E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGıda fiyatlarındaki artış küresel ekonomiyi zorluyor---

Gıda fiyatlarındaki artış küresel ekonomiyi zorluyor

Gıda fiyatlarındaki artış küresel ekonomiyi zorluyor
13 Eylül 2021 - 17:57 borsagundem.com

Pandemi sebebiyle oluşan tedarik zinciri sıkışması, sevkiyat problemleri gibi sorunlar küresel gıda fiyatlarını artırdı. Uzmanlar harcamalarını daha çok gıda üzerine yapan ekonomilerin bu krizden daha çok etkileneceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel gıda fiyatları bir yıldan biraz fazla bir süredir tırmanıyor. Gelirlerinin daha büyük bir kısmı temel tüketici harcamalarına yöneltme eğiliminde olan gelişmekte olan piyasalarda ise üzerindeki baskılarsa artıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün son verilerine göre son 15 ayda gıda fiyatlar yüzde 40 arttı. Söz konusu oran 2010-2011 yıllarında Arap Baharı protestolarını teşvik eden gıda fiyatları yükselişinden bu yana kaydedilen en büyük artışı ifade ediyor.

Yükselen emtia fiyatları her zaman tüketicilere yansımıyor. Ancak Financial Times’ın haberine göre JPMorgan ekonomistleri yükselen fiyatları büyümeyi yavaşlatan “bir sesten ibare değil bir işaret” olduğunu belirtiyor. Banka ekonomistleri, fiyatlardaki yükselişin sonucunun muhtemelen bu yaz “hane halkları satın alma gücünde sıkılaşmaya” neden olacağını ve küresel tüketici güveninde düşüşe katkıda bulunacağını belirtti. JPMorgan bu şokun etkisinin gelişmekte olan pazarlarda “çok daha büyük” olacağı ve gelecek yıla kadar sürebileceği konusunda uyardı.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre gıda fiyatları tıpkı enerji fiyatları gibi genellikle istikrarsız olmasıyla bilinirler. Mevsimsel sorunlar ve yerel aksaklıklar genellikle temel gıda fiyatlarının değişmesine neden olabilir. Bu sebeple söz konusu fiyatlar genellikle merkez bankalarının daha fazla göz önünde bulundurduğu çekirdek enflasyonun dışında tutulurlar.

Ancak bu yıl hem gıda fiyatları hem de çekirdek enflasyon benzeri piyasa güçleri tarafından etkilendi. Tedarik zinciri sıkıntıları, artan taşıma maliyetleri ve korona virüsün sebep olduğu diğer olumsuz gelişmeler bu sebeplerden birkaçı. Bu durum merkez bankalarının cevap olarak faiz oranlarını yukarı çekme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına geliyor. JPMorgan özellikle enflasyonun yüksek olduğu ve politikacıların bu gidişatı kontrol alma konusunda tüketicilerin daha şüpheci olduğu Brezilya, Rusya, Meksika, Kolombiya ve Peru gibi ülkelerde faiz oranlarındaki artışın daha muhtemel olduğunu belirtti.

Cuma günü Deutsche Bank’ın paylaştığı raporda analistler emtia fiyatlarının ılımlı seyretmesi halinde dahi küresel talebin yükselmesine bağlı olarak gelişmekte olan piyasalarda enflasyonun yükselmeye devam edeceğini belirtmişti. Deutsche merkez bankalarını “yavaşlayan büyümeyle giderek daha da zorlaşacak para politikası değiş tokuşu” konusunda uyardı.

Rusya, Cuma günü artan fiyatların önüne geçmek için verdiği savaşta bu yıl beşinci kez politika faizini yükseltti. Financial Times’ın haberine göre diğer gelişmekte olan ülkeler de ekonomik toparlanmalarını riske atarak faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalabilir.

Borsalarda satış uyarısı!

 

Küresel borsalarda geri çekilme yaklaşıyor

 

Yatırımcılar hisse fonlarından çıktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucize Reis : )14 Eylül 2021 10:33

    Evet akadaşlar. İngiltereye gelen inşaat işçisi kardeşimiz. Türkiyede sadece ayda 3 bin tl çalışıyordu. sıva yapıyor, kaynak işleri yapıyor, kiremit diziyor. Türkiyede bu işleri yapıyor. Maaşını geç alıyor, bazen alamıyor. evine para göderemiyor. tatillerde doğudaki evine gidemiyor. Sigorta ehh... Aynı işleri İngilterede yapan bir kadeşmiz. Yaptığı iş aynı inşaat işleri. Günde 8 saat çalışıyor, isterse mesayi karşılığı bir kaç saat daha çalışabiliyor... Kardeşimiz mesayiler ve hafta sonu çalışmaları ile 1 haftada 800 sterlin kazanıyor... Hadi kardeşimiz otomobil pazanıra 2 el tabiki de... ford marka 8 yaşında otomobil alıyor. 1 hafta çalıştı 8 yaşında ford marka otomobil aldı... : )) 3 haftası var 1 aylık maaşa. çalışacak okuyan kardeşinede 500 sterlin Türkiye ye gönderecek... Kuzeni aynı Otomobili ford marka almak için Türkiye de bankadan kredi çekti, 24 ay daha kredi ödemeye devam. Tabi patronu  işinden çıkartmaz ise. : ) -GOOD LUCK

  • doğru14 Eylül 2021 10:00

    bir ülkede milyonlarca suriyeli olursa ve bu ülkenin kaynakları kısıtlı olursa tabiki arz talep dengesi bozulur gıdada ev fiyatlarıda uçuşa geçer...

  • Islak odun14 Eylül 2021 09:14

    Promter eşliğinde alkış tufanı kopartayım derken, ekonomik tufan kopartanları halk yazdı bir kenara

  • Türkoğlutúrk14 Eylül 2021 09:08

    Osmanlı'da böyle battı.galata bankerlerinden borç alıp saray yaptırarak.

  • Olmiii14 Eylül 2021 08:21

    Tek yol tanzim sahi nerde bizim patates soğan tezgahları ? Taze bitti demek ki.

  • Burak14 Eylül 2021 07:48

    Ben enflasyonu yeşil zeytin fiatı ile ölçerim yaklaşık 1 yıl önce 15 tl olan yeşil zeytin fiatı şu anda aynı satıcıda 25 tl oran orantı hesabı yaparsanız % 65 e tekabül ediyor.Maalesef maaşlar eriyor.

  • yunus13 Eylül 2021 23:18

    Ersan Şen hoca enflasyonu söyledi %80 dedi.

  • astor13 Eylül 2021 21:44

    valla hiç umrumda degil. 2500 lira emekli maaşı alıpta ekonomi cok iyi diyen düşünsün.

  • Erol14 Eylül 2021 09:09

    En düşük emekli maaşı 1.600 lira. Chp döneminde emekli olanlar daha yüksek maaş alıyor. Akp döneminde kat sayıları düşürdüler.

  • Türkoğlutúrk14 Eylül 2021 09:04

    Ateşin içinde ben olmasam şikayet edeni

  • Orkun13 Eylül 2021 23:58

    Bay KEMALIN umurundami..tek derdi.parlamenter sisteme demek. Yapacagi bir SEY yokki.anlatacak

  • Gur13 Eylül 2021 23:54

    Senin kankalarin gelse daha beter olur..buna inan..

  • Mucise Reis ;)13 Eylül 2021 21:18

    İngiltere kalifi olmayan en düşük 25 yaş üzeri işçi maaşı. 1 saatlik çalışma 8,50 sterlin eder... şimdi günde 8 saat x 8,50 = 68 sterlin en ucuz ücret. not ingilterede yüzde 5 asgari ücretle çalışır. asgari ücret Türkiye gibi genel ücret deildir.... şimdi  68 sterlin kazandık. En yakın standart markete gidelim. Alışveriş başlasın.. 1 lt süt 0,69cent. + 1 kg şeker 0,69 cent +  1 ad  sade ekmek  800 gr 0, 36 cent + 10 ad yumurta 1 sterlin + 1 kg bal 1 sterlın + 1 kg zeytın yağ 1,40 sterlın + 2 kg beyaz et helal 3 sterlın + 1 kg muz  1,20 sterlin + 1 kg armut 0,85 cent + yani Türkiye de bambaşka sorun var arkadaşlar. Hem para kazanmak çok zor, kazanınca da para bereketi yok, herşey pahalı. Bu işleri merkez bankası çözemez. Devlet politikaları, üretim modelleri, yoksa faiz enflasyon bunlar çözüm deil.Bana siyasi damga yapıştıranlar bu gerçeklerden haberi yok. Durum vahim, KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİ laf deil, gerçek yahu.  

  • Mucize Reis : )13 Eylül 2021 21:05

    Ey dış güçler.. marketlerimiz aracılığı ile saldırıyorsunuz...Ay çiçeği kılığına girdiniz. Zeytinyağ kılığına girdiniz. utanmadan islami kuralalra göre kesilen gezen tavuk oldunuz...Müsilajda gezen hamsi kılıgına büründürünüz... Şeytan gibi kılık değiştiriyorsunuz. elhamdülillah, amin bismillah diyerek inadına inadına marketlerden alışveriş yapacağız. Marketler aracılığı ile, milletimizin evlerine darbe yapma girişimlerinizi savuşturacağız. Eyyy cahp,iyipart,hedep, sizde marketçilere zam yapın zam yapın diyerek lobilere ortak oldunuz. Milletimiz bunların bedelini sizlere soracak.... İnadına inadına marketlerden alışveriş yapıp, gerekirse yaprak bağlayıp gezeceğiz... Durmak yok.... yolunmaya devam...

  • TÜRKOĞLU NA..14 Eylül 2021 10:37

    Hocam bırak akpe chp yi. sen Türkiyede doğdun. Sen milletin bir ferdisin. Bütün siyasiler senin refahın için çalışmalı. SEn herhangi birini tutmamalısın. Sana bakan, senin derdini gören, senin sorunarını çözene oy atmalısın. Kapına geldiklerinde açık açık bunu demelisin. Yok ben chp liyim, ne desem OK tamam derim, yok ben AKepeli yim ne derlerse OK tamam derim. yok çyle dünya. Seçmen kaliteli olursa, SİYASİLER VE VEKİLLER KALİTELİ OLUR. İngilterede bir vatandaş oy verdiğinede, oy vermediğinede hesap sorabiliyor. sonraski seçimlerde bambaka eyre oy verebiliyor. bizdeki gibi ben chapliyim, ben akapliyim yok öyle dünya. Kaliye kaliteyi getirir. emeklilik sorunun mu var ? kıdem sorunun mu var, geçim sorunun mu var, çocukmu okutamıyorun, üniversiteli gencin mi sıkıntılı, bunlar senin asli sorunun, oy vereceklerin çözecek, çömeyene oy yok demelisin.

  • Türkoğlutúrk14 Eylül 2021 09:07

    Akaryakıta doğalgaza zam yapan cehapeli kiniyorum

  • Mucize Reis : )13 Eylül 2021 21:52

    Ben, beyaz kefen giymiş, havalimanlarında çorba dağıtmışım... Beyaz kefen var bende, Yaprak düşse de olur... Allahın Dediği olur... Yapacak bişi yok düşersede.... Kumbara bozdurcak halimiz yok, krizlere alışkınız... Kolla kendini : ))

  • astor13 Eylül 2021 21:37

    dikkat et yaprak düşmesin.

  • enflasyon zede13 Eylül 2021 20:28

    BAY K E M A L L L L L loading........

  • Cego 13 Eylül 2021 20:15

    Reis çözecekmiş arkadaşlar problem marketlerde.

  • Türkoğlutúrk14 Eylül 2021 09:07

    Enflasyonu yüzde beşten elliye taşıyan kim.

  • Veli13 Eylül 2021 19:04

    Faizleri yükseltmemek için çekirdek enflasyona bakıcaklar. İşleri güçleri fırıldak. TL nin değerini hiç edecekler alım gücü çok düşecek. Bunlar bakkal bile yönetemez.

  • bedri13 Eylül 2021 18:45

    sıkıntı yok. merkez bankası artık enflasyonda gıdayı hesaba katmayacak. isterse gıda fiyatları 5 e katlasın enflasyonu etkilemez ve maaşlarınıza daha az zam yaparlar. kısacası şapa oturtacaklar.

  • Srf13 Eylül 2021 18:11

    Gıda fiyatlarında endişe verici artış var ama enflasyon 19 öylemi hangi haberinize inanmamızı istersiniz. A mı diyim B mi.