E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGıda fiyatlarındaki düşüş dördüncü ayında---

Gıda fiyatlarındaki düşüş dördüncü ayında

Gıda fiyatlarındaki düşüş dördüncü ayında
05 Ağustos 2022 - 11:15 borsagundem.com

Global gıda fiyatları son 4 aydır geriliyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yayınladığına göre, Küresel Gıda Fiyatları Endeksi Temmuz ayında, iki basamaklı bir düşüş kaydeden temel tahıl ve bitkisel yağ fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte son 10 yılın en sert aylık düşüşünü gösterdi.

Yakından izlenen endeks, bu sene başındaki tarihi rekorlarını kırdığından bu yana , ard arda 5’inci ayında geriledi ve geçtiğimiz Haziran ayına göre yüzde 8,6 düşerek Temmuz ayında 140.9 olarak gerçekleşti.

Bununla birlikte, küresel ölçekte en çok işlem gören gıda emtia ürünlerinin fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen endeks, 2021 yılının Temmuz ayına kıyasla yüzde 13,1 daha yüksek bir seviyede kaldı.

Bitkisel yağ fiyatları son 10 ayın en düşük seviyesinde

FAO Bitkisel Yağ Fiyatları Endeksi, Haziran ayına göre Temmuz’da yüzde 19,2 düşerek son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi. Palm yağı fiyatlarının Endonezya'dan bol miktarda ihracat imkânı beklentisi, palm tohumu yağının bol miktarda yeni ürün arzı beklentilerine yanıt vermesi ve soya yağı fiyatlarının uzun süreli durgun talep nedeniyle düşmesiyle birlikte, tüm yağ türleri için uluslararası fiyatlarda düşüşler yaşandı.

Tahıl Koridoru fiyatları düşürdü

FAO Küresel Tahıl Fiyat Endeksi de ay içinde yüzde 11.5 geriledi ancak bu oran Temmuz 2021 fiyatlarına göre yüzde 16.6 daha yüksek bir seviyede. Endekste temsil edilen tüm tahıl fiyatlarının düşmesine buğday fiyatlarındaki yüzde 14.5’lik düşüş öncülük etti. Bu düşüşe kısmen Ukrayna ve Rusya arasında tahıl ihracatındaki engellerin (önemli Karadeniz limanlarının açılması) kaldırılmasına yönelik anlaşmanın hayata geçmesi ve kısmen de Kuzey Yarım Küre’deki hasat mevsimi neden oldu. Küresel pirinç fiyatları da 2022’de ilk kez düştü.

Şekerdeki sert düşüşü sıcaklar önledi

FAO Şeker Fiyat Endeksi de küresel ekonomik yavaşlama beklentilerinden kaynaklı olarak talebe ilişkin endişeler, Brezilya para birimi olan Real’in değer kaybetmesi ve ethanol fiyatlarındaki düşüş beklentileriyle beraber Brezilya’da öngörülenden daha yüksek seviyede üretimin gerçekleşmesi gibi nedenlerle yüzde 3,8 geriledi. Hindistan'da daha fazla ihracat ve olumlu üretim beklentileri de dünya şeker fiyatlarındaki düşüşe katkıda bulunurken, Avrupa Birliği'ndeki kuru ve sıcak hava, şeker pancarı rekoltesine ilişkin endişeleri alevlendirerek daha keskin fiyat düşüşlerini önledi.

FAO Süt Ürünleri Endeksi ise, ticaretin durağanlaştığı bir süreçte, geçtiğimiz Haziran ayına göre yüzde 2,5 geriledi. Ancak bu oran da 2021 Temmuz ayına göre yüzde 24,5 daha yüksek. Avrupa'nın turistik destinasyonlarındaki talep artışının desteğiyle, süt tozu ve tereyağı fiyatları düşerken, peynir fiyatları sabit kaldı.

FAO Et Fiyatları Endeksi Temmuz ayında, büyük ve küçükbaş hayvanlar ile domuz etindeki ithalat talebinin zayıflamasıyla yüzde 0,5 oranında geriledi. Kümes hayvanlarında ise tam aksine, güçlü küresel talep ve daralan arz ile birlikte Kuzey Yarımküre ’de görülen Kuş Gribinin de etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Gıda Komitesi'nde gıda fiyatları ele alındı

 

Fitch'ten gıda enflasyonunda 2023 tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sosyolog 05 Ağustos 2022 19:07

    Bir ürün düşsede diğer ürüne yapılan zam onu etkisiz hale getiriyor bence ayrıca düşüşten çok zam görüyorum

  • Aç susuz05 Ağustos 2022 15:55

    Türkiye'de düşen gıda fiyatı yok aksine yükseliş devam, 4.5 kg salça 130 TL olmuş, 28 TL'ye alıyordum, globalde ise fiyatlar zaten Türkiye'de ki kadar yüksek değildi, bizdeki fiyatlar artık freni patlamış kamyon gibi,mutlaka kaçış rampası lazım. Domates 20 TL haftada 10 kg domates tuketiyorduk, bu sadece domates örneği. Bunun turşusu var reçeli var salçası var meyvesi var

  • KILIÇ05 Ağustos 2022 14:52

    bu ülkede düşen bir şey varsa tl nin degeri en degersiz para olarak TL..

  • Vatandaş05 Ağustos 2022 13:37

    Günün şakası mı? Yerinde sayan olsa da düşeni göremedim..

  • varmı05 Ağustos 2022 13:14

    inanan varmı )))))

  • 2023 bi umut05 Ağustos 2022 13:00

    Global farklı Türkiye farklı.. Mazot benzin zamları bizde aşırı oldu o yüzden bizde düşüş pek olmaz bence. Seçim öncesi yüksek makarna ihtiyacını bu tahıl gemisi karşılarsa ancak..

  • Mucise Reis : )05 Ağustos 2022 11:38

    Yani ekmek ucuzlayacak mı ?