon sürecinin TCMB'nin beklentilerinden biraz daha yavaş olmasına sebep oluyor. ABD'den gelen güçlü verilerle birlikte FED'in faiz artışına Haziran ayında başlayabileceğine yönelik fiyatlamalar Dolar endeksinin yılbaşından beri ralli yaşamasına sebep olurken, buna bağlı olarak TL'deki değer kaybının enflasyon üzerinde artırıcı yönde bir etkiye sebep olması beklentilerini doğuruyor. Ancak sepet kurunun 2,70'in üzerine kalıcı olarak yükselmediği sürece TL'de son dönemde görülen değer kayıplarının enflasyonu artırıcı bir etkide bulunmasını beklemiyoruz. Çünkü ABD Doları'ndaki artış aslında hammadde fiyatlarındaki düşüşü dengelemekte. Aynı zamanda önemli ölçüde dayanıklı malı da Avro Bölgesi'nden ithal etmekteyiz. TCMB'nin bu toplantıda politika faizlerinde herhangi bir değişiklik yapmasını beklememekle birlikte faiz koridorunun üst bandından bir indirime gidebileceğini düşünüyoruz. Tüm risk ve kur göstergeleri TCMB'nin üst bant hareketine yeşil ışık yakmakla birlikte kur oynaklığı belirleyici faktör konumunda. TCMB'nin koridor asimetrisini azaltacak üst bantta bir indirimle kredi kanalından iç talebe destek vermesini beklemekteyiz. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesinin ardından TCMB'nin üstündeki faiz indirim baskısının da azalmış olduğu göz önüne alındığında TCMB'nin politika faizlerini sabit bırakmasının oldukça muhtemel olduğunu söyleyebiliriz. Görüşmenin ardından kur oynaklığının da azalması üst banttaki indirim için kısıtlı da olsa bir alan sunmakta.

Avro Bölgesi / Almanya
TSİ 12:00 ZEW Anketi

Ekonomik Büyüme Endeksi, Mart (beklenti : 59,4 önceki: 53,0)
Genel Gidişat Endeksi, Mart (beklenti: 52,0  önceki: 45,5)

Avro Bölgesi'nde yüzler gülmeye başladı. Her ne kadar Yunanistan ile ilgili kısmi belirsizlikler bulunsa da Avrupa Merkez Bankası'nın ucu açık likidite programı beklenti ve güven kanalı üzerinden şimdilik verileri canlı tutmakta.

Hizmet sektöründeki dinamizm reel sektöre kredi kanalı üzerinden yılın ikinci yarısında yansımasını görmeye başlayabiliriz. Bu gelişmeler de Avro Bölgesi'nde varlık fiyatlarını değerli kılmakta. Pozitif risk algısı Çarşamba günü FED'den gelebilecek sakin açıklamalarla pekişirse önümüzdeki dönemde Gelişmekte Olan Ülkeler'de varlıklar değer kazanmaya başlayabilirler.

Endonezya
Para Politikası Kurulu


Geçtiğimiz ay Endonezya Merkez Bankası'nın enflasyondaki yükselişin sınırlanmasıyla birlikte küresel faiz indirim furyasına katıldığını ve böylece büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskleri sınırlamak istediğini görmüştük. Hatta Merkez Bankası'nın odak noktasını düşük büyümeye çevirdiğini gözlemlemiştik.

Endonezya hükümeti geçtiğimiz dönemde reformlara ek kaynak yaratmak ve cari açığı iyileştirmek için yakıtlara uygulanan sübvansiyonda azaltıma gitmişti. Bu düzenlemeler sonrası maksimum %8,36 seviyesini gören enflasyon şu an %6,3 seviyesinde bulunuyor. Merkez Bankası'nın enflasyon tarafında emtia fiyatlarıyla bir miktar rahatladığını düşünsek de enflasyon hala %4,5 olan hedefin üzerinde. Bir de para biriminin Dolar karşısında yıllık değer kaybına baktığımızda Asya ekonomileri içinde Japonya'dan sonra en kötü performans gösteren para birimi olduğuna dikkat çekmek gerekiyor. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında faiz indirimini pas geçeceğini düşünüyoruz.

Son olarak ülke vergi indirimi ve Çinli turistlere ilişkin vize ücretlerinin kaldırılmasıyla ilgili önlemler alacağını açıkladı. Böylece vergi indirimiyle şirketlerin ihracatta kolaylık sağlayacağını ve yeni iş alanları yaratarak istihdam piyasası üzerindeki riskleri sınırlayacağını öngörebiliriz.

Diğer

TSİ 02:30'da Avustralya'da Para Politikası Kurulu Toplantı Tutanakları yayınlanacak.

TSİ 12:00'da Avro Bölgesi Şubat ayı TÜFE verileri nihai değerlerini alacaklar.

ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • son 2 saat17 Mart 2015 11:55

    bence göstermelik olarak 0,25 puan faiz ARTTIRACAKTIR.sebebi biz bazılarıyla sorunlarımızı hallettik gerektiğinde doların önünü alabilmek için faiz arttırımından taviz vermeyiz demek içindir.bakalım ne yapacaklar.