E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGlobal finansal piyasalarda olağan çalkantı---

Global finansal piyasalarda olağan çalkantı

Global finansal piyasalarda olağan çalkantı
03 Ekim 2022 - 08:21 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Artık global finansal piyasalardaki çalkantı olağan hale gelmiş görülüyor. Çünkü neredeyse iki haftada bir çalkantı yüksek, volatilite yüksek yazmak ve söylemek sıradan hale gelmiş durumda. Geçen hafta da benzer bir şekilde hem tahviller hem de hisse senetleri için çalkantılı bir hafta daha geçirdik. Bu sefer başrolde İngiltere Merkez Bankası vardı.

Yeni Truss hükümeti tarafından tasarlanan ve büyük vergi indirimleri de dahil olmak üzere ekonomiyi desteklemek için pahalı bir mini bütçenin açıklanmasıyla piyasanın istikrarı bozuldu. Bu harcama, enflasyonla mücadele için faiz oranlarının yükseldiği bir dönemde yatırımcıları memnun etmedi. Piyasa, Truss hükümetinin ilk adımlarını anlaşılmaz buldu. BoE, İngiliz emeklilik fonları için bir deprem
yaratmamak için yaldızlı bir geri alım programını yeniden başlatarak müdahale etmeye bile zorlandı. Konuşan merkez bankacılarının tamamımın önceliği de aynıydı. Ekonomik aktivite için ödenmesi gereken bedel yüksek olsa bile enflasyonun boynunu kalıcı bükmek. ABD Merkez Bankası'nın daha
fazla faiz artırımı öngördüğü için takip ettiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi verileri, Temmuz ayındaki %0,1'lik düşüşün ardından geçen ay %0,3 artış gösterdi. Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard’da , ABD merkez bankasının enflasyonu dizginleme çabalarının bir parçası olarak bir süre daha yüksek faiz oranlarını koruması ve faiz oranlarını erken düşürmeye karşı önlem alması gerektiğini söylerken, AB tarafında ise Flaş enflasyon verilerine göre, Euro bölgesi enflasyonu da Eylül ayında %10'luk rekor seviyeye çıkarak tahminleri aşıyordu.

Bu haftanın gündemine baktığımızda; gözler Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verisinden olacak, öncesinde Salı günü JOLTS iş ilanları anketi ve Perşembe de ADP tarım dışı verisi var. AB tarafında ise yine Perşembe günü ECB toplantısının ayrıntılı tutanaklarına bakacağız.

Resesyon korkusuyla düşüş trendi olan petrol piyasasında gözler. OPEC+ toplantısında olacak. Beklenti; Rusya'nın genişletilmiş kartelin tamamı için günde toplam bir milyon varillik bir kesinti önerisinin kabul edilmesi yönünde. Bu düşüş önemli görünse de OPEC+'ın üretim kotalarının çok altında üretim yaptığını hatırlatmak isteriz. Ian Kasırgası da Meksika Körfezi'nde büyük aksamalara neden oldu ve bölgedeki petrol üretiminde %10'un biraz üzerinde bir düşüşe neden oldu ve sonuç Brent haftalık %1,24 değer kaybında. Yurtiçinde ise en kritik veri bugün alacağımız Eylül ayı enflasyon verisi. Bloomberge göre Piyasa beklentisi %3.15 forekse göre ise %3,75 seviyesinde. Bizim beklentimiz ise %3.70 ve beklentimiz gerçekleşirse TÜFE yıllık %84,6 seviyesine çıkmış olacak.

Petrolde sert yükseliş

 

Günün önemli şirket haberleri 03/10/2022

 

Piyasalarda bankacılık krizi endişesi!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)