E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sachs: dot.com'dan beri ilk uyarı sinyali---

Goldman Sachs: dot.com'dan beri ilk uyarı sinyali

Goldman Sachs: dot.com'dan beri ilk uyarı sinyali
08 Eylül 2020 - 16:57 borsagundem.com

2000’li yılların başında S&P 500 yine rekor seviyelerdeyken, volatilite endeksi bugünlerde görüldüğü gibiydi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs, “korku endeksi” ya da VIX volatilite endeksinin, 20 yıldan fazla süredir görülmeyen sinyaller verdiği konusunda uyarıda bulundu.

Normalde, hisse piyasası yükseldiğinde, korkular diner. Ancak son yıllarda, Goldman’ın raporunda belirttiği gibi, bu model tersine döndü. ABD’nin en büyük 500 şirketinin hisselerini kapsayan S&P 500 endeksi, yeni rekorlar kırarken VIX de aynı şekilde yükseldi.

VIX’in S&P 500 zirvelerindeki davranışlarını izleyen banka, 3 eylül günü 26,6 seviyesinde olan VİX’in, endeksin 2000 yılının mart ayından bu yana tüm zirvelerini geçtiğini ortaya çıkardı. Bir diğer deyişle, bu volatilite endeksinin S&P 500 de zirvedeyken geldiği en yüksek nokta. Bu da bizi 2000’li yılların başına götürüyor.

Goldman Sachs Analisti Rocky Fishman, 3 Eylül tarihinde müşterilerine gönderdiği notta, “ABD hisse piyasaları güçlü bir ‘işlem hacmini arttırma ve spot piyasası’ dönemi geçirdi ancak bu VIX üzerinde etkili oldu” dedi. “Üç yıllık bir süreçte, S&P 500’ün her yükselişi, daha yüksek bir VIX getirdi.”

Burada önemli olan faktör, ABD’de kasım ayında yapılacak olan seçimlerin getirdiği risk. Bu gerginlik nedeniyle ekim ayı VIX tahminlerinde ralli bekleniyor. Ve kasım ayı için yapılan tahminler de Goldman Sachs’a göre “seçim sonuçlarının açıklanmasının normalden uzun sürme endişesiyle yükselebilir.” markets.com'un analistlerinden Neil Wilson ise Financial News’e yaptığı açıklamada “ve bir de Softbank faktörü var” dedi.

Wall Street Journal’ın haberine göre, konuya yakın kişilerin Softbank’ın bahar aylarını Amazon, Microsoft ve Netflix gibi büyük teknoloji hisselerinde 4 milyar dolar değerinde alım opsiyonu gerçekleştirerek geçirdiği söylendi. Şirket aynı zamanda alım opsiyonlarını çok daha yüksek fiyatlara sattı.

Alım opsiyonları, alınan hissenin fiyatı arttığında getiri sağlayan bir boğa piyasası bahsi. Yatırımcılar ve analistler, Softbank’ın bu hamlesinin teknoloji sektöründeki hisselerin yükselişini körüklediğini söylüyor. Bu da Wilson’a göre, piyasalarla ilgili gerçek endişeleri perdeliyor.

Wilson, “İnsanlar bir geri çekilme bekliyor ve ortamın istikrarsız olduğundan endişe duyuyor. Şimdilerde muhtemelen ayılar kadar boğalar da var. Bir avuç hissede yaşanan ralli, pandemi süreci ve seçim riskleri sürüyor. Piyasalar normalden daha fazla eridi” dedi.

Goldman'dan aşı ile birlikte fırlayacak 19 hisse

 

Goldman: Aşırı değerlenmiş hisseleri satın

 

Boğa piyasası uzmanı Wall Street’te ’lik düşüş bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)