E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGeorge Floyd'un cenazesi memleketi Houston'da annesinin yanına defnedildi---

George Floyd'un cenazesi memleketi Houston'da annesinin yanına defnedildi

George Floyd'un cenazesi memleketi Houston'da annesinin yanına defnedildi
10 Haziran 2020 - 03:03 borsagundem.com

ABD'nin Minneapolis kentinde, polisin boynuna bastırması sonucu hayatını kaybeden siyahi George Floyd, memleketi Houston'da toprağa verildi


ABD'nin Minnesota eyaleti, Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden siyahi George Floyd, kendisi için üç farklı eyalette düzenlenen 3 cenaze töreninin ardından Texas'ın Houston kentinde toprağa verildi.

Ölümü ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı protesto gösterileriyle bütün dünyada yankı uyandıran Floyd, Houston’ın Pearland bölgesindeki Houston Memorial Gardens mezarlığında annesinin yanına defnedildi.

Salı günü Houston'da düzenlenen cenaze töreninde, çoğu beyaz giyinmiş aile üyeleri ve dostları ''koca Floyd'' ve ''kibar dev'' lakaplarıyla tanınan George Floyd'a duydukları sevgiyi dile getirdi, adalet çağrısı yaptı.

Floyd'un kuzeni Brooke Williams yaptığı konuşmada, Floyd'un polis tarafından boynuna bastırıldığı sırada söylediği ''nefes alamıyorum'' ifadesine atıf yaparak, ''Nefes alabiliyorum. Ve nefes alabildiğim müddetçe de adaletin yerini bulması için çalışacağım'' diye konuştu. Williams'ın bu sözleri, Fountain of Praise kilisesindeki törene katılanlardan yoğun alkış aldı.

George Floyd'un teyzesi Kathleen McGee de, ''Ailem için, özellikle de George için yaptıklarından dolayı tüm dünyaya teşekkür etmek istiyorum. Dünyanın dört bir tarafında dev bir aile kazandım'' dedi. Erkek kardeşi Philonise de, ''George benim 'superman'imdi'' ifadesini kullandı. Diğer erkek kardeşi Rodney de, ağabeyi Floyd için, ''Onu dünyada herkes hatırlayacak. O, dünyayı değiştirecek'' dedi.


George Floyd'un ağabeyi Philonise Floyd ve kız kardeşi LaTonya Floyd

Floyd’un cenazesi dün Fountain of Praise kilisesinde ziyarete açılmıştı ve o saatten bu yana binlerce kişi kiliseye akın etti. Floyd’un doğduğu ve büyüdüğü şehirler olan Raeford ve Houston'da anma törenleri düzenlenmişti.

Pazartesi günü Houston’da kilisedeki törene katılanlardan biri Teksas eyaleti Valisi Greg Abbott oldu. Abbott, Floyd’un ailesiyle polis teşkilatının reformu konusunu da görüşeceğini söyledi.

Abbott “Floyd bir hiç uğruna ölmedi. Onun hayatı, Amerika ve Teksas’ın bu trajediye nasıl bir karşılık verdiğinin yaşayan bir mirası olacak” dedi.

Demokrat Parti’nin bu yıl yapılacak seçimlerdeki başkan adayı Joe Biden da Houston’da Floyd’un akrabalarıyla bir saatten uzun süren bir görüşme yaptı.

Biden videolu mesaj gönderdi

Biden Salı günkü cenaze töreninde de video kaydı üzerinden bir konuşma yaptı. Biden, ''Bu ülkede neden çok fazla sayıda siyah Amerikalı hayatlarını yaşarken kaybedebilecekleri korkusuya uyanıyor? Yüzümüzü başka tarafa çevirmemeliyiz. Yüzümüzü ırkçılıktan başka tarafa çevirebileceğimiz düşüncesiyle bu anı bırakamayız'' diye konuştu.

Din adamı ve medeni haklar savunucusu Al Sharpton da, ''Bu olay sadece bir trajedi değil, bir suç. Bu insanlar yaptıklarının bedelini ödeyene kadar bu işin peşini bırakmayacağız çünkü George Floyd gibi canlar, bu hayatların alınmasından dolayı birileri bedel ödeyene kadar bir anlam ifade etmeyecek'' dedi.


George Floyd'un oğlu Quincy Mason Floyd

Houston Belediye Başkanı Sylvester Turner da, Floyd ailesine, ''bir yandan George için adalet ararken diğer yandan da dünya genelindeki insanlara bunu saygı ve barış çerçevesinde yapmaları çağrısında bulunmalarından dolayı'' teşekkür etti.

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı törende Floyd'un hayatından anılar içeren bir video da gösterildi. Tören ABD'deki önde gelen televizyon kanallarında canlı yayınlandı.

Törende şarkı söyleyenler arasında Grammy ödüllü Ne-Yo da yer alırken, aktörler Jamie Foxx ve Channing Tatum, Amerikan Futbol Ligi takımı Houston Texans oyuncusu J.J. Watt, rap şarkıcısı Trae the Truth, Temsilciler Meclisi üyesi Sheila Jackson Lee gibi bazı tanınmış isimler de katıldı. Houston Emniyet Müdürü Art Acevedo da törendeydi. Belediye Başkanı Turner'ın, polisin boğaza bastırma yöntemini uygulamasını yasaklayan kararname imzalayacağını açıklaması katılımcılardan yoğun alkış aldı.

Törenin ardından Floyd'un altın tabutu, etrafı camla kaplı, iki beyaz at tarafından çekilen bir at arabasıyla Pearland bölgesindeki mezarlığa götürülerek annesinin yanına defnedildi. Tabutun geçişi sırasında yolun kenarlarında bekleyen kalabalıktan Floyd'a sevgi tezahüratları yükseldi.

New York Borsası'nda Floyd'un polis memuru Derek Chauvin tarafından boğazına bastırıldığı süre olan 8 dakika 46 saniyelik saygı duruşunda bulunuldu.

Törenin yapıldığı kilisenin etrafındaki caddeler Amerikan bayraklarıyla süslendi. Floyd'un fotoğrafının etrafı çiçekler ve çelenklerle donatıldı.

Törene 2014’te polisin kolunu boynuna dolayarak nefessiz bırakması sonucu hayatını kaybeden Eric Garner'ın annesi ve mahallede koşu yaptığı sırada geçen Şubat ayında emekli polis memuru bir baba ve oğlu tarafından öldürülen Ahmaud Arbery'nin ailesi de katıldı.

Öte yandan Floyd’u gözaltına alırken yaklaşık dokuz dakika dizini boynuna bastırarak ölümüne neden olduğu gerekçesiyle 2. derece cinayetle suçlanan polis memuru Derek Chauvin, dün ilk kez hakim karşısına çıktı.

Chauvin, duruşmaya, bulunduğu yüksek emniyetli hapishaneden video konferans sistemiyle katıldı. Chauvin’in bir sonraki duruşması 29 Haziran’da yapılacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, gazetecilere yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump’ın göstericilerin ''polis teşkilatı dağıtılsın'' çağrısını dehşetle karşıladığını dile getirdi. Sözcü, Trump’ın bu konuda farklı seçenekleri değerlendirdiğini söyledi, ancak detay vermedi.

Floyd’un öldüğü Minneapolis şehrinde Kent Konseyi’nin 12 üyesinden 9’u polis teşkilatının kapatılması yönünde oy kullanacaklarını söylemişti.

Konsey üyelerinden Alondra Cano, hafta sonu Twitter hesabından paylaştığı mesajında, şehrin polis teşkilatının iyileşebileceğine inanmadıklarını, bu nedenle kapatılması yönünde oy kullanacaklarını belirtti.

California Valisi Gavin Newsom da polisin eğitimleri sırasında boğaza bastırarak zanlıyı etkisiz hale getirme metodunun programdan çıkarılması talimatını verdi.

Denver Polis Teşkilatı da zanlının boğazına bastırarak etkisiz hale getirme yönteminin tamamen yasaklandığını açıkladı. Ayrıca SWAT birimlerinin operasyonları sırasında üzerlerindeki kameraları çalıştırmaları talimatı verildi. (amerikaninsesi.com)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)