E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriGoldaş'da iflas kalkacak mı?---

Goldaş'da iflas kalkacak mı?

Goldaş'da iflas kalkacak mı?
10 Eylül 2013 - 07:10 borsagundem.com

Goldaş ile Societe General davasında ilginç gelişme yaşandı

Yaklaşık 5 yıldır Fransız Bankası Societe Generale ile Goldaş arasındaki 15 tonluk altına ilişkin alacak davasında süreç yeniden başa döndü. Hürriyet'in haberine göre, Goldaş ile Societe arasında devam eden hukuk savaşında Yargıtay, son noktayı koyarak, Societe Generale’nin taraflar arasındaki sözleşme gereği bir alacak iddiası varsa bu alacağını öncelikle İngiltere’de ilama (mahkeme kararı) bağlaması gerektiğine ve ancak bundan sonra Türkiye’de bu alacağını bir iflas davasına konu edebileceğine hükmetti.
DAVANIN REDDİ TALEBİ
Societe Generale, 2009 yılında Goldaş şirketleri aleyhine o dönem değeri 500 milyon dolar olan ve satmak üzere Goldaş’a verdiği 15 tonluk altının bedelini alamadığı iddiasıyla iflas davası açmıştı. Goldaş da, taraflar arasındaki sözleşmede yetkili mahkemelerin İngiliz mahkemeleri ve uygulanacak hukukun İngiliz hukuku olduğu gerekçesiyle davanın reddini talep etmişti. Ancak İstanbul 25 Asliye Ticaret Mahkemesi bu itirazı reddetmiş ve 4 yılı aşkın bir süre devam eden yargılama sonunda Goldaş şirketlerinin iflasına karar vermişti.
KARAR KALKABİLİR
Goldaş ise, yerel mahkemenin yetkisiz olduğu iddiası dahil bir çok gerekçe göstererek kararı temyiz etmişti. Yargıtay 23. Hukuk Dairesi, Goldaş’ın taleplerini yerinde buldu ve çok önemli bir içtihata imza attı. Bundan sonra her iki kurum arasındaki hukuk süreci yeniden başlayacak. Societe’nin İngiliz mahkemesinde dava açması gerekiyor. Goldaş’ın avukatları bu karardan sonra şirket üzerindeki iflas kararının kalkacağını savunuyor.
İş dünyası için çok önemli karar
Goldaş’ın savunmasını üstlenen Başpınar ve Ortakları Hukuk Bürosu Ortağı Gökmen Başpınar, karara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Yargıtay 23. Hukuk Dairesi tarafından yerinde görülen itirazımızı ilk itiraz olarak daha duruşmalar başlamadan dahi İstanbul 25 Asliye Ticaret Mahkemesine yapmıştık ancak bu itirazımız reddedilmişti. Bu kararla haklılığımızın kanıtlandığına inanıyoruz. Ayrıca Yargıtay’ın bu kararıyla hukuk sistemimizdeki önemli bir boşluk doldurulmuş oldu.”
Yargıtay’ın kararının iş dünyasını ilgilendiren çok önemli bir karar olduğu görüşünü dile getiren Başpınar, şunları söyledi: “İflas davası iki aşamalı bir davadır. İflas yolu ile takip yaptığınız taraf takibinize süresinde itiraz eder ise, ticaret mahkemesine başvurur itirazın kaldırılmasını talep edersiniz.’’
Kavga 2008 yılında başladı
Goldaş ile Societe arasındaki anlaşmazlık Mart 2008’de Fransız Societe Generale’in, Goldaş “15 ton altınımızı dolandırdı” diyerek savcılığa başvurması ile başladı. Societe Generale, o dönem 500 milyon dolar değerinde olan 15 ton altını konsinye sözleşmesiyle satılmak üzere Goldaş’a verdiklerini, ancak ne altınları ne de altınların parasını geri alabildiklerini iddia etti. Sözleşme gereği Goldaş’ın altınları satıp komisyonunu aldıktan sonra bankaya ödeme yapması gerekiyordu. Belirlenen süre içinde bankaya herhangi bir ödeme yapılmadığı ve 15 ton altının da verilmediği ileri sürüldü. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na müracaat eden Societe Generale, ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlamasıyla Goldaş firmasının 15 ton altınlarını geri vermesini talep ederek suç duyurusunda bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ali evin22 Ocak 2015 11:10

    tahtanın tekrar açilacağı diye söylentiler dolaşıyor ortalıkta bir yetkili çıkıpta bir açıklama yapsada bizlerde rahatlasak rahat uyusak var veya yok bilelim öğrenelim çıksın biri açıklasın

  • ertan23 Haziran 2014 09:27

    goldaş tahtası açlacakmış dıye duyumlar aldım

  • selami05 Mart 2014 11:07

    BORSADA TÜRK MİLLETİ RAKAMLAR OYNATILARAK SOYULUR.SEN ALACAKSIN SEN ZARARINA SATANA KADAR ÇIKMAZ.BANKASI MANKASI ALAYI AYNI.BANKALAR HOLDİNGLER YÜKSEK HACİMLE ENDEKSİ YUKARI AŞAĞI YAPARAK MİLLETİ SOYMA İŞİNİ GÖTÜRÜR.HİSSE UCUZ DİYE MİLLET DALARSA ALIRSA SATMAZSA AŞAĞI ÇEKERLER.TAHSİSLİ SERMAYE ARTIŞI YAPARLAR.DURUMA GÖRE HABER YAYINLARLAR.YÖNETİM KURULU KARARI KAAR ZARAR SENİ SOYACAK ŞEKİLDE AYARLANIR.YILLARDIRBORSA BU ŞEKİLDE ŞEBEKE HALİNDE BÜROKRAT SİYASİ VE İŞADAMLARININ HIRSIZLIĞI İLE TÜRK MİLLETİNİ SÖMÜRME ÜZERİNE KURULU OYUN TEZGAH.12 YILDIR BU TAZGAH NASIL İŞLEDİ.KİMLER KOLLADI.

  • GOLDAS 12 Aralık 2013 21:47

    Kucuk yatirimci Goldasta yanlis verilerle aldatilmistir.Kucuk yatirimci denetlendigi iddia edilen rakamlara bakarak Goldas hissesi almis ve magdur edilmistir.Gereginin yapilip tahtasinin bir an once acilmasi ve yatirimcinin magduriyetini telafi firsati verilmelidir.

  • ünal18 Kasım 2013 11:54

    ne olacak biri bizi aydınlatsın tekrar borsada işlem görürmü

  • derhal işleme açılmalı12 Eylül 2013 02:48

    iflas kararı nedeniyle borsadan çıkarılan golds iflasın kalkması ile derhal tekrar işleme açılmalı ve madur edilen yatırımcı dahada madur edilmemelidir bu suçtur teşekkürler yalınkaya ailesi iyi niyetinizden dolayı ve yatırımcıyı madur olmasına göz yummasıgınız için

  • Goldaszede11 Eylül 2013 11:20

    Sorumlularda,Yetkililerde Birazcik Allah korkusu Varsa,Hak Hukuk,Adalet Gozetiyorlarsa Bu goldas,da Yapilan soygunculugu gurupte yatirimcinin hakkini iade ederler

  • ibrahim özbek11 Eylül 2013 00:20

    Bist başkanını spyd yi acilen bu konuyu çözmesi ve binlerce insanın mağduriyetinin giderilmesi için göreve davet edelim faks ve mail yağmuruna tutalım arkadaşlar değerli borsa başkanı biz hep küçük yatırımcının yanındayız diyordun haydi şimdi tam sırası samimiyetini göster

  • ALLAHIM sana havale ediyorum.11 Eylül 2013 00:15

    Ya bizim kapanan hisselerimiz ne olacak EGS holding vede EGESERGİYİM devletin başındaki söz vermişti kapalı tahtaların açılması için elimizden geleni en kısa zamanda yapacağız diye ama neyazıkki onlar verdiği sözleri tutmayıp sadece kendi ceplerini doldurmak için harekete geçtiler.söz veripte sözlerini yerine getirmeyenlerin ALLAH BELASINI versin.

  • KY11 Eylül 2013 00:01

    Goldaş'ın batışı ile birlikte borsaya olan güven tam olarak yok olmuş ve Goldaş BİST te bulunan diğer şirketleri peşinden sürüklemeye başlamıştır. Bundan sonra borsanın bir yatırım aracı olarak görülmesi çok zor sağlanacak belkide mümkün olmayacaktır.

  • ibrahim özbek10 Eylül 2013 23:47

    Değerli dostlar ben bu kağıdı alalı 5 ay oldu 6 aylık karı 20 milyon diye aldım 100 milyon zararda şirketler işlem görüyor el insaf

  • ct10 Eylül 2013 22:48

    Nasıl iştir anlayamadım.Bir yetkili çıkıpta bu zamana kadar bir açıklama yapmadı.Binlerce borsa zede var halakimseden tık yok.

  • 4 senedir bu karar içinmi beklendi10 Eylül 2013 22:21

    4 senedir bu karar içinmi beklendi ky madur edildi bu karar imkb işlerm görürken neden çıkmadıda şimdi çıkıyor ?

  • tolga10 Eylül 2013 19:21

    Isleme acilsin diyen arkadaslar: Acilsa ne olacak yahu? Sirketin su an hicbir faaliyeti yok ki. Sermaye de erimis. Ustelik yargitay iflas yok demiyor. Ingiltere'de hesaplasin ona gore burada bir karar verelim diyor. Yani 25. asliye usul hatasi yapmis, o yuzden onun verdigi karari bozuyor. Usul hatasi olmadan bir daha mahkemelesin diyor. De ki Ingiltere'de de Soc. Gen istedigini alamadi ve iflas gercekten kalkti. E sirketin faaliyeti yok, sermaye erimis, sahipleri baska islere girismis. Golds bu durumda islem gorse kactan gorur sizce? Kapandiginda hersey daha iyi idi be 20 kurus fiyatindaydi.

  • BENİM ZARARIM NE OLACAK 10 Eylül 2013 17:54

    Ee şimdi bizim sucumuz neydi peki 4 senedir perişen olduk paramız pul oldu 38 binden bozdurduğum altınlar şimdi 100 bin 1.200 olan dolar şimdi 2.00 lira 30 bin olan endeks 90 bimleri gördü artı yaşadığım sıkıntı stres üzüntü şimdi ne olcak şimdi biz kime dava açalım bizi zarara uğrattı diye fransızlaramı yoksa yalınkayalaramı yoksa bu hikayenin içinde olan her ikisinedemi ?

  • BAGIMSIZ YATIRIMCILAR DERNEGi10 Eylül 2013 10:04

    Bilancosu Goldastan kotu olan sirketler bile yasam savasi verirken ve yatirimcilari umutla beklerken Goldasin once gozalti pazarinda atilip sonrada borsa kotasindan cikarilmasiyla Goldas yatirimcisi bu haktan mahrum ve magdur olmustur.Hissenin BIST e donmesi ve yatirimcinin umutlarini surdurmesi en buyuk dilegimizdir.

  • Arda10 Eylül 2013 10:02

    Borsaya tekrar kote olacak mı bu şirket..

  • afetzede10 Eylül 2013 09:42

    SPK her fırsatta küçük yatırımcıyı koruyacağını söylüyor. Hukuki ve idari olarak yanımızda olduğunu gösterme fırsatını bulacaklar gibi.

  • klgyozede10 Eylül 2013 08:52

    Golds mağduru arkadaşım. Bu adamlar her şeyi işlerine geldiğine göre yaparlar.İşlerine geliyorsa hemen açarlar yoksa çok bekleyebilrisin. Al işte sabah gazetesi el değiştirdi diye küçük yatırımcının suçu ne. Merak ettiğim bişe daha var. Bu İMKB ve SPK başkanları bir küçük yatrıımcı gibi hiç hisse senedi alıp para kaybetmişler mi.

  • ortak10 Eylül 2013 08:10

    15 ton altından nasıl haberiniz olmaz...suçunuz olmaz mı? 2008 yılında başlayan durumu nasıl bilmezsiniz? madem bilmiyordunuz neden ortak oldunuz? kanunu bilmemek sizi suçtan kurtarır mı?

  • 15 TON MASALI 10 Eylül 2013 07:25

    GOLDAŞ YETKİLİLERİ BİZLERİ BU MAHKEME GÜNLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİRSENİN İYİ OLUR NEDEN HABERİMİZ OLMUYOR

  • GOLDS MADURU10 Eylül 2013 07:21

    ŞİMDİ İFLAS KALKARSA BİS BAŞKANI SAYIN İBRAHİM TURAN İŞLEMDEN KALDIRDIĞI GİBİ İŞLEME KOYMAK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPMALI ÇÜNKÜ BİZ BU KAYIP 15 TON ALTIN HİKAYESİNDE GOLDS ZEDELER OLARAK SUÇUMUZ YOK HALEN İNANAMIYORUM YOK BÖYLE BİRŞEY BU KADAR ALTIN NASIL YOK OLUR