E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGeorgieva: Global ekonomi yavaşlarsa koordineli yanıt verilebilir---

Georgieva: Global ekonomi yavaşlarsa koordineli yanıt verilebilir

Georgieva: Global ekonomi yavaşlarsa koordineli yanıt verilebilir
08 Ekim 2019 - 17:01 borsagundem.com

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, global ekonominin beklenenden daha keskin bir yavaşlama yaşaması halinde koordineli bir mali yanıtın gerekli olabileceğini söyledi.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, global ekonominin beklenenden daha keskin bir yavaşlama yaşaması halinde koordineli bir mali yanıtın gerekli olabileceğini söyledi.

IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları öncesinde global ekonomi için görünüm ve politika önceliklerine ilişkin bir konuşma yapan Georgieva, global ekonominin şu anda senkronize bir yavaşlama yaşamakta olduğunu ifade etti. Georgieva, "Bu genele yaygın yavaşlama, global büyümenin bu yıl on yılın başından bu yana görülen en düşük oranı düşeceği anlamına geliyor. Gelecek hafta, 2019 ve 2020 için aşağı yönlü revizyonlarımızı gösterecek olan Dünya Ekonomi Görünümü'nü yayınlayacağız"diye konuştu.

2019'da global ekonominin yavaşlamasına neden olarak büyüyen çatlakları işaret eden Georgieva, en büyük çatlaklardan biri olarak da ticareti işaret etti. "Ticari çekişmelerin, anlaşmazlıkların tehlikeleri konusunda geçmişte konuştuk. Şimdi, bunların olumsuz etkilerinin gerçekleştiğini görüyoruz" diye konuşan Georgieva, global ticarette büyümenin durma noktasına geldiğini belirterek, "Ticari çatışmaların global ekonomi için kümülatif etkisi 2020 yılına kadar 700 milyar dolar,GSYH'nın yüzde 0,8'i civarında kayıp anlamına gelebilir" dedi.

Politika yapıcıları daha iyi bir ticaret sistemi oluşturmaya da çağıran Georgieva, "Şimdi bir araya gelmemiz ve ticaret konusunda kalıcı bir çözüm için birlikte çalışmamız gerekli. Ülkeler, ticaret uygulamaları ile ilişkili geçmişten miras endişeleri gidermeliler.Bu, sübvansiyonlarla, fikri mülkiyet hakkı ihlalleri ve zorla teknoloji transferi ile mücadele etmek anlamına geliyor. Aynı zamanda daha modern bir global ticaret sistemine ihtiyaç var. Burada anahtar, sistemi terk etmek, yok etmek değil, onu iyileştirmek" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında para politikasına ve finansal kırılganlıklara da odaklanan Georgieva, merkez bankalarının faizleri düşük tutmalarının uygun olduğunu, ancak uzun süreli düşük faizin negatif yan etkileri ve istenmeyen sonuçları olacağı uyarısında da bulundu.

Mali politikanın daha iyi kullanılmasına acil ihtiyaç olduğu vurgusunu da yapan Georgieva, "Para ve finans politikaları işi tek başlarına yapamazlar, mali politika merkezi bir rol oynamalı.Şimdi, bütçelerinde hareket alanı olan ülkelerin bu mali ateş gücünü kullanmaları zamanı.
Düşük faizlerde bazı politika yapıcılara harcamaları için ek para sağlayabilir" diye konuştu.

IMF Başkanı Georgieva, dijital paralar, finansal düzenlemeler, iklim değişikliği gibi zorlukların üstesinden gelinmesinin uluslararası işbirliğine ihtiyaç olduğuna da vurgu yaptığı konuşmasında, "İklim değişikliği, hiç kimsenin bağışıklığı olmadığı bir kriz ve buna karşı harekete geçmek herkesin sorumluluğu" ifadelerini de kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)