E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGlobal imalat sanayi sağlam seyrediyor---

Global imalat sanayi sağlam seyrediyor

Global imalat sanayi sağlam seyrediyor
04 Kasım 2013 - 16:32 borsagundem.com

Ekim ayında imalat sanayi beklenti endekslerinin sağlam seyrettiği görüldü

Ekim ayında imalat sanayi beklenti endekslerinin sağlam seyrettiğini görmekteyiz. Ancak kritik soru beklenti verilerinin ne ölçüde gerçek aktivite verilerine yansıyacağı konusu. Geçmiş dönemde her iki seri arasındaki ayrışmayı göz önüne aldığımızda belirsizliğin sürdüğünü söylemek mümkün. Nitekim Euro bölgesinde toparlanma zayıf ve eşit dağılımlı değil; ABD’de özellikle özel sektör yatırımları durağan. Ancak, Ekim beklenti endekslerinde (ABD, Almanya) yer alan yatırım eğilimlerindeki düzelme ümit verici; bu da gelecek dönemde sanayi üretimi verilerine yansıyabilir ancak toparlanmanın direncini asıl belirleyecek olan talepteki seyir.
ABD: Ekim ayında ABD’de borç sorununun yarattığı belirsizliğin tüketici ve yatırımcı güveninde yol açtığı olumsuzluğa rağmen, öncü göstergeler olumlu seyrini sürdürüyor. İmalat sanayindeki faaliyetlere ilişkin beklentileri gösteren ISM İmalat Sanayi Endeksi, beklentilerin üzerinde artarak (beklenti: 55, gerçekleşen: 56,4), 30 ayın en yükseğine tırmandı.
Üretim ve istihdam, hükümet kapanmasının etkisiyle, sınırlı da olsa düşüş kaydederken, özellikle ihracat siparişlerindeki artışlar dikkat çekici. Bu gelişmede Haziran-Ekim döneminde %4,5 yükseliş gösteren Euro dolar paritesinin etkili olduğunu değerlendiriyoruz. Ancak, sanayi üretiminde gerçekleşen veriler hala ISM beklenti endeksinin ima ettiğinden daha zayıf bir seyir seyrediyor. İki veri arasında bir ayrışma söz konusu. Dolayısıyla ekonomik faaliyetler konusunda net bir sonuç çıkarılamıyor; belirsizlik devam ediyor.
Bu hafta Perşembe ABD’de 3. çeyrek büyüme rakamları açıklanacak. Beklenti: %1,9 yıllıklandırılmış çeyreksel değişim olacağı yönünde, 2. çeyrek rakamı %2,5 idi. Ekonomik toparlanma belirsizliklere bağlı olarak bir miktar yavaşlamaya işaret ediyor. 3. çeyrek büyüme gerçekleşmesi varlık alım programının seyri açısından da önem arz ediyor.
Euro Bölgesi: Euro Bölgesi’nde PMI seviyesi son 4 aydır 50 eşik seviyesinin üzerinde seyrediyor. Ekim ayında 51,3 seviyesinde gelen imalat sanayi PMI endeksi, ekonominin ılımlı fakat kırılgan seyrinin devam ettiğine işaret ediyor. Bölgenin en büyük ülkesi Almanya’da PMI endeksi 51,7 seviyesinde; detaylara bakıldığında yatırım ve ara mal üretimi artış kaydetti. Fransa’da ise PMI geriliyor: 4 ayın en düşüğünde.
Euro bölgesinde ekonomi 2. çeyrekte resesyondan çıktı. Destekleyici para politikası ile bu toparlanmanın korunması amaçlanıyor. Bu hafta Perşembe günü ECB toplantısı ve faiz kararı var. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası toplantısı sonrası, destekleyici para politikasının uzunca bir süre devamı konusundaki duruşun devam etmesini bekliyoruz. Faiz oranlarının bu toplantıda sabit tutulması ancak eğilimin gevşeme yönlü olması bekleniyor.
AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)