E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman 2021’de gelişen ülke piyasalarında boğa taraftarı---

Goldman 2021’de gelişen ülke piyasalarında boğa taraftarı

Goldman 2021’de gelişen ülke piyasalarında boğa taraftarı
23 Kasım 2020 - 12:39 borsagundem.com

Piyasalarda görünüm, korona virüs ve aşıya odaklandı. 2021’de gelişen ülke piyasalarının tonunu aşı belirleyecek.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gelişen ülke hisseleri, para birimleri ve tahvilleri yükselişle geçen üçüncü haftasını geride bıraktı. Asya piyasaları Pazartesi günü güçlü bir açılış yaptı. Korona virüs aşının bulunma ihtimali, artan vaka sayılarının yakın zamanda daha katı kısıtlamalara neden olabileceği ihtimaline ağır bastı. Para birimlerindeki volatilite, son dört ayın en düşük seviyelerine inerek yatırımcıların iyimserliğinin altını çizdi.

Goldman Sachs’a göre, 2021 yılının ikinci çeyreğinde küresel ekonomik canlanma yükselirken, gelişen ülke piyasaları dünyanın geri kalanından ileride olacak. ABD başkanlık seçimlerinin ardınan siyasi belirsizliğin azalması ve aşı cephesinden gelen olumlu haberlerle, BlackRock, JPMorgan Chase ve Morgan Stanley gibi devlerden analistler ve yatırımcılar riskli varlıklara yöneliyor.

Andrew Tilton ve Kamakshya Trivedi’nin de aralarında bulunduğu Goldman analistleri yazıkları raporda yatırımcıların, “ekonomik verilerin daha anlamlı hale gelmesini beklemektense, yatırımcıların yıl sonuna doğru döngüsel pozisyonlara yönelmeleri gerektiğini” söyledi. Analistlere göre piyasalar “aşı üretimi ve dağıtımı konusundaki zor soruları erteleyecek”.

Pfizer ve Moderna’nın aşı çalışmalarıyla ilgili olumlu açıklamalarının ardından, AstraZeneca da aşının etkinliğiyle ilgili açıklamada bulundu. Bloomberg’in haberine göre,  AstraZeneca’nın aşısı için düşük ve orta gelirli ülkeler oldukça önemli çünkü, Astra’nın aşısı Pfizer’ın belirlediği fiyatın oldukça aşağısında ve Hindistan’dan Brezilya’ya birçok ülkede üretim yapılacak.

Dünya çapında 17 trilyon dolardan fazla negatif getirili borç karşısında, yatırımcılar gelişen ülkelerin sunduğu daha yüksek getirilere yönelmeye devam edecek. Zira küresel merkez bankaları, eşi benzeri görülmemiş ekonomik destek politikalarını geri çekme konusunda herhangi bir sinyal vermiyor. ABD Merkez Bankası’nın 4-5 Kasım tarihli toplantısının notları, politika yapıcıların ekonomik teşvik konusundaki fikirlerini gösterecek.

Yine de gelişen ülkelerde ekonomik iyileşme olasılığı fiyatları etkilemiş olabilir. Fidelity International yöneticisi Paul Greer, yatırımcıların bu yıl ortalama mali bilançolardaki sert yükseliş ve borç yükünden endişeli olduğunu söyledi. Güney Afrika, Moody’s ve Fitch’in ülkenin kredi notunu düşürmesinin ardından, çürük tahvil kategorisine girdi. Ülkede pandemi hızla yükseliyor ve hükümetin mali durumu ülkeyi son 30 yılın en uzun resesyonuna soktu.

Greer, “gelişen ülke borçları halen tahvil yatırımcıları için çekici bir risk primi sunuyor ve bu gelire aç, düşük enflasyonlu ve düşük faizli bir dünyada görmezden gelinemez” dedi. Açıklamasının devamında, “2021’e girerken görünüm belirsizliğini koruyor ve aşı ve virüs arasındaki dengeler birçok şeyi değiştirecek” ifadesini kullandı.

Bu hafta Güney Kore, Nijerya ve Kolombiya’dan merkez bankası kararları bekleniyor. Geçtiğimiz hafta Endonezya ve Filipinler, faiz oranlarını düşürerek şaşkınlığa neden olmuştu. Güney Afrika, Brezilya ve Meksika’dan gelecek enflasyon verileri de yakından izlenecek.

Küresel borsalarda rotasyon heyecanı

 

Küresel borsalar için ‘yeniden dengelenme’ uyarısı

 

ABD'de ilk aşılama tarihi belli oldu!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • RAMO CANCAN23 Kasım 2020 20:01

    hayi sabahleyinde tam tersini söylüyordu bu yatırım bankası.aynen kemal kılıçtaroğlu söylemlerde bulunmaktadır.