E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGlobal piyasalarda riskten kaçınma eğilimi devam ediyor---

Global piyasalarda riskten kaçınma eğilimi devam ediyor

Global piyasalarda riskten kaçınma eğilimi devam ediyor
30 Ocak 2020 - 09:09 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST ve küresel piyasalardaki gündem takip edilirken, para piyasaları da inceleniyor.

BİST: Güne dün alıcılı başlayan BIST-100 endeksi gün içinde tepki alımlarını devam ettirmeye çabasında olsa da bankacılık endeksi öncülüğünde kazançlarını geri vererek günü % 0,09 düşüşle 119.689 seviyesinden tamamladı. Fed faizleri üyelerin oy birliğiyle %1,50-% 1,75 aralığında sabit bıraktı. Fed Hazine bonosu alımlarını ikinci çeyreğe kadar devam ettireceğini ve gecelik repo operasyonlarını ise Nisan ayına kadar devam ettirecek.

Çin'de ortaya çıkan Corona virüsünden etkilenen kişi sayısı giderek yükseliyor. Ölenlerin sayısı 170’e yükselirken, etkilenen kişi sayısı 7.711 olarak açıklandı. Dünya sağlık örgütü acil toplantı kararı aldı. Bu karar sonrası borsalardaki satışlar güçlenirken, Asya borsalarında sert satışlar yaşanıyor. ABD vadelileri de BIST sonrası %0,7’ye yakın ekside seyrediyor.

Global piyasalarda riskten kaçınma eğilimi devam ederken, BIST’te de kar satışlarının devam etmesi beklenmektedir. TL, EM para birimlerindeki değer kayıplarına paralel günü sınırlı değer kaybı ile kapatırken, yurtiçi 10yy tahvil faizleri düşüşüne devam ederek %10,06 ile Ekim 2016’dan beri en düşük seviyesini test etti.

CDS’lerde benzer şekilde 235 seviyelerini test ederek Nisan 2018’den beri en düşük seviyesini test etti. CDS’lerin düşüşüne devam etmesi TL varlıklara ilişkin risk alma iştahının orta vadede güçlü kalmaya devam edeceğine işaret ediyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş devam ederken, bu TL varlıkların yurtdışı piyasalara göre daha dirençli olmasını sağlıyor.

Volatilite endeks VIX 16,4 seviyelerinde seyrederken, kritik 20 seviyelerine doğru yükseliş başta ABD borsaları olmak üzere borsalardaki satışların ve volatilitenin güçleneceğine işaret edecektir. Virüsün hızla yayılmaya devam etmesi durumunda piyasalardaki satışların güçlenerek devam etmesi ve türbülansa dönüşme olasılığı var. Bazı şirketlerin Çin’de operasyonlarını durdurması sonrası bazı ekonomistler büyüme beklentilerini düşürmeye başladı.

Yurtdışı piyasalardaki satıcılı seyre paralel BIST’in güne satış baskısıyla başlaması beklenmektedir.

BIST’te gün içinde tepki yükselişi denemeleri olsa da hafta genelinde olduğu gibi tepki yükselişlerinin satışı fırsatı olarak kullanılması beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları:

Serbest piyasada dün 5,9375-5,9731 bandında işlem gören USD/TRY paritesi önceki kapanışa göre %0,12 oranında değer kazanarak günü 5,9405 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %0,06 oranında değer kaybetti.

Borçlanma araçları piyasasında dün on yıllık gösterge tahvilinin getirisi %10,06-%10,19 seviyeleri arasında dar bir bantta hareket ederek günü önceki kapanışa göre 17 baz puan düşüşle %10,15 seviyesinden tamamladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)