E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGıda krizi, korumacılığı arttırıyor---

Gıda krizi, korumacılığı arttırıyor

Gıda krizi, korumacılığı arttırıyor
25 Mayıs 2022 - 08:15 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Dünya Ekonomik Forumu'ndaki iş dünyası liderleri ve politika yapıcılar, büyüyen bir dünya gıda krizinin, sorunu daha da büyütmesi muhtemel ve daha geniş bir ticaret savaşına yol açabilecek ülkelerin korumacı hareketlerini hızlandırdığını söyledi. Ülkelerdeki korumacılık önlemleri , önce petrol ve türevleri, sonra endüstriyel metal, gıda kalemleri olarak devam ediyor. Dünyanın en büyük şeker üreticisi ve Brezilya'dan sonra en büyük ikinci ihracatçı olan Hindistan dün stratejik bir karar daha aldı. Yurt içi fiyatların yükselmesini önlemek için bu sezonun ihracatını 10 milyon tonla sınırlayarak altı yıldan beri ilk kez şeker ihracatına kısıtlamalar getirdi.

Davos'ta korumacılık ön plana çıkıyor ve tam anlamıyla bir ticaret savaşından kaçınmak için acil müzakere çağrılarına yol açıyor. Gıda ve gübre ihracatına kısıtlamalar getiren yaklaşık 20'den fazla ülke var ve bu sadece sorunu daha da büyütüp işleri daha da kötüleştirebilir.

ABD'de yeni konut satışları Nisan ayında aylık bazda %16,6 düşerek dokuz yılın en büyük düşüşünü gösterince , güvenli limana yönelim ile ABD Hazine tahvillerinin getirileri bir ayın en düşük seviyelerine indi. 10 yıllık tahvil %2.768 ve 2 yıllık tahvil %2.464'de.

Petrol fiyatları, kısıtlı arz beklentisiyle yükseldi ABD ham petrol vadeli işlemleri varil başına 110.45$'da kaldı ve Brent, 114.22$'a yükseldi.

Asya piyasaları , küresel büyüme endişeleri ve zayıf ABD ekonomik verilerinin yarattığı baskıya rağmen güne çoğunlukla pozitif devam ediyorlar. MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,35, Avustralya hisseleri %0,33, Seul %0,61 ve Tayvan %0,2 yükselişteyken, Japon Nikkei ise %0,18 negatif.

Altın 2 haftanın zirvesinden geriledi

 

Petrol fiyatları yükselişte

 

Günün önemli şirket haberleri 25/05/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)