E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGoldman: ABD'nin döviz piyasasına müdahale riski artıyor---

Goldman: ABD'nin döviz piyasasına müdahale riski artıyor

Goldman: ABD'nin döviz piyasasına müdahale riski artıyor
12 Temmuz 2019 - 16:34 borsagundem.com

Goldman Sachs da Wall Street'te konuşulmaya başlanan ABD'nin döviz piyasasına müdahale olasılığına dikkat çekti.

Döviz piyasasına olası ABD müdahalesine ilişkin fısıltılar, Goldman Sachs Group Inc.'nin de dikkatini Wall Street'te dolaşmaya başlayan bu fikre çevirmesi ile birlikte daha güçlü hale gelmeye başladı.

Goldman Sachs stratejisti strategist Michael Cahill, hazırladığı notta, ABD Başkanı Donald Trump'ın diğer ülkelerin kur pratiklerine ilişkin defalarca dile getirdiği şikayetlerin, ABD'nin dolar politikasını yatırımcılar için tekrar ön plana çıkardığını kaydetti. Cahill, "her şeyin mümkün olduğu" algılamasını yaratan endişe verici dış ticaret zeminine karşı, ABD'nin doları ucuzlatmak için harekete geçme riskinin artmakta olduğunu sözlerine ekledi.

ABD döviz piyasasına en son, Japonya'daki yıkıcı deprem dolayısıyla Japon yeninin sert yükseldiği 2011 yılında diğer uluslararası merkez bankaları ile birlikte gerçekleştirdi. . Bu müdahale doların yükselmesi ile sonuçlandı. Ancak son haftalarda artan sayıda analist, ABD'nin doları zor kullanarak zayıflatabileceği nosyonunu dikkatle izliyor. ABD doları zayıflatma yönünde bir müdahaleyi 2000 yılından bu yana hiç yapmadı.

Cahill, "ABD tarafından dövize doğrudan müdahale düşük ancak artmakta olan bir risk," dedi ve "Bu adım çok uzun bir süredir devam eden normlara karşı bir hareket olacak, zira gelişmiş ülke merkez bankaları son dönemde bilançolarını daha aktif kullandı ve döviz müdahaleleri olağandışı para politikasına daha benzer bir adım" değerlendirmesinde bulundu.

Artan atıflar

Goldman analistleri, konu hakkında görüş dile getiren ING ve Citigroup Inc. gibi bankalara katıldı. Müdahale, Trump'ın geçen hafta Avrupa ve Çin'in "büyük bir döviz manipülasyon oyunu oynadığı" yolunda attığı tweet'ten sonra sıcak bir başlık haline geldi. Trump, ABD'ye ya harekete geçmesi aksi halde kukla olmaya devam edeceği çağrısında bulundu.

Kısmen Fed'in faiz artırımlarından da destek bulan dolar, birçok para birimi karşısında güçlendi. Fed'in ticaret ağırlıklı dolar göstergesi, 2002'deki en güçlü seviyesinin pek de uzağında değil ve bu durum Amerikan ihracatının karşı karşıya bulunduğu denizaşırı rekabet zorluklarının altını çiziyor. Trump, para birimindeki güçlenmenin ekonomik gündemini olumsuz etkileyeceği konusunda artan bir endişeye sahip ve bu durum Fed'e sert eleştirilerde bulunmasına da yol açıyor.

Öte yandan, Trump Facebook Inc.'nin dijital para çıkarma planına eleştiri getirdiği tweet'inde, "dünyanın her yerinde uzak ara baskın para birimi" diyerek dolara olan desteğini dile getirdi.

Cahill, müdahale konusunda bazı aksaklıkların olabileceğini kaydetti. Goldman stratejisti, geçmişteki adımlarda ABD Hazinesi ve Fed'in tipik olarak eşit miktarlarda katkıda bulunduğunu, eğer Fed bu kez katılmazsa, bu durumun müdahalenin potansiyel büyüklüğünü kaydadeğer şekilde sınırlayacağını belirtti. Hazine'nin Döviz İstikrar Fonu'nda, euro ve yene ek olarak,  yaklaşık 22 milyar dolar ve 50 milyar dolar tutarında dolara çevrilebilir özel çekim hakkı bulunuyor.

Cahill, "Şüphesiz ki eğer Hazine tek başına hareket etse bile, bu adımın sembolik öneminden dolayı, önemli bir piyasa hareket etkisi bekliyoruz" dedi.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)