E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sachs: Balon piyasası korkuları gerçekçi değil---

Goldman Sachs: Balon piyasası korkuları gerçekçi değil

Goldman Sachs: Balon piyasası korkuları gerçekçi değil
14 Ocak 2022 - 12:01 borsagundem.com

Hisse senetlerindeki yüksek değerlemelere ve şahin FED politikalarına rağmen Goldman Sachs raporunda hisse senedi yatırımlarını öneriliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dev ABD bankası Goldman Sach hisse senedi yatırımlarından vazgeçmemeyi tavsiye ediyor. Wall Street devi ABD’de tarihi seviyelere çıkan hisse senedi değerlemelerine ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) parasal sıkılaştırma politikalarına geçmesine rağmen Hisse senetlerinin tercih edilmesi gerektiğini açıkladı.

Goldman Sachs Tüketici ve Servet Yönetimi Birimi Baş Yatırım Sorumlusu Sharmin Mossavar-Rahmani 2022 öngörülerini içeren Goldman Sahs raporunu açıklarken, “Değerlemeleri hisse senetlerinden çıkış için bir sinyal olarak almak verimli olmaz” ifadelerine yer verdi. MarketWatch’un haberine göre, Mossavar-Rahmani yüksek hisse değerlemeleri konusundaki endişeleri sebebiyle Hisse senetlerinden çıkan yatırımcıların büyük getirileri kaçırma riskiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Baş stratejist S&P 500 Endeksi’nin performansına dikkat çekti. Aralık 2016’da S&P 500 Endeksi hisseleri II. Dünya Savaşı’ndan o tarihe kadar en yüksek ilk 10 değerlemeye ulaşacak derecede yükseldi. Ancak o zamandan beridir hisse senetleri 2021 yılına kadar %133 getiri sağladı. Goldman Sachs raporunda bu ciddi getirinin yüksek hisse değerlemelerine rağmen geldiğini belirtiyor.

Birçok yatırımcı bugünün ABD borsaları ile 1999’daki dot-com balonu arasındaki benzerliklere dikkat çekse de Goldman stratejisti iki durum arasında önemli farklıklar olduğu görüşünde. Mossavar-Rahmani rallinin piyasa genişliğinin farklı olduğunu savunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi az sayıdaki hissenin performansına odaklanmış bir konumda. Facebook’un çatı şirketi Meta, Apple, Netflix, Google’ın çatı şirketi Alphabet, Microsoft, Amazon, Nvidia ve Tesla hisseleri endeksin piyasa değerinin %27’sini oluşturuyor. Buna karşın Goldman baş stratejisti geçtiğimiz yıl endeksin sağladığı gelen güçlü getirilerin geniş bir yelpazede olduğuna dikkat çekiyor.

FactSet verilerine göre S&P 500 Endeksi 2021 yılında toplamda %28,7 oranında yükseldi. Ancak yukarıda yüksek piyasa değeri vurgulanan 8 hisse senedinin çıkarılması halinde dahi endeksin getirileri yine %24,9 seviyesinde kalıyor.

Goldman Sachs raporunda, “Boğa piyasası az sayıdaki hisse tarafından yönlendirilmiyor. 2021 getirileri 1999’a göre çok daha simetrik dağıldı” ifadelerine yer verildi.

Banka raporu, 1999 yılında S&P 500 Endeksi’nin %21 oranında getiri sağladığını ancak söz konusu dönemde endeksin eşit ağırlıklı versiyonunun %10 yükseldiğini ve medyan hisse senetlerinin sadece %1 oranında yükseldiğini gösteriyor.

Raporda ayrıca S&P 500’ün risk priminin de 2000 yılında önemli ölçüde daha az cazip olduğuna dikkat çekildi. Risk primi, S&P 500 bilanço getirisi ile 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri arasındaki ilişkiyi ifade eden bir ölçüt anlamına geliyor.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri Ocak ayının başından itibaren yaklaşık 21 baz puan tırmandı. Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü açıklanan Aralık ayı FED toplantısı tutanaklarında, bankanın yükselen enflasyonla mücadele etmek için para politikasında sıkılaştırma adımları atacağı vurgulanmıştı.

Goldman'ın yatırım stratejisi grubu, FED'in 2022'de en az üç kez faiz artırmasını beklediklerini ve daha yüksek enflasyon veya daha hızlı büyüme durumunda daha fazla sayıda faiz artışının da gelebileceğini açıkladı. Ancak raporda, “Pandeminin yeniden canlanması da dahil olmak üzere küresel bir dengesizlik durumunda faiz oranları daha yavaş bir hızla yükseltilebilir veya hiç yükseltilmeyebilir” ifadelerine de yer verildi.

Rapora göre Goldman Sachs temel senaryosunda S&P 500 Endeksi’nin bu yıl toplamda %6,3 oranında getiri yaratmasını bekliyor.

ABD hisselerini tavsiye eden Mossavar-Rahmani, “ABD’nin üstünlüğü ortadan kalmayacak” ifadelerine yer verdi. Baş stratejist ABD’nin halen inovasyonun merkezinde yer aldığını belirtti. Goldman stratejisti bununla birlikte ülkenin istihdam gücünün sağladığı yüksek üretkenliğe ve görece yüksek kurumsal bilançolara da işaret etti.

Mossavar-Rahmani, ABD borsasının 2022'i inişli çıkışlı bir seyirle geçirebileceğini ve yıl içinde herhangi bir noktada "düşüş" potansiyeline sahip olabileceğini söyledi. Ancak baş stratejist resesyon ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyor.

Rapora göre Goldman, küresel büyümenin bu yıl %4,5 olmasını bekliyor ve bu oran da genel büyüme trendinin çok üzerinde. Öngörülerin gerçekleşmesi halinde ABD ekonomisi 2022 yılında %3,9 oranında genişleyecek ve ülkedeki işsizlik yıl sonuna kadar %3,1'e kadar gerileyecek.

Goldman Sachs’ın öngörülerinde en büyük risk olarak Kovid-19 pandemisi gösteriliyor. Mossavar-Rahmani, pandemi sırasında enflasyonu körükleyen tedarik zinciri krizlerinin bu yıl hafifleyeceğini öngörüyor.

İnsanlar tedarik zincirlerini Çin'den dünyanın diğer bölgelerine taşıyorlar. Bu da salgından önce başlayan bir akımı destekliyor. Baş stratejiste göre tedarik zincirinin bir kısmı ABD'ye geri dönüyor veya Meksika'ya taşınıyor.

Bu arada Mossavar-Rahmani'ye göre, ABD’deki enflasyon muhtemelen bu ay ve Şubat ayında yüksek kalacak ve potansiyel olarak zirve seviyelerine ulaşacak ve ardından 2022'de yavaş yavaş düşmeye başlayacak.

Baş stratejist, “Dışarıda bir sürü risk var. Ancak bu riskleri yönetebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

BoA: Kriptonun Visa’sı olabilecek Ethereum rakibi

 

ABD borsaları kâr satışları sonucu günü düşüşle kapadı

 

Borsalarda yeni normale geçişin 3 işareti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kenan15 Ocak 2022 15:22

    balon bizim borsada :D 

  • Mehmet Yıldız14 Ocak 2022 15:46

    Bu açıklamalara gülmek gerekiyor ederi 30-40 $  olan hisseler 300-500 havada uçuşuyor kimi kandırıyorsunuz siz bakayım.

  • x14 Ocak 2022 12:14

    Halt etmişsiniz siz!  Ortalık öyle bir karışacağa benziyor ki:  böyyük böyyük kalantor kapitalistler bir türlü yeteri kadar mal boşaltamadıkları için wall street  minik minik gitmeye çalışıyor! Göçmeye başlarsa altından kaçınız kurtulur Ubs Goldman Sach Bof.  onun bilemem.