E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGlobal Economics'in 2018 için öngörüleri---

Global Economics'in 2018 için öngörüleri

Global Economics'in 2018 için öngörüleri
21 Aralık 2017 - 18:46 borsagundem.com

Global Economics küresel ekonomik piyasalarda önümüzdeki yıl yaşanacak olaylara dair 10 önemli öngörüde bulundu.

BORSAGUNDEM.COM

Kurumun yayınladığı raporda, 2018 yılının bir diğer güçlü küresel ekonomik büyüme gözlenen yıl olacağı ve istihdamın ve destekleyici politikaların etkili olduğu ancak enflasyonun yavaşça yükselerek hedef seviyelere ulaşacağı bir yıl olarak görüldü.
Kurumun raporunda şöyle denildi:

• 2018'in güçlü küresel büyümenin etkili olacağı bir diğer yıl olmasını bekliyoruz. İstihdam oranları artmaya devam edecek, destekleyici politkalar ABD'deki mali canlandırma önlemleri de dahil olmak üzere sürecek. Gelişmiş ekonomilerin çoğunda enflasyon yavaşça artarak hedef seviyelere ulaşacak. Bununla birlikte merkez bankaları canlandırma önlemlerini geri çekecek. Merkez Bankalarının dikkati kademeli bir şekilde mali istikrar riskine yoğunlaşacak. Emtia üreticisi olan Brezilya ve Rusya gibi ülkelerde ekonomik büyüme güç kazanacak, fakat Çin, merkez bankasının politikaları nedeniyle ekonomik büyümesinde yavaşlama gözleyecek. Buna ek olarak 2019 yılında ABD öncülüğünde bir yavaşlama yaşanacak, ABD'de faiz oranlarındaki artış hisse senedi piyasalarına düşüş getirecek.

Bu gelişmeler ışığında 2018 yılı için öngörülen gelişmeler şöyle oldu:

1. ABD Merkez Bankası Fed faiz oranlarını 2018 yılında 4 kez artıracak, ABD'de genişlemenin temekl sürükleyicisi yine geçerli olcak ve GSYİH'nın yüzde 0.8'ine karşılık gelen mali canlandırmadan destek alacak. Bu GSYİH'nın yükselişinde etkili olacak ve GSYİH artışını yüzde 2.5 düzeyine taşıyacak. İşsizlik yüzde 4 seviyesinin altına gerileyecek. bunun sonucu olarak çekirdek ve gösterge enflasyon oranlarının yıl sonuna kadar Fed'in hedef düzeyinin üzerine çıkmasını bekliyoruz.


2. ECB yıl boyunca varlık alımlarını sürdürecek. Euro bölgesinin güçlenmesinde istihdamdaki istikrarlı artış ve bankacılık sektörünün sağlığının güçlenmesi gibi unsurlar etkili oldu. Buna ek olarak mali poılitikalar geniş ölçüde doğal seviyelerinde ve belirsizlikler azalmış durumda bulunuyor. Almanya'daki siyasi sorunlar bu zamana kadar önemli bir ekonomik sonuş doğurmadı. Enflasyon düşük seviyelerde olmakla birlikte, ECB'nin dikkatli olmasını ve tüm yıl niceliksel gevşemeye devam etmesini bekliyoruz.

3. İngiltere Merkez Bankası Brexit endişelerine karşın büyümenin güçlenmesi nedeniyle, para politikalarını daraltacak. Genel beklenti İngiltere'de GSYİH artışının önümüzdeki yıl yavaşlayacağı yönünde oluşsa da bizim beklentimiz bu yıl yüzde 1.5 seviyesinde olan büyümenin önümüzdeki yıl yüzde 2 seviyesinde olacağı ve enflasyonun yüzde 3 seviyeisnden yüzde 2 seviyesine gerileyeceği yönünde oluşuyor.

4. Japonya Merkez Bankası, ultra gevşek para politikalarını sürdürecek. Bu yıl yüzde 1.7 seviyesine etkileyici bir yükseliş yaşamış olan büyüme oranı 2000 yılında bu yana görülen ortalama oran olan yüzde 1'in hemen altına gerilemesini bekliyoruz. Aynı zamanda, enflasyon, marjinal bir artışla bu yılki yüzde 0.5 seviyesinden yüzde 0.7 seviyesine yükselecek.

5. Kanada ekonomisi güç kaybedecek ve konut fiyatları düşecek. 2018 yılının Kanada'nın konut fiyatlarında oluşan balonun nihayet patlayacağı bir yıl olacağını düşünüyoruz. GSYİH'ya dair beklentimiz ise bu yıl yüzde 3 cibarında olan büyümenin önümüzdeki yıl ilk çeyrekte yüzde 1 seviyeisne gerileyeceği yönünde oluşuyor. Bu gelişmeler, Kanada Merkez Bankasını politika yönünü terse çevirmeye ve faiz oranlarını yüzde 0.5 seviyesine geri çekmesine neden olacaktır.

6.Para politikalarının değişmesi doları güçlendirecek. Bizim beklentimiz Fed'in bu yıl faizleri 4 kez artıracağı yönünde oluşuyor. Piyasalar ise 3 kez faiz artışı öngörüyor. ECB'nin ise faiz oranlarını 2019 sonuna kadar değiştirmeyeceğini öngörüyoruz. Japonya Merkez Bankası'da kesinlikle değiştirmeyecek. Merkez Bankaları arasındaki bu politika farklılıkların doları euro karşısında 1.10 seviyesine ve yen karşısında 120 seviyesine yükseltmesini bekliyoruz.

7. Çin ekonomisinde büyüme yavaşlayacak ancak bunun dünyanın geri kalanı üzerindeki etkisi sınırlı düzeyde olacak. Resmi olarak Çin yüzde 6.5 oranında büyüme hedefliyor aqncak gerçek büyümenin yüzde 5 seviyesininaltına gerilemesini bekliyoruz. Öte yandan pek çok yorumcu Çin Merkez Bankası'nın sıkılaştırma politikalarının süreceğini öngörüyor ancak bizim düşüncemiz, politikaların ekonomide sert bir düşüşü önlemek adına gevşeyeceği yönünde.. Şangay Bileşik endeksi
iki yıl önce olduğundan daha az köpüklü görünüyor ve yuenin değerine yönelik endişeler ülkeden sermaye çıkışının durması nedeniyle azalmış görünüyor ve döviz rejimi daha esnek durumda.

8. Brezilya ve Rusya'da büyüme beklentileri aşacak. 2017 yılında resesyondan çıkmış olan emtia üreticisi gelişmekte olan ülkelerde büyüme önümüzdeki yıl güç kazanacak. Brezilya ve Rusya'da kullanılmak için bekleyen bol miktarda atıl kapasite sözkonusu ve Rusya'da para politikalarının beklenenden daha gevşek seviyede olacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte uzun vadeli görünüm halen zayıf bulunuyor ve Rusya'da yapılacak olan başkanlık seçimlerinin bir değişim getirmesi beklenmiyor.

9. Güçlü küresel talebe karşın petrol fiyatları geriliyor. Brent türü petrol önümüzdeki yıl üretimin artışını sürdürecek olması nedeniyle 55 dolar seviyesine gerileyecek. Suudi Arabistan ve İran arasındaki sürtüşme, bir askeri harekata dönüşmediği sürece petrol fiyatları üzerinde kalıcı bir yükseliş getirmeyecek. Çin'in petrol ithalatı ise yavaşlayan ekonomi ve stratejik stokların düşürlmesi karşısında kırılgan olacak.

10. Dönemsel bir aşağı düşüşe dair endişeler yılın sonlarına doğru etkili olacak. 2018 bir diğer iyi yıl olsa da biz yıl sonuna doğru gelişmiş ekonomilerde büyümenin düşüşe geçeceğini düşünüyoruz. istihfddam artışı yavaşlayacak ve daha sıkı para politikaları harcamaları kısıtılayacak. Bu durum özellikle ABD'de kendini hissettirecek ve ABD için 2019 ya da 2020'de bir resesyon riski oluşacak. Bununla birlikte euro bölgesinde bir yavaşlama dönemi bekliyoruz. 2019 yılında büyümenin önemli ölçüde yavaşlayacağını öngörüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)