E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGenel risk algısında bozulma var---

Genel risk algısında bozulma var

Genel risk algısında bozulma var
12 Haziran 2020 - 09:35 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük analizde, "sağlıklı fiyat oluşumları ve mevcut hareketin uzun soluklu olması adına düzeltme eğiliminin belirginleşmesi gerekliliği" uyarısı yapılıyor

Global para ve sermaye piyasalarında bir süredir altını çizdiğimiz “sağlıklı fiyat oluşumları ve mevcut hareketin uzun soluklu olması adına düzeltme eğiliminin belirginleşmesi gerekliliği” konusu maalesef hem ötelenmiş olması kaynaklı stres birikimi hem de Fed sonrası takip edilen açıklamaların “bahane edilmesi” nedeniyle momentumu yüksek bir şekilde 11 Haziran işlemlerine yansıma gösterdi.

Gün boyu yönetilebilir sınırlar dahilinde vadeli endeksler nezdinde gözlenen satış baskısı majör ABD endekslerinde spot fiyatlamaların başlaması ile birlikte yerini i) Yüklü satış baskısı ii) Daha önceden yazılan koşullu satış emirlerinin birbirini tetiklemesi iii) Panik ortamının sağduyuya engel olması gibi öne çıkardığımız 3 farklı nedenle adeta kaçış ortamına bıraktı.

Bu noktada içerisinde bulunduğumuz global risk iştahı ortamının tam anlamı ile geriye dönüş yaptığı ve pozisyonların elzem bir şekilde kapatılması gerektiği şeklinde bir fikir beyan etmenin ne zamanlama açısından doğru ne de mümkün olduğu kanaatindeyiz. Şayet gelecek birkaç günlük zaman dilimi içerisinde satışların piyasalara girmekte geç kalan ve yeni girişler için fırsat kovalayan
yatırımcılar tarafından karşılandığı ve/veya daha yönetilebilir düzeylerde geri çekilmelerin takip edildiğini görecek olursak piyasa dinamiği içerisinde dengelenmenin mümkün olacağını ve algı bozulmasının da kalıcı olarak önüne geçebileceğimizi değerlendiriyoruz. Perşembe günü işlemlerinin büyük çoğunluğunda EUR değer kazancı eğiliminin hakim olma çabası, tahvil piyasasına olan talebin ekstrem boyutlara ulaşmaması ve haftanın son işlem gününde gerek spot Asya işlemlerinde zayıflama eğiliminin sınırlı kalması gerekse ABD vadeli endekslerinde %1 civarı primlenmenin takip edilmesi bu yöndeki düşüncemizi destekler nitelikte.

ABD hisse senetlerindeki zayıflamanın %5-7 aralığında gerçekleştiği günde hafta ortasından bu yana gündemde olan stokların zirve seviyeye ulaştığı haberinden alınan destekle birlikte vadeli petrol kontratları üzerinde de ciddi ölçekte satış baskısı takip edilirken, bir noktanın ardından Amerikan dolarına da talep geldi ve DXY gecikmeli de olsa 97.00 bölgesine hareketlilik gösterdi. EURUSD paritesini risk iştahı açısından yakından takip etme düşüncemizde henüz değişiklik yok. 1.14 bölgesine olan yükseliş isteğinin satışların tetiklenmesine paralel ivme kaybetmesinin ardından 1.1330/40 bölgesi gerisine düşen işlemlerde daha orta vadeli görünüm açısından 1.1220-1.1180 seviyelerinin korunma isteğine odaklanmaya çalışacağız. Riskli varlıklardan kaçış ortamını anlamak için izlediğimiz bir diğer gösterge olan ons altın işlemlerinde de kayda değer ölçekte talep söz konusu değil ve $1730 seviyesine yakın fiyat oluşumları gözleniyor. $1680 desteği aşağıda, $1765 bölgesi yukarıda geçilmedikçe bant hareketi devam edebilir.

Piyasalar

Genel risk algısındaki bozulmanın geride kalan gün işlemlerinin çoğunluğunda bozulmaya işaret
etmesine paralel gelişmekte olan ülke para birimleri de satıcılı bir seyir sergiledi. Türk lirası bu ortam
içerisinde Amerikan doları karşısında günü %0.95 değer kaybı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi
kapanışı %0.6 düşüşle 109155 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıl vadeli gösterge tahvilde faizin son düzeyi %12.19 olurken, 5 yıllık ülke risk priminde %7.3 yükselişle 485bp seviyesi takip edildi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kayıplarına şeklinde oldu.
Euro Stoxx 50 -%4.53, FTSE 100 -%3.99, DAX -%4.47 ve Rusya (RTS, USD) grubu ise -%3.09 düzeyinde performans sergiledi.

Avrupa kıtasındaki değer kayıplarının daha yönetilebilir boyutlarda olduğu gün içerisinde Amerika
kıtası zaman dilimine geçildiğinde ise oynaklık artışında ivmelenme ve endeks kayıplarının
genişlemesi durumu söz konusu oldu. Majör ABD endekslerinde kayıplar %5-7 aralığında olurken,
Dow Jones kapanışı -1861 puan ile gerçekleşti. S&P 500 endeksinde 12 haftanın en zayıf performansı takip edilirken, Nasdaq ise -%5.27 ile nispeten kayıplarını yönetme çabası içerisinde oldu. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da satış dalgasından etkilenirken, Bovespa -%2.13, Merval ise -%7.35 ile günü tamamladı.

Asya seansında yeni gün işlemlerine baktığımızda değer kayıplarının daha sınırlı boyutlarda
gerçekleştiğini görmekteyiz. TSİ 08.05/ NKY 225 -%0.84, Hang Seng -%1.30 ve KOSPI -%2.25 ile takip edilmekte. CNH-CNY spreadi -55 pips seviyesinde oluşurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 7.0865 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde kısa vadeli eğilim açısından takip ettiğimiz iki kritik seviye 108200 ve 106000.
Söz konusu bölgelerin gerisinde kapanış gerçekleşmedikçe mevcut iyimserlik korunma çabasında
olacaktır. Dış fiyatlama koşullarındaki yaklaşım ekstra ülke ayrışmamız söz konusu olmadıkça risk
iştahındaki hareketlilik üzerinde etkili olmaya devam edecektir. 110000 bölgesi haftalık bazda önemli
direnç olarak öne çıkarken, yeni işlem bandı potansiyeli taşıdığını düşündüğümüz 110000-114000
aralığına eğilim için global risk iştahının da destekleyici olması gerektiği kanaatindeyiz.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.80-6.65 seviyeleri haftalık bazda destek, 6.88 ise direnç olarak
izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya
devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. 1.1080/90 bölgesi
yukarı yönde orta vade açısından kritik noktalar olarak yakından izlenebilir. İzlediğimiz ilk önemli
direnç seviyesi 1.1370/80. Söz konusu bölge üzerindeki kapanışlar 1.15 potansiyeli taşıyabilir.
Henüz kalıcı EUR değerlenmesi beklentisinde değiliz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)