E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGemi sanayi küllerinden doğuyor---

Gemi sanayi küllerinden doğuyor

Gemi sanayi küllerinden doğuyor
26 Şubat 2015 - 03:58 borsagundem.com

2008’de altın çağını yaşayan ancak ardından gelen iş kazalarıyla gündeme oturan gemi sanayi tekrar büyümeye başladı

2002 ve 2008 yılları arasında altın çağını yaşayan gemi inşa sanayi, hızlı büyümesi ve yaşanan iş kazalarıyla gündeme geliyordu. 2008’de ekonomik krizin etkisiyle zor günler geçiren gemi sanayi tekrar eski günlerine dönmeye çalışıyor. Ceyhun Kuburlu'nun Hürriyet'te yer alan haberinde “Artık daha güvenli büyüyoruz” diyen Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, “2008’de 60 bin kişi çalışıyordu. 3.8 milyar dolarlık ihracat vardı. Bu rakam 2010’da 800 milyon dolara, çalışan sayısı da 15 bine geriledi” dedi.

KAZALAR İNCELENDİ

Krizin etkisini atlatmaya başladıklarını anlatan Murat Kıran, şöyle konuştu: “2023 yılında 10 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Bu yıl 2 milyar dolara ulaştı. Sektör tekrar büyümeye geçti. Ancak eskide yaşanan olayların tekrar etmemesi için çok çalıştık. O dönemde de iş güvenliği önlemleri alınıyordu. Ancak üretim yoğunluğu nedeniyle kazalar meydana geliyordu. Biz tüm yasaların dışında farklı bir çalışma daha yaptık. Tersanelerdeki tüm kazaları inceledik. Buradan çıkan sonuçları herkesle paylaştık ve alınması gereken ek tedbirleri belirledik. Sektör artık daha güvenli büyüyor diyebilirim. Tabiki temennimiz hiç kaza yaşanmaması ancak bunun garantisini de veremem.”

54 YENİ TERSANE 

Gemi inşa sanayinin son 5 yılda dünya standartlarında teknolojik üretim alt yapısı kurduğunu belirten Murat Kıran, “Avrupa standartlarında iş güvenliği uygulamasına geçerek dünya pazarında önemli bir oyuncu olmayı başardık. Denizcilik sektörü; 2015 yılına mevcut 93 adet faal tersaneye ilaveten 54 yeni tersane yatırımı, yeni siparişler ve farklı mühendislikler gerektiren gemi inşasında uzmanlaşmanın morali ile büyüyor. Halen 20 bin olan istihdam sayısının, 2015-2016 yıllarında tamamlanacak yeni tersaneler, yeni siparişlerle birlikte 30 bine ulaşması hedefleniyor. Gemi inşa sanayi, son yıllarda global krizden çıkış stratejileri arasında farklı uzmanlıklar gerektiren petrol platformlarına hizmet eden destek gemileri ya da özel maksatlı römorkörlerin imalatı, araştırma gemileri, askeri gemiler, enerji platformu gemileri gibi yeni alanlara yöneldi” diye konuştu.

Türk tersanelerine Japonya modeli

MURAT Kıran; “Gemi inşasına ayrılmış toplam 7 milyon 526 bin metrekare alan bulunmaktadır. Sektörümüzün, sermaye yapısının doğru oluşabilmesi için gereken yerli veya yabancı ortaklıklara yönelmediği ve bu konuda yeterince aktif ve hevesli olmadığı, bugün görülen durumdur. Komşu iki tersaneden birinin diğerini satın alması, birkaç tersanenin birleşerek yeni bir oluşum altında ortak faaliyet yürütmesi, birinin diğerinin havuzunu/rıhtımını kullanması gibi örnekler sektörümüzde yapılmıştır” dedi.

145 tesis üretim halinde

GİSBİR Başkanı Murat Kıran, son bir yıl içerisinde tersanelerin beyanına dayalı olarak oluşturulan kayıtlara göre 145 tesisin 23’ünde sadece yeni inşa, 30’unda hem yeni inşa hem tamir, 24’ünde ise sadece tamir yapıldığını söyledi. Murat Kıran konuyla ilgili şu bilgileri verdi; “Türkiye bu alanda yaptığı çalışmalarla önümüzdeki dönemde daha hızlı bir büyüme yakalayacaktır. Türkiye’nin gemi inşa sektöründeki rakipleri arasında Güney Kore ve Japonya gibi ülkeler bulunuyor. Biz artık modern tesislerimizle öne çıkacağız.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)