E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGenel Energy IŞİD'i umursamıyor üretim artırıyor---

Genel Energy IŞİD'i umursamıyor üretim artırıyor

Genel Energy IŞİD'i umursamıyor üretim artırıyor
18 Haziran 2014 - 07:08 borsagundem.com

Kuzey Irak'ta petrol üretimi yapan Genel Energy, IŞİD tehditine rağmen üretim artırdı

Genel Energy, IŞİD tehdidine rağmen Kuzey Irak’taki üretimine devam ediyor. Mehmet Sepil, şu anda tehlike olmadığını, lokal ürünler için üretimi artırdıklarını söyledi.

Kuzey Irak’ın önemli petrol ve doğalgaz üreticilerinden Genel Energy’nin İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Kuzey Irak’taki sahalarında üretimin artarak devam ettiğini söyledi. Kuzey Irak’ta IŞİD militanlarının yeni alanları kontrolleri altına almaya başlamasının ardından bölgedeki petrol ve doğalgaz üretimine ilişkin sorularını yanıtlayan Sepil, normal üretimin devam ettiğini belirterek, “Tam tersi üretimimizi artırdık. Çünkü lokal ürünler fazlalaştı. Şu anda üretim tehlikesi yok” dedi.

Genel Energy, özellikle Kuzey Irak’ta sahip olduğu büyük petrol, gaz rezervleri ve üretimi ile öne çıkıyor. Genel Enerji’nin yüzde 44’üne sahip olduğu Kuzey Irak’taki Tak Tak sahasında ve yüzde 25’ine sahip olduğu Tavke sahalarında ortalama 1.3 milyar varil petrol rezervi olduğu, toplam rezervin yaklaşık 1.8 milyar varile kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

Ticaret artabilir

Bölgedeki gerilimin enerji piyasasına olası etkilerine ilişkin konuşan Johns Hopkins Üniversitesi uygulamalı ekonomi profesörü Steve Hanke de bölgede riskler olduğunu anlattı. “Öngörebilmek çok zor. Irak’taki insanlar bu yazın sonunda ne olabileceğini öngöremedikleri için gerilim içerisinde de olsa Türkiye ile olan ürün ticaretlerini artıracaktır” diyen Hanke, enerji ekonomisti Morris Adelman’ın enerji kaynaklarına ilişkin yaptığı risk analizlerine değindi. Hanke, “Böyle durumlarda eğer petrol kuyularına şu anda sahipseniz ve gelecekte sahip olamama ihtimaliniz varsa, bugünden itibaren çıkarabileceğiniz kadar fazla petrol çıkarmaya başlarsınız. İleriki bir tarihte enerjiye sahip olamama riskine karşı korunabilmek için petrol üretiminin artırılması ile  karşılaşabiliriz. Bu anlamda önümüzdeki aylarda ticaretin arttığına tanık olabilir” diye konuştu.

Baiji üretimi durdurdu

IŞİD militanları tarafından kuşatılan Irak’ın en büyük petrol rafinerisi Baiji’de üretim durduruldu ve yabancı çalışanlar tahliye edildi. Üretimin önceki gece geç saatlerde durdurulduğunu belirten rafineri yetkilileri, Iraklı çalışanların halen tesiste olduğunu ve rafinerinin kontrolünün Irak ordusunda bulunduğunu söyledi. Rafineride iç talebi bir aydan uzun bir süre karşılayacak gazyağı, benzin ve karosen bulunduğu belirten bir mühendis, “Saldırılar nedeniyle yönetim yabancı çalışanların tahliyesine karar verdi. Ayrıca rafineride hasar meydana gelmemesi için üretim tamamen durduruldu” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)