E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGlobal piyasalarda gözler Powell’a çevrildi---

Global piyasalarda gözler Powell’a çevrildi

Global piyasalarda gözler Powell’a çevrildi
22 Eylül 2020 - 09:05 borsagundem.com

A1 Capital tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış bekleniyor

BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününü, yüzde 2,24 düşüşle 1.087 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 16,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 2,73 ve holding endeksi yüzde 2,40 değer kaybettiği günde, Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 8,04 ile spor, en çok gerileyen ise yüzde 4,47 ile madencilik olduğu görüldü.

ABD Borsaları günü düşüş ile tamamladı. ABD’de ana endeksler tarafında Dow Jones endeksi yüzde 1,84, S&P 500 endeksi yüzde 1,13 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,13 değer kaybetti.
Gün içerisinde, ABD ile Çin arasında yaşanan gerilim, virüs pandemisine dair artan vaka sayısı ve ekonomik belirsizlikler risk iştahında azalışlara neden olurken, borsalar üzerinde baskıyı artırdığı görüldü.

Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü düşüş ile tamamladı. Kapanışta, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,74, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 4,37, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 3,38 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 3,75 düşüş kaydedildi.

Bugün, Yurtiçinde Tüketici Güveni verisi takip edilirken, Global piyasalarda İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey’in ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları yakından izlenecek.

Yeni işlem gününde, Japonya Borsası resmi tatil dolasıyla kapalı. Asya seansında işlem gören endeks ve global endeks vadeli işlem sözleşmelerine bakıldığında, risk iştahının seyrinin fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar

• Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, Fransız ve Alman parlamenterlerin ortak toplantısında yaptığı konuşmada, "Mevcut ortama ilişkin belirsizlik, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki etkilerine ilişkin çerçeve dahilinde kurlardaki gelişmeler dahil, gelen enformasyonun çok dikkatli değerlendirilmesini gerektiriyor," dedi ve "Yönetim Konseyi, enstrümanlarının tümünü, uygun gördüğünde, kullanmaya hazır olmaya devam ediyor" şeklinde görüşünü tekrarladı.
• ABD ile Çin arasındaki iki yönlü yatırımlar, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkilerin bozulması ve pandeminin işletme güvenini olumsuz etkilemesiyle 2020'nin ilk yarısında yaklaşık dokuz yılın en düşük seviyesine gerilediği açıklandı.
• Yurtiçinde, Merkezi yönetim brüt borç stoku, ağustos sonu itibarıyla 1 trilyon 810,4 milyar lira olduğu açıklandı.
• Fed Başkanı Powell’ın bugün Temsilciler Meclisinin Finansal Hizmetler Komitesinde, Koronavirüs Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik Yasası'na (CARES) ilişkin yapacağı sunumun metni yayımladı. Metinde, Ekonominin önündeki yol oldukça belirsiz olduğu ifade edilirken, bankanın araçlarını, toparlanmanın olabildiğince güçlü olmasını sağlamak ve ekonomiye verilen kalıcı zararı sınırlamak için ne kadar sürerse sürsün kullanmaya kararlı olduğuna yer verildi.
• ABD, İran Savunma Bakanlığı ve Venezuela lideri Maduro'ya yönelik yeni yaptırımlar uygulamaya başladığını açıkladı. Washington, diğer BM üyelerini de bu yaptırımları uygulamaya davet etti. (Kaynak: DW)
• Fitch Solutions, 22 Eylül tarihinde (Bugün) Türkiye'nin MakroEkonomik görünümü konulu webinar düzenleyecek.
• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı değerlendirmede, "Aşı çalışmalarında dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmenin yanında kendi aşımızı üretme yolunda hızla ilerliyoruz. Hâlen süren 8 aşı geliştirme çalışmasından 2'sinde hayvan deneyleri başarıyla tamamlandı. Özel sektöre ait bir firmanın altyapısı aşının üretimine uygun hâle getiriliyor. İnşallah önümüzdeki yılın ilk aylarında bu aşıları milletimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz" ifadelerine yer verdi. (Kaynak: DW)
Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Küresel piyasalar, yeni haftaya risk iştahında azalma ile başladı

Küresel piyasalarda ikinci dalga korkusu

Yabancı yatırımcı bazı hisselerden tamamen çıktı

Bankalar öncülüğünde artan satış baskısı, risk iştahını zayıflattı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)