E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGlobal piyasalarda gözler Fed toplantısına çevrildi---

Global piyasalarda gözler Fed toplantısına çevrildi

Global piyasalarda gözler Fed toplantısına çevrildi
16 Eylül 2020 - 09:04 borsagundem.com

A1 Capital tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

ABD’de dün açıklanan ekonomik verilerin birçoğunun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ve aşı sürecien yönelik gelişmeler risk iştahında artışları desteklediği görülürken, artan risk iştahının olumlu etkisi ile birlikte ana endekslerin günü değer kazanımı ile tamamladığını gördük. Ana endeksler tarafında Dow Jones endeksi yüzde 0,01, S&P 500 endeksi yüzde 0,49 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,21 yükseliş görüldü.

Borsa İstanbul günü yüzde 0,36 değer kazancıyla günü 1.111 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 16,6 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,09 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,40 değer kazandığı günde Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,43 ile metal eşya makina, en çok gerileyen ise yüzde 9,68 ile spor olduğu görülüyor.

Almanya ve Euro Bölgesi’nde açıklanan ZEW Ekonomik Güven Endeksi’nin beklentilerin üzerinde gerçeklemesi ve küresel piyasalarda risk iştahında yaşanan toparlanma eğilimi ile birlikte Avrupa Borsalarının birçoğunun günü değer kazandığı görüldü. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,32, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 0,82, Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,18 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,32 değer kazandığı görülmekte.

Bugün, ABD Merkez Bankası (FED) 2 günlük süren Eylül ayı toplantısına dair karar metni açıklanacak. Karar metninde bankanın faiz koridoruna yaklaşımı ve komite üyelerinin ilerleyen döneme dair para politikasına bakış açısı ile ilgili mesajlar aranmaya devam edilecek. Ayrıca, yayımlanacak olan ekonomik projeksiyonlar ve düzenlenecek olan basın toplantısında Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları yakından izlenecek. Başkan Powell’ın açıklamaları ile birlikte başta para birimleri olmak üzere diğer finansal enstrümanlar üzerinde oynaklık artış gösterebilir.

Yeni işlem gününde, Asya seansında işlem gören endeksler ve endeks vadeli işlem sözleşmelerinde fiyatlama davranışlarında ayrışmaların devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar
• TÜİK tarafından açıklanan Konut Satış İstatistikleri verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları 2020 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %54,2 artarak 170 bin 408 oldu.
• Oracle Corp.'un yakından izlenen TikTok'un ABD operasyonlarını satın alma teklifi yalnızca ABD ulusal güvenlik incelemerinden geçmekle kalmayacak, aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump'ın da desteğine ihtiyacı olacağı açıklandı. (Kaynak: Bloomberght)
• Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ağustos ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarına göre, Merkezi yönetim bütçesi Ağustos ayında 28.2 milyar TL fazla verdi. Faiz dışı denge ise Ağustos'ta 40.1 milyar TL fazla verdiği kaydedildi.
• ABD'de açıklanan Sanayi Üretimi verisi Ağustos ayında yüzde 0.4 ile beklentilerin altında bir artış gösterdi.
• ABD Başkanı Donald Trump, "Aşıya çok yakınız. Gerçeği bilmek istiyorsanız, bir önceki yönetim olsaydı FDA [ABD Gıda ve İlaç Yönetimi] ve onaylar yüzünden aşının gelmesi yıllar sürebilirdi. Ama bizim aşıya ulaşmamıza haftalar kaldı, 3 hafta, 4 hafta içinde olabilir."şeklinde açıklaması medyada yer aldı. (Kaynak: Bloomberght)
• Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), ABD'nin Çin mallarına uyguladığı gümrük tarifelerinin uluslararası kurallara aykırı olduğunu bildirdi.
• ABD Ticaret Temsilciliği Ofisinden yapılan açıklamada, Kanada hükümetiyle yapılan görüşmelerin ardından, ABD'nin alaşımsız, işlenmemiş alüminyumun ticaretini 2020'nin son 4 ayından normalleştirmeye karar verdiği açıklandı.
• Yunanistan Başbakanı Miçotakis'ten Doğu Akdeniz ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye ile görüşmelere hazır olduklarını ifade etti.
• Moody's Türkiye'deki 12 bankanın döviz cinsi uzun vadeli mevduat notlarını düşürdü. Altı bankanın uzun vadeli karşı taraf risk derecelendirmeleri (CRR) ve uzun vadeli karşı taraf risk değerlendirmelerini (CRA) ve bir bankanın uzun vadeli öncelikli teminatsız notunu bir kademe ve üç bankanın uzun vadeli yabancı para cinsi notunu CRR'si iki kademe düşürdü. Kredi derecelendirme kuruluşu, 13 bankadaki not indirimlerinin, Moody's'in 11 Eylül 2020'de Türkiye'nin kredi notunu negatif görünüm ile B1'den B2'ye düşürmesinden kaynaklandığını açıkladı. (Kaynak: https://www.moodys.com/research/Moodys-downgrades-13-Turkish-banks-outlooks-remain-negative--PR_432216)
Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Fed açıklaması öncesi güçlü seyir

Halka arz ve şirket evlilikleri piyasalarda yakından takip ediliyor

Küresel hisse senetlerinde, düzeltme sonrası toparlanma çabası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)