E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiGoogle'ın 76 milyon dolarlık ödeme teklifi Fransız yayıncıları böldü---

Google'ın 76 milyon dolarlık ödeme teklifi Fransız yayıncıları böldü

Google'ın 76 milyon dolarlık ödeme teklifi Fransız yayıncıları böldü
13 Şubat 2021 - 08:50 borsagundem.com

Alphabet Inc'in Google'ı, bir yıldan uzun süredir devam eden telif hakkı tartışmasını sona erdirmek için bir grup Fransız haber yayıncısına 76 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Kabul eden ve etmeyen yayıncılar arasında bölünme tartışması başladı

Alphabet Inc'in Google'ı, bir yıldan uzun süredir devam eden telif hakkı tartışmasını sona erdirmek için bir grup Fransız haber yayıncısına 76 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Reuters tarafından görülen ve ilk kez kamuya açıklanan iki belge, Google'ın her biri ile ayrı lisans anlaşmaları imzaladıktan sonra 121 ulusal ve yerel Fransız haber yayınından oluşan bir gruba yılda toplam 22 milyon ABD doları ödemeye hazır olmasını şart koşan bir çerçeve sözleşmesini içeriyor.

İkinci belge, Google'ın üç yıllık sözleşmenin süresi boyunca telif hakkı taleplerine bağlı tüm mevcut ve gelecekteki olası davaları sonlandırma taahhüdü karşılığında aynı yayıncı grubuna 10 milyon dolar ödemeyi kabul ettiği bir uzlaştırma sözleşmesidir. Teknoloji firması ve yayıncılar geçen ay bir anlaşmaya vardıklarını açıkladılar, ancak mali şartlar açıklanmamıştı.

Bağımsız çevrimiçi haber yayıncıları sendikası Spiil bu haftanın başlarında yaptığı açıklamada, "Hesaplama formülü kamuya açıklanmadığı için bu anlaşılmaz anlaşmalar tüm haber yayıncılarına adil muamele edilmesini sağlamaz." dedi.

Yayıncıların Google ile görüşmelerde birleşik bir cephe sunmamasından üzüntü duyduğunu söyleyerek "Google, çıkarlarını ilerletmek için bölünmemizden yararlandı" dedi. Yayıncılar arasında paylaştırılacak 22 milyon dolar’dan bir pay almak için, her kuruluş Google ile ayrı bir lisans sözleşmesi imzalamak zorunda kalacak.

 

Belgeler, ücretler listenin başında yer alan Fransa'nın referans günlük Le Monde için 1.3 milyon dolar ile yerel yayıncı La Voix de la Haute Marne için 13.741 dolar arasında değişiyor. Belge, bu tutarların nasıl hesaplandığını belirtmedi.

Konuya yakın bir kaynak, önde gelen ulusal günlük gazeteler Le Monde, Le Figaro ve Liberation ve bunların ilgili gruplarının, özellikle Kasım ayında Google üzerinden abonelik satmayı kabul ederek, her yıl yaklaşık 3 milyon euro (3.6 milyon dolar) müzakere ettiğini söyledi.

Çerçeve anlaşmasının şartları uyarınca, APIG üyeleri ayrıca Google'ın yakında çıkacak olan yeni ürünü Google News Showcase'i kullanmayı ve beslemeyi taahhüt ediyor.

Google News Showcase, hem haber yayıncılarına çevrimiçi içerikleri için ödeme yapmak için küresel bir araç hem de ortak yayıncıların içeriği seçmesine ve kullanıcılar için ödeme duvarlı hikayelere sınırlı erişim sağlamasına olanak tanıyan yeni bir hizmet olacak.

Haber ve bilgi sağlayıcısı Thomson Reuters Corp'un bir bölümü olan Reuters, Google News Showcase'in ilk küresel haber sağlayıcısı olmak için Ocak ayında Google ile bir anlaşma yaptı

Anlaşma, Fransa'da yakın tarihli bir Avrupa Birliği yasası kapsamında "komşu haklar" olarak adlandırılan yeni bir tür telif hakkı kuralının uygulanmasını izliyor. Bunlar, Google'ı ve diğer büyük teknoloji platformlarını, haber içeriklerini çevrimiçi olarak kullanmaları karşılığında yayıncılarla görüşmeler yapmaya zorluyor.

% 100 çevrimiçi haberler ve uzman yayıncılar gibi bu anlaşmanın parçası olmayan diğer Fransız yayıncılar anlaşmayı şeffaf, adaletsiz ve "komşu haklar" yasasına uymamakla eleştirdiler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)