E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman stratejisti ABD borsalarındaki büyük hatayı açıkladı---

Goldman stratejisti ABD borsalarındaki büyük hatayı açıkladı

Goldman stratejisti ABD borsalarındaki büyük hatayı açıkladı
12 Ocak 2022 - 11:16 borsagundem.com

Goldman Sachs Stratejisti David Kostin, teknoloji hisselerinin borsaların geri kalanından kopuk hareket etmesinin, ABD borsalarının en büyük ve tek fiyatlama hatası olduğunu söyledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının teknoloji alanında, diğer hisselerden çok daha farklı hareket etmesi 2022 yılında birçok yatırımcının gündeminde. Goldman Sachs ABD Baş Hisse Stratejisti David Kostin, ABD’nin teknoloji hisselerinin yılın ilk haftasında sert bir satış dalgasıyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Satış dalgasının ardından teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq 100 endeksi pazartesi günü kısa bir süre için de olsa düzeltmenin eşiğine geldi.

Bunun ardından gerçekleşen ralli, dört gün süren kayıplara son verdi. Yatırımcıların teknoloji hisseleri karşısındaki geriliminin büyük bir bölümü, ABD Merkez Bankası’nın geçtiğimiz ay faiz oranlarında artışa yönelik verdiği sinyaller oldu. Piyasalar şimdi faiz oranlarında yükselişe hazırlanırken, merkez bankasının bilançosunda küçülmenin gerçekleşmesini de bekliyor. Bunun sonucunda birçok analist 2022 yılının yüksek büyümeki teknoloji hisseleri için zorlu bir dönemi beraberinde getireceğini düşünüyor.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre teknoloji hisseleri geçtiğimiz yıl korona virüs pandemisi nedeniyle yürürlüğe konan gevşek para politikalarının faydasını görerek rekor üzerine rekor kırmıştı. Ancak şimdi korona virüs nedeniyle alınan bu teşvik önlemleri kademeli olarak geri çekiliyor. Kostin CNBC’ye yaptığı açıklamada, “ABD borsalarında görülen en büyük ve tek hatalı fiyatlandırma, beklenen gelir büyümesi yüksek ancak negatif marjlara sahip şirketlerle, pozitif ya da önemli ölçüde pozitif marjlara sahip yüksek büyüme şirketleri arasında” dedi.

Devamında, “bu uçurum geçtiğimiz yıl sert bir şekilde dengeye ulaştı” ifadesini kullandı. Bu nedenle Kostin devasa miktarlarda satışları olan ancak düşük karlı teknoloji şirketlerinin, yatırımcıların ilgisinin odağında olduğu bir dönemin ardından satış dalgasına maruz kaldığını düşünüyor. Aynı zamanda bu trendin devam etmesini bekliyor. Kostin yüksek büyümeli, düşük karlı hisselerin 2021’in şubat ayında işletme değeri-satış oranının 16 kat üzerinde işlem gördüğüne dikkat çekti.

Bu oran yatırımcıların bir şirketin değerini belirlemesinde katkı sağlıyor ve şirketin satışları, sermayesi ve borçu göz önünde bulunduruluyor. Bu tür hisseler şimdi bu oranın 7 kat üzerinde işlem görüyor.

Kostin, “bu gelişmenin büyük bir bölümü geçtiğimiz bir ayda yaşandı ve büyük oranda faiz oranlarındaki yükseliş, değerlemeler ya da gelecekteki nakit akışının değerini düşüreceği için ortaya çıktı” dedi. Açıklamasının devamında, “bu büyük bir konu ve bu nedenle bu ikisi arasındaki uçurum müşterilerimizle de görüşmelerimizin en önemli konusunu oluşturuyor” ifadesini kullandı. Kostin, “düşük marjlı ancak hızlı bir şekilde gelir büyümesi beklenen şirketler büyük oranda gözden düştü ve bu düzeltme devam edecek” açıklamasında bulundu.

Bu düzeltmede yatırımcılar, bir varlığın geleceğine yönelik belirsizlik ortaya çıktığında fiyat ya da değeri yeniden değerlendiriyor. Bu iki tür hisse arasındaki uçurum Kostin’e göre giderek daha da genişleyecek. Kostin hızlı büyüyen ve yüksek kar marjlarına sahip şirketlerin değerlemelerinde yükseliş görülebileceği gibi, düşük ve negatif marjlı şirketlerin daha da geri çekilmesiyle sonuçlanabileceğini söyledi.

Açıklamasında, “bu da faiz oranları ve hisseler arasındaki ilişkiye bağlı. Değişimin hızı ve ölçeği kadar, kar marjlarının birçok fon yöneticisinin kilit odağı olması da önemli” ifadelerine yer verdi.

Metal fiyatlarında doların düşmesiyle artış yaşadı, kalay rekor kırdı

 

Borsa güne yükselişle başladı

 

Küresel piyasalar ABD'nin enflasyon verilerine odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)