E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGerginliğe rağmen Borsa İstanbul gücünü koruyor---

Gerginliğe rağmen Borsa İstanbul gücünü koruyor

Gerginliğe rağmen Borsa İstanbul  gücünü koruyor
06 Mayıs 2014 - 08:56 borsagundem.com

Faiz indirim beklentilerinin güç kaybetmesi ile Dolar/TL 2,10 seviyesinin altına sarkarken BİST100 satışlarla karşılaştı

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"BEKLENENDEN YÜKSEK AMA…   

Geride bıraktığımız haftanın yurtiçinde tek gündemi olan Enflasyon Raporu’nda enflasyon hedefinde gördüğümüz yukarı yönlü revizyonların ardından bu haftayı da beklentilerin üzerinde gerçekleşen Nisan ayı TÜFE rakamı ile karşıladık.
   
Olası etkilerine dair beklentilerimiz paylaşmadan önce veriyi kısaca incelediğimizde  Nisan’da tüketici enflasyonunun aylık bazda %0,78 artış göstermesi bekleniyordu, manşet veri ise beklentilerin dikkat çekici şekilde üzerinde %1,34 seviyesinde açıklandı ki bu da yıllık enflasyonun Mart’taki %8,39 seviyesinden %9,38 düzeyine yükselmesine neden oldu, bu da son 2 yılın zirvesine işaret ediyor diyebiliriz..   

Giyim, gıda ve alkolsüz içeceklerin önemli ölçüde katkı sağladığı enflasyonda gıda ve alkolsüz içeceklerin enflasyona katkısı giyime kıyasla göreceli düşük kalırken ulaştırma ise negatif bir katkı yaptı. Tabi dikkatimizi çeken bir diğer durum ise çekirdek enflasyonun da yükselişini sürdürerek yaklaşık yedi yılın zirvesine ulaşması oldu.
   
Çekirdek enflasyonda da bu yükselişin sürüyor olması gelecek dönem için de manşet enflasyon üzerinde baskının devamını görmeyi beklememize neden oluyor ki zaten Başçı’nın da belirttiği üzere Merkez’in de beklentisi enflasyonda tepe noktanın Mayıs’ta görüldükten sonra gevşemeye devam edecek iç talep koşulları, TL’de değer kaybının gecikmeli etkilerinin kaybolmaya başlaması ve TL’nin dengelenmesi ile baz etkisinin katkısıyla TÜFE’nin Mayıs’tan sonra düşüşe geçmesi yönünde..
   
Bugün gelen rakam henüz yılın ikinci yarısında gevşeme beklentilerinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin görülmemiş olması nedeniyle bize göre TCMB’nin geçen haftaki sunumunda duyurduğu yeni varsayımları ile uyumsuzluk göstermiyor. Yine de Başçı’nın enflasyon sunumunda faiz indirimlerinin Mayıs’ta başlamasının ihtimaller dahilinde olduğu görülmüştü ancak Mayıs’ta beklenen tepe noktası öncesi Nisan’da da beklentilerin kayda değer şekilde üzerinde bir TÜFE ile karşılaşılması Mayıs’ta indirim beklentilerini hali hazırda zayıflatmaya başlamış durumda..
   
Bizim görüşümüz ise  küresel konjonktürün, kur ve faizin destekleyici kalması halinde Mayıs’ta politika faizinde olmasa da koridorda bir adım atılabileceği ve ölçülü indirimleri içeren sıkı duruşun ilk sinyallerinin görülebileceği ihtimallerinin güncel kalmaya devam ettiği yönünde.. Politika faizinde ölçülü indirimler için ise enflasyonda yükseliş eğiliminin tersine dönüşünden emin olunması gerektiğini düşünmekteyiz..

Piyasanın reaksiyonuna geldiğimizde  faiz indirim beklentilerinin güç kaybetmesi ile DolarTL 2,10 seviyesinin altına sarkarken BİST100 satışlara dönmüş, %9,10’lu seviyelerdeki gösterge faiz ise gün içinde ertesi gün valörlü işlemlerde %9,60’lı seviyelere dek yükselmişti. Ancak dünkü bültende paylaştığımız beklentimize paralel olarak çok sert bir BIST reaksiyonu ile karşılaşmadık zira haftanın bize göre en önemli gündemi henüz gelmedi..
   
22 Mayıs’taki TCMB PPK toplantısı öncesinde 8 Mayıs’ta ECB’nin toplantısı var. ECB eğer bu toplantıda genişlemeci adımlara yönelirse bu durumda TCMB’nin de eli rahatlayacaktır ve bu şekilde Nisan’da beklenmedik şekilde yükselen enflasyona rağmen piyasanın beklentilerinin de –faiz indirimlerine ilişkin olarak- öne çekilmeye başlanacağını göreceğimizi düşünüyoruz..
   
Bugünün gündeminde ise Avrupa’da hizmet PMI’lar ve Euro Bölgesi Mart Perakende Satışlar verileri, ardından da yurtiçinde TCMB Nisan Reel Efektif Kur verisi olacak. Görece daha az yoğun bir gündemin ardından Çarşamba ve Perşemve FED Başkanı Yellen’ın arka arkaya 2 gün konuşması olacak ve yine Perşembe günü de gözler Avrupa Merkez Bankası’nda ve Başkan Draghi’nin ECB toplantısı sonrası yapacağı sunumda olacak.
   
Teknik olarak BIST100 güçlü duruşunu koruyor ancak yine de haftasonu da artmaya devam eden Ukrayna gerginliğini en azından 25 Mayıs’ta Ukrayna’da yapılacak seçimlere dek yakından izlemeye devam etmek gerek. Endeks dün 74,500 ara desteğine doğru geri çekilse de kapanışı 74,760 seviyesinden yaptı, hafta boyunca görebileceğimiz kar realizasyonları için ilk adresler 74,500 ve 74,000 destekleri iken ana destek 73,000’den gelecek tepkiler 73,000-75,000 bandında hareketin devamını sağlayabilir, yükseliş eğiliminin hızlanması için ise destek yapılması gereken direnç ise hala 75,000.. ''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)