E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGerginlik tırmanıyor---

Gerginlik tırmanıyor

Gerginlik tırmanıyor
26 Aralık 2016 - 17:46 borsagundem.com

Çin'in tek uçak gemisi öncülüğündeki bir grup Çin savaş gemisi, bugün Tayvan'ın güneyinden geçerek Güney Çin Denizi'nin üst yarısına açıldı.

Çin’in rutin bir girişim olarak tanımladığı tatbikatı Tayvan savunma bakanlığı duyurdu.

TRUMP’IN TELEFONU YÜZÜNDEN İPLER GERİLDİ
Tatbikat, ABD’de başkan seçilen Donald Trump’ın telefonla Tayvan devlet başkanı ile yaptığı görüşmenin Beijing’de rahatsızlık yaratmasının ardından gerçekleşiyor.

Çin, Tayvan’ın kendisine bağlı olduğunu ve devletler arası ilişkiler sürdüremeyeceğini savunuyor.

Sovyet yapımı olan Liaoning uçak gemisi Güney Çin Denizi’nde yapılanlar da dahil olmak üzere daha önceki tatbikatlara da katılmıştı fakat Çin, ABD’nin on yıllardır gerçekleştirdiği uçak gemisi tatbikatlarına benzer operasyonları yapabilmekten daha yıllarca uzak.

Tayvan savunma bakanlığı, uçak gemisinin beş donanma gemisinin refakatinde, Tayvan’ın hakimiyetinde bulunan Pratas adalarının güneydoğusundan geçtiğini bildirdi.

Tayvan’da milliyetçi muhalefet üyesi Johnny Chiang, Liaoning gemisinin tatbikatının, Çin’in ABD’ye, “birinci adalar zincirini” kırdığı mesajını vermek için yapıldığını söyledi. Bu tanım, Japonya’nın Ryukyu Adaları ve Tayvan’ı da içeren bir bölgeyi belirliyor.

Beijing’den gelen açıklamada ise Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, uçak gemisinin hareketlerinin fazla abartılmamasını, çünkü hepsinin yasalar çerçevesinde olduğunu belirtti.

Bir gazeteye açıklamalarda bulunan sözcü, “Liaoning (gemimiz) uluslararası yasalar tarafından belirlenmiş olan seyrüsefer ve uçuş özgürlüğü haklarından faydalanabilmelidir; umuyoruz tüm taraflar Çin’in bu hakkına saygı duyarlar” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)