E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGeri sayım başladı---

Geri sayım başladı

Geri sayım başladı
16 Ekim 2013 - 17:05 borsagundem.com

ABD’de federal hükümetin kapanması üçüncü haftasına girdi ve Kongre’de halen bir anlaşma sağlanamadı

ABD’de federal hükümetin kapanması üçüncü haftasına girdi ve Kongre’de halen bir anlaşma sağlanamadı. Washington'da siyasilerin uzlaşmama inadı sürerken, Amerika’nın 16.7 trilyon dolarlık borç limitini aşıp temerrüde düşeceği yarın için geri sayım da başladı. 
ABD Hazine Bakanlığı, borç tavanının artırılmaması halinde yarın itibarıyla elinde 30 milyar dolar nakit para kalacağını ve bunun borçları ödemek için en fazla bir-iki hafta yeteceğini açıkladı. Beyaz Saray, limit artırılmazsa Başkan’ın ABD’nin başta sosyal güvenlik borçlarını ödemek için Anayasal bazı yetkiler kullanıp kullanmayacağını açıklamadı. Ancak uzmanlar, Kongre’de bir anlaşma sağlanamazsa dünyayı krizden kurtaracak tek seçeneğin Obama’nın yetki aşımına gitmesi olduğu konusuna vurgu yapıyorlar.
ABD Başkanı Barack Obama, dün cumhuriyetçilere mesaj vermek için sandviç yaptı. Obama “Cumhuriyetçiler endişelerini bir kenara bırakıp ülke için doğru olanı yapmazlarsa temerrüde düşeceğiz. Bu temerrüde düşmek ekonomimizde yıkıcı bir etki yaratacak. Bu kapanma tamamen gereksizdi” dedi.
Bu arada ABD ve Avrupa borsaları yeni senaryoyu satın almış görünüyor. ABD'de Dow Jones, S&P ve Nasdaq endeksleri yukarı yönlü açılışların ardından yükselmeye devam ederek yüzde 1 seviyesini geçti. Güne satıcılı başlayan Avrupa borsaları da artıyta geçmiş durumda.
Obama'nın yetki aşımına gidip, krize engel olacağı beklentisi bir yandan borsaların yükselmesine neden olurken ABD on yıllık faizlerinde de yükseliş yaşanıyor. ABD tahvil faizleri yüzde 0.75 oranında yükselişle 2.74 düzeyine gelmiş durumda.
Uluslararası piyasalarda gün içinde yükselerek 1.280 dolar seviyesine çıkan altının ons fiyatı ise yüzde 0.60 düşüşle 1.273 dolar seviyelerine geriledi.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)